Heeft u gemerkt dat uw hond vaak krabt, rode plekken heeft of last heeft van korsten op de huid? Dit kunnen tekenen zijn van een bacteriële huidinfectie, een veelvoorkomend probleem bij honden. In dit blog bespreken we wat een bacteriële huidinfectie precies is, de verschillende soorten infecties en hoe u deze kunt herkennen. We geven ook tips over de behandeling en preventie van deze vervelende aandoening. Lees verder om meer te weten te komen over het beschermen van uw hond tegen bacteriële huidinfecties.

Leestijd: 6 min.

Wat is een bacteriële huidinfectie?

Een bacteriële huidinfectie of pyodermie bij een hond ontstaat wanneer schadelijke bacteriën de huid binnendringen en zich vermenigvuldigen, vaak door een wondje of een verzwakt immuunsysteem. Deze infecties kunnen variëren van oppervlakkige hotspots tot diepere pyodermie, wat dieper in de huidlagen doordringt.

De mogelijke oorzaken van bacteriële huidinfecties zijn divers en kunnen variëren van allergische huidaandoeningen tot hormonale problemen. Een van de meest voorkomende huidaandoeningen is atopische dermatitis, die de huid irriteert en kwetsbaarder maakt voor bacteriële infecties.

Sporen van bacteriele huidinfectie hond

Soorten bacteriële huidontsteking bij honden

Pyodermie is een veelvoorkomende bacteriële huidinfectie bij honden die in verschillende vormen kan voorkomen1:

  • Oppervlakte Pyodermie: Deze vorm van pyodermie treft alleen de buitenste laag van de huid.
  • Oppervlakkige Pyodermie: Oppervlakkige pyodermie bevindt zich in de bovenste lagen van de huid en de haarzakjes.
  • Diepe Pyodermie: Diepe pyodermie treft de diepere lagen van de huid.

Elke vorm van pyodermie vereist specifieke behandeling en zorg. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een betrouwbare diagnose en passend behandelplan om complicaties te voorkomen en een snelle genezing te bevorderen.

Symptomen van bacteriële huidinfectie bij honden

Het herkennen van de symptomen van een bacteriële huidinfectie bij uw hond is cruciaal voor een snelle en effectieve behandeling. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de diepte en ernst van de infectie2.

Oppervlakte pyodermie

  • Een ontstoken en rode huid: De huid is vaak rood en licht gezwollen.
  • Jeuk en Krabben: Honden kunnen intensief krabben of likken aan de aangedane gebieden.
  • Korsten en Schilfers: Er kunnen kleine korstjes of schilfers ontstaan op de oppervlakte van de huid.
  • Vochtige Plekken: Bij hotspots (acute vochtige dermatitis) kunnen er vochtige, pijnlijke plekken op de huid ontstaan.
Behandeling van bacteriële huidinfectie hond

Oppervlakkige Pyodermie

  • Roodheid en Bultjes: De huid kan rood worden en kleine bultjes ontwikkelen, vaak rond de haarzakjes (folliculitis).
  • Haaruitval: Rondom de geïnfecteerde plekken kan haaruitval optreden, wat leidt tot kaalheid.
  • Puistjes: Er kunnen met pus gevulde bultjes (pustels) verschijnen, vooral op de buik, liezen en oksels.
  • Korsten: Na het barsten van de pustels kunnen er korsten vormen.

Diepe Pyodermie

  • Zweren en Abcessen: Diepe pyodermie veroorzaakt vaak pijnlijke zweren en abcessen die diep in de huid liggen.
  • Ernstige Roodheid en Zwelling: De huid is ernstig rood en gezwollen.
  • Dikke Korsten: Dikke korsten kunnen ontstaan op de plekken waar de infectie diep in de huid zit.
  • Onaangename Geur: De infectie kan een vieze geur veroorzaken, vooral bij abcessen.
  • Pijn en Gevoeligheid: De aangetaste huid is vaak pijnlijk en gevoelig bij aanraking.
  • Etterende Wonden: Diepe pyodermie kan vochtige of etterende wonden veroorzaken die behandeling vereisen.

Behandeling van bacteriële infectie bij honden

Bij het opvangen van symptomen van een bacteriële huidinfectie bij uw hond, is het altijd essentieel om eerst een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan uw hond onderzoeken en een geschikt behandelplan opstellen. Hier zijn enkele algemene stappen die vaak worden gevolgd bij de behandeling:

  • Antibiotica: De dierenarts schrijft meestal medicijnen voor zoals een antibioticakuur om de bacteriële infectie te bestrijden. Het is erg belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verbeteren.
  • Antiseptische shampoos en topische behandelingen: Regelmatig wassen met een antiseptische shampoo en het aanbrengen van crèmes, zalven of sprays met antibiotica of antiseptica kan helpen om de bacteriën op de huid te verminderen en verdere infecties te voorkomen.
  • Wondverzorging: Bij diepe of ernstige infecties kunnen wondverzorging en verband nodig zijn om de genezing te ondersteunen en secundaire infecties te voorkomen.

Het is cruciaal om het behandelplan van de dierenarts nauwgezet te volgen om ervoor te zorgen dat de infectie volledig geneest en complicaties worden vermeden.

Behandeling van bacteriële huidinfectie hond

Hoe voorkom ik een bacteriële huidinfectie bij mijn hond?

Het voorkomen van bacteriële huidinfecties bij uw hond is essentieel voor hun welzijn. Hier zijn enkele tips om infecties te voorkomen:

Regelmatige verzorging: Borstelen en wassen helpt om vuil en bacteriën van de huid te verwijderen. Gebruik een geschikte hondenshampoo en zorg ervoor dat de vacht goed droogt.

Antiseptische shampoos: Gebruik periodiek antiseptische shampoos zoals de Anti-Itch Shampoo+ om bacteriën op de huid te verminderen, vooral als uw hond gevoelig is voor huidinfecties.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Vermindert jeuk & irritaties
  • Ondersteunt een gezonde huid & vacht
  • Preventieve werking tegen ongedierte

Controleer op wonden: Inspecteer regelmatig de huid van uw hond op snijwonden, schaafwonden en insectenbeten. Reinig en desinfecteer deze plekken om infecties te voorkomen.

Behandel onderliggende andere oorzaken: Behandel allergieën, parasieten, zoals mijten en teken, en andere gezondheidsproblemen die de huid van uw hond kunnen verzwakken en vatbaar maken voor infecties.

Hond heeft jeuk door mijten en bacteriële huidontsteking

Goede hygiëne: Houd de leefomgeving van uw hond schoon. Was hun beddengoed regelmatig en zorg voor een hygiënische omgeving.

Voeding en supplementen: Zorg voor een uitgebalanceerd, speciaal dieet en overweeg supplementen zoals de Skin & Coat+ van Suppdog, die helpen bij het versterken van de huidbarrière en het immuunsysteem van uw hond.

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Ondersteunt bij een stralende vacht
  • Zorgt voor gezondere nagels
  • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Voorkom krabben en likken: Gebruik beschermende kleding of een kraag om te voorkomen dat uw hond aan open wonden krabt of likt, wat de huid kan beschadigen en infecties kan veroorzaken.

Door deze preventieve maatregelen te volgen, kunt u de kans op bacteriële huidinfecties bij uw hond aanzienlijk verminderen en hun algehele gezondheid bevorderen. Raadpleeg uw dierenarts voor specifieke aanbevelingen die passen bij de behoeften van uw hond.

Conclusie

Het achterhalen, behandelen en voorkomen van bacteriële huidinfecties bij honden is essentieel voor hun gezondheid en welzijn. Door alert te zijn op symptomen zoals roodheid, jeuk en korsten, en tijdig op controle te gaan bij de dierenarts, kunt u ernstige complicaties voorkomen. Effectieve behandeling omvat vaak het gebruik van antibiotica, antiseptische shampoos en een goede wondverzorging. Preventie is net zo belangrijk en kan worden bereikt door regelmatige verzorging, het behandelen van onderliggende oorzaken, het handhaven van goede hygiëne en het geven van een uitgebalanceerd dieet. Met deze maatregelen kunt u de kans op huidinfecties bij uw hond aanzienlijk verminderen en zorgen voor een gelukkige en gezonde viervoeter.

FAQ

Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandelplan. Volg de voorgeschreven behandeling nauwkeurig op, inclusief antibiotica en antiseptische shampoos.

De behandeling van een bacteriële huidinfectie varieert afhankelijk van het type pyodermie. Bacteriële infecties bij honden worden behandeld met een antibioticakuur, antiseptische shampoos en soms topische behandelingen. Het is essentieel om de behandeling volledig te voltooien.

Dierenartsen schrijven vaak antibiotica, antiseptische shampoos en soms topische zalven of crèmes voor om huidinfecties te behandelen.

Hoewel een bacteriële huidinfectie in sommige gevallen vanzelf kan overgaan, gebeurt dit meestal niet en kan de infectie verergeren zonder behandeling. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor de juiste behandeling.

Bacteriële huidinfecties bij honden zijn meestal niet besmettelijk voor mensen, maar kunnen soms besmettelijk zijn voor andere dieren. Raadpleeg uw dierenarts voor specifieke informatie.

Honden kunnen bacteriële infecties krijgen door wondjes, een verzwakt immuunsysteem, allergieën of andere huidproblemen die de huidbarrière aantasten.

Volg de aanbevelingen van uw dierenarts, maar meestal wordt aangeraden om de hond regelmatig te wassen met een antiseptische shampoo, bijvoorbeeld 1-2 keer per week.

Een dierenarts voert een lichamelijk onderzoek uit om de symptomen te beoordelen. Ze kunnen huidafkrabsels, afdrukken of bacteriële kweken afnemen en onder de microscoop onderzoeken om de specifieke bacteriën te identificeren. Soms is aanvullend bloedonderzoek nodig om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Terugkerende bacteriële huidinfecties kunnen het gevolg zijn van een onderliggende probleem zoals allergieën, hormonale stoornissen of een verzwakt immuunsysteem. Overleg met uw dierenarts om de oorzaak te achterhalen en aan te pakken.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *