Mijn hond heeft een droge huid

Droge huid bij honden kan zowel honden als hun baasjes frustreren. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een droge huid, waardoor het lastig kan zijn om huidproblemen bij honden te diagnosticeren. Als de huid van je hond droog, jeukend of schilferig is en je hond zich daardoor ongemakkelijk voelt, is hier wat je moet weten over de oorzaken, symptomen en beste behandelopties voor je huisdier.

Waarom je hond een droge huid heeft

Een glanzende, gezonde vacht is vaak een teken van een gelukkige en welzijn van je hond, maar soms kan een droge huid roet in het eten gooien. Er zijn verschillende redenen waarom je harige metgezel last kan hebben van een droge huid. Het kan te wijten zijn aan voedingstekorten, een ontoereikend dieet, of zelfs omgevingsfactoren. Een droge huid gaat vaak gepaard met een doffe vacht en huidschilfers, wat niet alleen ongemak kan veroorzaken, maar ook een indicator kan zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Het is essentieel om te begrijpen wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je de gezondheid van de huid en vacht van je hond kunt verbeteren om ervoor te zorgen dat je huisdier zich op zijn best voelt.

De ziekte van Cushing kan ook zorgen voor een droge huid bij honden

Allergieën

Honden krijgen net als mensen last van allergieën. Voedselallergieën, omgevingsallergieën en seizoensgebonden allergieën, zoals pollen, stof, veren, gras, dierenharen, graan en vlooien speeksel, kunnen bij honden een reeks symptomen veroorzaken, waaronder een droge huid. Als je hond last heeft van een droge huid, kan dit gepaard gaan met schilfers en jeuk. Het is belangrijk om te weten dat een droge huid bij honden vaak wordt veroorzaakt door allergieën. Als deze allergieën onbehandeld blijven, kan dit leiden tot een huidaandoening die atopische dermatitis wordt genoemd, met symptomen zoals een droge huid, jeuk, roodheid en ontsteking, en kan ook leiden tot secundaire huidinfecties.


Parasieten

Parasieten kunnen een andere mogelijke oorzaak zijn van droge huid bij honden. Droge, schilferige huid kan een teken zijn van parasieten die schurft veroorzaken, zoals de Demodex-mijt, schurft bij honden en cheyletiellose (ook wel “lopende roos” genoemd), of het kan erop wijzen dat je hond luizen heeft.

Het vaststellen van parasieten die droge huid bij honden veroorzaken, vereist een bezoek aan de dierenarts. Jouw dierenarts kan je doorverwijzen naar een specialist in veterinaire dermatologie als hij vindt dat jouw huisdier de aandacht van een specialist nodig heeft.

Parasieten veroorzaken droge huid bij honden

Infecties

Infecties zijn een belangrijke factor bij het veroorzaken van huidproblemen bij honden. Bacteriële en schimmelinfecties kunnen diverse symptomen op de huid veroorzaken, waaronder roodheid, jeuk, irritatie, huiduitslag, korstvorming en haaruitval. Deze infecties kunnen het gevolg zijn van verschillende onderliggende oorzaken, zoals allergieën, parasitaire besmettingen, een verzwakt immuunsysteem of andere gezondheidsproblemen.

Om een huidinfectie bij honden te diagnosticeren, maken dierenartsen vaak gebruik van huidschrapingen voor cytologisch onderzoek. Hierbij neemt men een monster van de huid en analyseert dit onder de microscoop om de aanwezigheid van bacteriën, schimmels of andere ziekteverwekkers te identificeren. Dit helpt bij het bepalen van de juiste behandeling en het voorschrijven van geschikte medicatie.

Het is van groot belang om droge huid serieus te nemen, omdat infecties ernstige complicaties kunnen veroorzaken en het welzijn van de hond kunnen beïnvloeden. Bovendien kunnen bepaalde huidinfecties, zoals de schimmelinfectie Ringworm (dermatofytose), overdraagbaar zijn op mensen. Ringworm is een veelvoorkomende ziekte die huiduitslag en jeuk kan veroorzaken bij zowel honden als mensen. Het is dus belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen en directe blootstelling aan geïnfecteerde honden te vermijden om de verspreiding van de infectie te voorkomen.

Systeemstoornissen

Soms is droge huid een teken van een veel groter probleem. De twee belangrijkste stofwisselingsziekten die geassocieerd worden met droge huid bij honden zijn de ziekte van Cushing en hypothyreoïdie. In beide gevallen gaat droge huid vaak gepaard met droog en breekbaar haar, haarverlies en huidinfecties, samen met andere symptomen. Auto-immuunziekten en kanker kunnen ook droge huid bij honden veroorzaken.

Deze aandoeningen zijn ernstig. Droge huid moet niet licht opgenomen worden, dus zorg ervoor dat je je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt als je symptomen van droge huid opmerkt.

Rasspecifieke huidaandoeningen

Sommige rassen zijn vatbaarder voor huidaandoeningen dan andere, vooral als het gaat om een droge huid. Haarloze rassen, zoals de Xoloitzcuintli en de Chinese Naakthond, zijn vatbaar voor verschillende huidaandoeningen en Siberische Husky’s, Alaska Malamutes en snelgroeiende puppy’s van grote rassen kunnen een aandoening krijgen die zinkresponsieve dermatose wordt genoemd. Dierenartsen kunnen de mogelijke oorzaken van de droge huid van je hond achterhalen.

Andere oorzaken van droge huid bij honden

Soms wordt een droge huid veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals koud weer en droge lucht, of door overmatig baden, agressieve zeep en slechte voeding. Als je vermoedt dat de droge huid van jouw hond het gevolg is van voedingstekorten, milieuomstandigheden of badgewoonten, is het nog steeds een goed idee om jouw dierenarts te raadplegen om ernstiger aandoeningen uit te sluiten.

Ook puistjes veroorzaken droge huid bij honden

Symptomen van droge huid bij honden

Een droge huid komt niet bij elke hond op dezelfde manier voor. Symptomen van een droge huid zijn onder andere:

Sommige honden hebben maar één van deze symptomen, terwijl andere er meerdere vertonen. Als je de symptomen van je hond in de gaten houdt, kan je dierenarts de oorzaak van de droge huid van je hond vaststellen.

Droge huid bij honden behandelen

De behandeling van de droge huid van je hond hangt af van de oorzaak, dus de eerste stap is een diagnose. Hoewel het internet vol staat met waardevolle informatie over de gezondheid van honden, is het raadplegen van jouw dierenarts de beste manier om de oorzaak van de huidproblemen van jouw hond vast te stellen.

Een hond met een extreem droge huid

In sommige gevallen kan de droge huid een symptoom zijn van een grotere oorzaak, in welk geval je dierenarts zowel de droge huid als de aandoening zal behandelen. Demadex schurft (secundaire demodicosis) wordt vaak geassocieerd met de ziekte van Cushing, wat betekent dat je dierenarts zowel de schurft als de ziekte van Cushing moet behandelen. Behandelingen en testen voor deze ziekten variëren, maar de meeste kunnen onder controle worden gehouden met medicatie.

De behandeling van allergieën die een droge huid bij honden veroorzaken kan lastig zijn. Voor voedselallergieën bij honden kan je dierenarts een eliminatiedieet voorschrijven, omdat er geen betrouwbare diagnostische test bestaat om voedselallergenen vast te stellen. De meest voorkomende ingrediënten die voedselallergieën bij honden veroorzaken zijn rundvlees, soja, maïs, tarwe, zuivel, kip en eieren.

Milieuallergieën kunnen worden getest, maar er is geen behandeling voor. De drie meest voorkomende behandelingsopties voor allergieën zijn:

 • vermijden van het allergeen
 • bestrijden van de symptomen (jeuk, droge huid, enz.)
 • immunotherapie opties, zoals allergie shots

Meestal gebruiken dierenartsen een combinatie van deze behandelingsopties om allergie bij honden onder controle te krijgen.

Sommige factoren, zoals overmatig baden, zijn gemakkelijk te controleren. De aanschaf van een luchtbevochtiger voor gebruik bij koud en droog weer, het gebruik van een door de dierenarts goedgekeurde shampoo en het minder vaak baden verhelpt meestal de droge huid bij honden, zolang deze factoren de oorzaak zijn. Sommige hondeneigenaren gebruiken een vochtinbrengende crème voor de hondenhuid om de droge huid te verzachten. Overschakelen op een voeding van hoge kwaliteit biedt de nodige voedingsstoffen die je hond nodig heeft voor een gezonde vacht en huid, dus praat met je dierenarts over een voedingsplan, samen met eventuele supplementen, die hij aanbeveelt.

De droge huid van je hond insmeren

Als je merkt dat je trouwe viervoeter last heeft van een droge huid, kun je overwegen om speciale huidzalven of balsems te gebruiken om verlichting te bieden. Er zijn verschillende producten op de markt die zijn ontworpen om de huid van je hond te hydrateren en te kalmeren. Deze bevatten vaak ingrediënten zoals aloë vera, kamille en haver, die bekend staan om hun verzachtende eigenschappen.

Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voordat je een huidproduct voor je hond gebruikt, aangezien sommige ingrediënten schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt. Zorg ervoor dat je een product kiest dat specifiek is geformuleerd voor honden en volg de aanwijzingen op het etiket voor gebruik. Over het algemeen is het aanbevolen om de huidzalf of balsem regelmatig en volgens de instructies van de fabrikant aan te brengen, maar overdrijf het niet. Te veel toepassingen kunnen ook ongewenste effecten hebben.

Naast het gebruik van huidzalven, is het essentieel om de onderliggende oorzaak van de droge huid aan te pakken. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet, voldoende hydratatie en een gezonde leefomgeving voor je hond om te voorkomen dat de droge huid terugkeert. Als de droge huid aanhoudt of verergert, is het altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een grondig onderzoek en professioneel advies.

Wat te doen als je hond een droge huid heeft

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het gezegde, en dat blijkt waar te zijn als het gaat om huidaandoeningen bij honden. Hoewel sommige rassen vatbaarder zijn voor een droge huid dan andere, zijn er een paar dingen die je kunt doen om een droge huid bij honden te voorkomen:

 • Geef vanaf de puppytijd een uitgebalanceerde voeding van hoge kwaliteit
 • Voorkom parasieten door op de hoogte te blijven van preventieve middelen
 • Verzorg jouw hond regelmatig om ophoping van vuil te voorkomen
 • Geef supplementen wanneer dat nodig is, zoals voorgeschreven door jouw dierenarts
 • Plan regelmatige dierenartscontroles om de algehele gezondheid van jouw hond in de gaten te houden
 • Houd huidplooien in het gezicht schoon bij rassen met plooien
 • Onderzoek je ras om te ontdekken voor welke huidaandoeningen ze vatbaar zijn en hoe je ze kunt voorkomen

De beste manier om een droge huid bij honden te voorkomen, is ervoor zorgen dat je huisdier een gelukkig en gezond leven leidt. Sommige huidaandoeningen kunnen niet worden voorkomen, maar door een gewetensvolle eigenaar te zijn die haar honden regelmatig onderzoekt, kun je de droge huid van je hond opmerken voordat het uit de hand loopt.

Conclusie

Droge huid bij honden kan een teken zijn van verschillende onderliggende oorzaken, variërend van allergieën en parasieten tot systemische aandoeningen. Het is belangrijk om de symptomen van een droge huid, zoals jeuk, schilfering en haaruitval, serieus te nemen en een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose. De behandeling van droge huid hangt af van de specifieke oorzaak en kan variëren van medicatie en voedingstherapie tot het vermijden van allergenen en het verbeteren van de algehele gezondheid van de hond. Preventieve maatregelen, zoals het bieden van een uitgebalanceerd dieet, het voorkomen van parasieten en regelmatige verzorging, kunnen helpen bij het voorkomen van droge huid bij honden. Het is essentieel om een verantwoordelijke eigenaar te zijn en de gezondheid van de hond regelmatig te controleren om mogelijke huidaandoeningen vroegtijdig op te merken en te behandelen.

Bronnen

 1. Anna Burke (21 september, 2021) Dry Skin on Dogs: Causes, Symptoms & Treatment. American Kennel Club
  Dry Skin on Dogs: Causes, Symptoms & Treatment (akc.org)
 2. Thierry Olivry (15 november, 2011) Is the skin barrier abnormal in dogs with atopic dermatitis? ScienceDirect
  Is the skin barrier abnormal in dogs with atopic dermatitis? – ScienceDirect
 3. Linda Fleeman, Renea Barret (8 maart, 2023) Cushing’s Syndrome and Other Causes of Insulin Resistance in Dogs. PubMed
  Cushing’s Syndrome and Other Causes of Insulin Resistance in Dogs – PubMed (nih.gov)
 4. Sandra C. Mitchell (22 mei, 2023) Dry, Flaky Skin in Dogs. PetMD
  Dry, Flaky Skin in Dogs | PetMD
 5. Harriet Meyers (4 maart, 2022) Internal Dog Parasites: Heartworm, Hookworm, Ringworm, Roundworm. Amercian Kennel Club
  Internal Dog Parasites: Heartworm, Hookworm, Ringworm, Roundworm (akc.org)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *