Castratie bij een jonge hond kan gewrichtsproblemen veroorzaken

Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Californië in Davis toont aan dat grotere en zwaardere honden van gekruiste rassen, die gecastreerd of gesteriliseerd zijn voordat ze één jaar oud zijn, een hoger risico lopen op gewrichtsproblemen later in het leven. Dit werd alleen waargenomen bij honden die zwaarder zijn dan 20 kilo. Honden die minder dan 20 kilo wegen, hebben geen verhoogd risico op gewrichtsproblemen. De resultaten van de studie zijn gepresenteerd in het tijdschrift Frontiers in Veterinary Science.

Je hond op jonge leeftijd steriliseren of castreren

De gebruikelijke praktijk om honden te castreren of steriliseren op jonge leeftijd van rond de zes maanden wordt vaak over het hoofd gezien wat betreft de gevolgen voor de gezondheid van de hond. Een 15-jarig onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Californië in Davis heeft duizenden honden onderzocht om de gevolgen van castreren en steriliseren te analyseren.

Het onderzoeksteam concludeerde dat hondeneigenaren zorgvuldig moeten nadenken voordat ze beslissen om hun hond te castreren of steriliseren. Hoofdauteur Benjamin Hart, een professor van de universiteit, benadrukte de bevindingen en riep hondeneigenaren op om een weloverwogen beslissing te nemen over wanneer ze moeten castreren of steriliseren. Dit geldt vooral voor gekruiste rassen die, volgens de studie, een hoger risico lopen op gewrichtsproblemen bij castratie of sterilisatie voordat ze één jaar oud zijn.

Gewrichtsaandoeningen bij je hond

Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Californië in Davis, lopen grotere hondenrassen een hoger risico op het ontwikkelen van gewrichtsproblemen wanneer ze op jonge leeftijd gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Dit was vooral zichtbaar bij honden vanaf 20 kilogram, terwijl honden met een gewicht tot 20 kilo geen verhoogd risico hadden. Het onderzoekteam concludeerde dat hondeneigenaren goed moeten overwegen wanneer ze beslissen om te steriliseren of castreren. Uit het onderzoek bleek ook dat het gewicht van de hond, en niet het ras, bepalend was voor het risico op gewrichtsproblemen. Het risico op gewrichtsproblemen bij geholpen teefjes van boven de 20 kilo was 4 procent, terwijl dit risico steeg naar 10-12 procent bij teefjes die voor het eerste levensjaar werden gesteriliseerd.

Het castratie en sterilisatie beleid voor honden moet worden veranderd

De conclusie van het onderzoek is dat sterilisatie of castratie op jonge leeftijd een hoger risico op gewrichtsaandoeningen bij honden verhoogt, vooral bij grote honden, ongeacht het ras. Het onderzoeksteam pleit daarom voor een verandering in het beleid rondom sterilisatie en castratie en voorstelt dat het beter zou zijn om sterilisatie of castratie bij grotere honden pas plaats te laten vinden als ze ouder zijn dan een jaar. Dit om gewrichtsaandoeningen en de daarmee gepaard gaande verkorting van de levensduur van honden en invloed op hun rol als gezinslid te voorkomen.

Lees hier het hele onderzoek: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2020.00472/full

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *