Leestijd: 6 min.

Krijgt jouw hond kale plekken? Het is normaal dat jouw hond wat haar verliest – soms best wel veel haar. Maar het is niet normaal als jouw hond hierdoor kale plekken krijgt. Maar waarom verliezen honden soms te veel haar? En zijn sommige hondenrassen hier gevoeliger voor dan andere? Ontdek wat kale plekken bij honden veroorzaakt en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de vacht van jouw huisdier er op z’n best uitziet.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • De oorzaken van kaalheid bij je hond
 • Hoe je kale plekken bij je hond kunt behandelen
 • Of stress kan zorgen voor kale plekken bij honden

Mogelijke oorzaken van kaalheid bij honden

Er zijn veel redenen waarom honden haar kunnen verliezen (ook wel alopecia genoemd), van infectie tot irritatie veroorzaakt door parasieten. Hier zijn een paar van de meest voorkomende oorzaken:

Allergieën

Allergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van haarverlies bij honden. Net als mensen kunnen honden een allergische reactie hebben op voedsel, omgevingsfactoren zoals pollen, of op parasieten zoals vlooien of mijten.

Vlooienbeten zijn echter de grootste boosdoener achter hondenallergieën. Naast haarverlies door likken en bijten van geïrriteerde gebieden, zijn tekenen van vlooienallergieën jeuk en roodheid. Voor een hond die erg allergisch is, kan slechts één vlooienbeet al genoeg zijn om een allergische reactie te veroorzaken die dagenlang aanhoudt.

Hoewel elke hond allergieën kan hebben, zijn sommige gevoeliger dan andere. De behandeling van allergieën van jouw hond kan het gebruik van medicijnen omvatten, zowel uitwendig als inwendig, allergie-injecties, een verandering in dieet en het vermijden van het allergeen.

Ziekte van Cushing

Haarverlies bij honden kan ook worden veroorzaakt door hyperadrenocorticisme, of de ziekte van Cushing, een aandoening die wordt veroorzaakt door een overproductie van het hormoon cortisol. Medicatie en soms een operatie zijn beschikbaar om de ziekte van Cushing te behandelen, ook bekend als het Cushing-syndroom. 

De ziekte van Cushing komt vaker voor bij honden van 6 jaar of ouder. Andere tekenen van de ziekte van Cushing zijn meer eten, drinken en plassen, hijgen en een buikje hebben. Neem contact op met de dierenarts als je een van deze symptomen bij jouw hond opmerkt.

Genetisch

Er zijn sommige “naakthonden” zoals de Chinese naakthond en de Mexicaanse naakthond, maar sommige hondenrassen hebben meer kans op kaalheid dan andere. Kale plekken op het buitenoor, de borst, buik, dijen of nek kunnen voorkomen bij windhonden, whippets, Chihuahuas, teckels en Italiaanse windhonden, meestal na hun eerste levensjaar.

De meeste eigenaren leren hiermee leven, omdat de behandelingsmogelijkheden beperkt zijn. Zorg er altijd voor dat de dierenarts andere oorzaken van haaruitval heeft uitgesloten.

Infectie of Besmetting (Ringworm, Mijten, Bacteriën)

De schimmelringworm, ongedierte zoals mijten en bacteriën kunnen allemaal leiden tot infecties die uiteindelijk kale plekken bij je hond kunnen veroorzaken.

Naast haaruitval rond de oren, ogen, mond en elders, kunnen tekenen dat je hond mijten heeft, zijn onder meer vette huid, verdikte huid, jeuk en ontsteking. Symptomen van ringworm – een besmettelijke infectie van behaarde huid en klauwen – zijn onder meer ronde of onregelmatige haaruitval, ontsteking en geïnfecteerde korsten.

Hoewel kleine ringwormletsels spontaan kunnen verdwijnen, is het besmettelijk en moet het worden behandeld. Ringworm wordt behandeld met antischimmelmiddelen. In ernstige gevallen zijn mogelijk orale antischimmelmiddelen nodig. Het behandelen van mijten kan topische of orale medicatie vereisen, en antibiotica voor secundaire bacteriële infecties.

Hond heeft kale plek op zijn voorhoofd

Drukplekken

Oudere of zware honden kunnen gevoelig zijn voor drukplekken op hun ellebogen of andere benige delen van het lichaam die regelmatig in contact komen met harde oppervlakken. Na verloop van tijd verdikt de huid zich onder de constante druk, valt het haar uit en ontstaan ​​er eeltplekken.

Als eeltplekken barsten, bloeden of geïnfecteerd raken, kan de behandeling bestaan ​​uit het gebruik van vochtinbrengende crèmes, antibiotica of braces. Je kunt drukplekken en eeltplekken voorkomen door jouw hond een zacht bed te geven.

Uitslag/bultjes

Insectenbeten en -steken, medicijnen, planten, chemicaliën en zelfs shampoos kunnen ervoor zorgen dat sommige honden huiduitslag of bultjes ontwikkelen, wat kan leiden tot kale plekken.

Allergische uitslag verschijnt meestal binnen enkele minuten tot enkele uren na blootstelling, en andere symptomen kunnen zijn: lusteloosheid, koorts, gebrek aan eetlust en braken. Raadpleeg altijd onmiddellijk jouw dierenarts als jouw hond bultjes ontwikkelt, omdat er mogelijk spoedeisende behandeling nodig is.

Mijn hond krijgt kale plekken door haaruitval

Het hebben van een hond met kale plekken door haaruitval kan een bron van zorg zijn voor veel eigenaren. Haaruitval bij honden kan verschillende oorzaken hebben, zoals parasieten, voedselallergieën, hormonale onevenwichtigheden, genetische aanleg, stress, medicatie, enzovoort.

Als je hond kale plekken vertoont door haaruitval, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te bepalen. De dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk bloedonderzoek of huidschraapseltesten uitvoeren om de oorzaak van de haaruitval te achterhalen.

Afhankelijk van de oorzaak van de haaruitval, kan de behandeling variëren. Bijvoorbeeld, als parasieten de oorzaak zijn, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de parasieten te elimineren. Als het een voedselallergie betreft, kan de hond een aangepast dieet krijgen. Als de haaruitval hormonaal is, kan de dierenarts hormoontherapie aanbevelen.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond een gezonde en uitgebalanceerde voeding krijgt en voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt. Zorg ervoor dat de hond voldoende schoon water heeft om te drinken en dat zijn omgeving schoon en vrij van irritatie is.

Hond met een kale plek op de huid

Kale plekken bij je hond behandelen

Het behandelen van kale plekken bij honden hangt af van de oorzaak van de haaruitval. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

 1. Parasieten: Als de haaruitval bij je hond wordt veroorzaakt door parasieten zoals vlooien of teken, moet je de parasieten behandelen en bestrijden. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende producten, zoals sprays, shampoos, halsbanden, en spot-on behandelingen. Zorg er ook voor dat je het huis goed schoonmaakt en de omgeving vrij van parasieten houdt.
 2. Voedselallergieën: Als de haaruitval wordt veroorzaakt door een voedselallergie, kan je hond een aangepast dieet krijgen. De dierenarts kan bepaalde voedingsmiddelen aanbevelen die geen allergische reacties veroorzaken. Zorg er ook voor dat je hond geen voedsel of snacks eet die allergische reacties kunnen veroorzaken.
 1. Hormonale onevenwichtigheden: Als de haaruitval wordt veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden, kan de dierenarts hormoontherapie aanbevelen. Hormoontherapie kan helpen om de hormonale balans te herstellen en de haaruitval te stoppen.
 2. Stress: Als stress de oorzaak is van de haaruitval, kan je hond baat hebben bij ontspanningsoefeningen en meer mentale en fysieke stimulatie. Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt en genoeg tijd heeft om te spelen en te rusten.
 3. Medicatie: Soms kan medicatie bijdragen aan haaruitval bij honden. In dat geval moet de dierenarts de medicatie herzien en indien mogelijk een alternatief voorstellen.

  Kortom, de behandeling van kale plekken bij honden hangt af van de oorzaak van de haaruitval. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Zorg ervoor dat je hond een gezonde levensstijl heeft, met voldoende beweging, goede voeding, en een schone en stressvrije omgeving. Door de oorzaak van de haaruitval aan te pakken en de juiste behandeling te krijgen, kan je hond weer een volle en gezonde vacht krijgen.

  Kan stress bij honden zorgen voor kale plekken?

  Ja, stress kan zeker bijdragen aan kale plekken bij honden. Wanneer een hond onder stress staat, kan dit leiden tot een verhoogde productie van cortisol, het stresshormoon. Langdurige blootstelling aan cortisol kan de normale haargroei verstoren en leiden tot haaruitval en kale plekken.

  Er zijn verschillende situaties die stress kunnen veroorzaken bij honden, zoals veranderingen in de omgeving, veranderingen in de dagelijkse routine, het ontbreken van sociale interactie, angst voor geluiden zoals vuurwerk of onweer, verlatingsangst, enzovoort.

  Als je vermoedt dat stress de oorzaak is van de haaruitval bij je hond, kan je verschillende maatregelen nemen om de stress te verminderen. Bijvoorbeeld, het aanbieden van meer mentale en fysieke stimulatie, zoals wandelen, spelen, en trainen, kan helpen om de hond te ontspannen. Daarnaast kan het aanbieden van een veilige plek waar de hond kan rusten en zich kan terugtrekken, zoals een mand of een kist, ook helpen om stress te verminderen.

  Als de stress bij je hond echter ernstig is en aanhoudt, kan het raadplegen van een dierenarts of een hondengedragsspecialist nodig zijn om de juiste behandeling te bepalen. Er zijn ook verschillende producten op de markt die kunnen helpen bij het verminderen van stress bij honden, zoals kalmerende middelen en feromonen.

  Conclusie

  Kale plekken bij honden kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals allergieën, de ziekte van Cushing, genetica, infecties en drukplekken. Vlooienbeten zijn de grootste oorzaak van allergische reacties bij honden. De ziekte van Cushing is een aandoening die wordt veroorzaakt door een overproductie van het hormoon cortisol. Sommige hondenrassen hebben meer kans op kaalheid dan andere. Infecties kunnen ook leiden tot haaruitval bij honden. Drukplekken op de ellebogen of andere benige delen van het lichaam zijn vaak het gevolg van ouderdom of overgewicht. Het is belangrijk om de oorzaak van haarverlies bij honden te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen bieden. Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts.

  Een product wat kan helpen bij kale plekken is de Probiotics+ van Suppdog. Door de Probiotics+ komt de darmflora in balans, wat veel verschillende klachten kan verminderen, zo ook kale plekken.

  Suppdog Probiotica+ potje

  De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Brengt de darmflora in balans
  • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
  • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

  Bronnen

  1. Wendy C. Fries ( 18 april, 2021) Bald spots in dogs. Pets webMD
   Dog Bald Spots, Dog Hair Loss, Balding Dogs (webmd.com)
  2. Elaine Waldorf Gewirtz (17 juni, 2022) Alopecia in dogs: Why is my dog losing hair? American Kennel Club
   Alopecia in Dogs: Why Is My Dog Losing Hair? – American Kennel Club (akc.org)
  3. Pedro J Ginel, Beatriz Blanco, Maria Pérez-Aranda, Rafael Zafra, Elena Mozos ( 30 juni, 2015) Alopecia areata universalis in a dog. PubMed
   Alopecia areata universalis in a dog – PubMed (nih.gov)

  Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

  Ontmoet de auteur

  Cémenne Snijder
  Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
  Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *