Leestijd: 5 min.

Het knippen van nagels is een essentieel onderdeel van de verzorging van je hond, en goed getrimde nagels zijn een duidelijk teken van de goede gezondheid en hygiëne van je viervoeter. Professionele trimmers kunnen deze taak weliswaar uitvoeren voor eigenaren die hier terughoudend over zijn, maar nagels knippen bij honden is een eenvoudige procedure als het correct wordt gedaan.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Hoe je je puppy kunt laten wennen aan nagels knippen
 • Welke stappen je moet volgen om op de juiste manier de nagels van je hond te knippen
 • Waarom regelmatig nagelonderhoud essentieel is voor de gezondheid van je hond

Je hond comfortabel maken

Omdat nagels knippen voor veel honden een stressvolle ervaring kan zijn, is het raadzaam om de poten van je puppy te hanteren en hun nagels te knippen wanneer ze jong zijn, zodat ze wennen aan het proces. Sommige honden zullen rustig op je schoot zitten of op een tafel terwijl je hun nagels knipt, terwijl anderen misschien een vorm van beperking nodig hebben.

In slechts één week kun je een van die zeldzame honden hebben die nagels knippen helemaal niet erg vindt. Maar als het wat langer duurt voordat je pup eraan gewend is, raak dan niet ontmoedigd. Wees geduldig, behoud een zachte en positieve houding en blijf traktaties geven. Zorg ervoor dat je veilige, hondvriendelijke knippers of slijpers gebruikt.

Het helpt als je vanaf de eerste dag regelmatig de poten van je puppy aanraakt en vasthoudt (zachtjes en vrolijk), zodat ze niet gevoelig worden voor het hanteren van hun poten.

 • Dag 1: Laat je puppy aan de nagelknipper of slijper ruiken. Geef een traktatie en aandacht.
 • Dag 2: Raak de nagelknipper of slijper lichtjes aan op elke poot. Geef een traktatie en aandacht.
 • Dag 3: Raak de nagelknipper aan elke poot aan en knijp in de knipper zodat de puppy het geluid hoort. Knip geen nagel daadwerkelijk af. Geef een traktatie en aandacht.
 • Dag 4: Raak de nagelknipper of slijper weer aan de poten van je puppy aan. Geef een traktatie en aandacht.
 • Dag 5: Probeer slechts de allerkleinste punt van één voorpootnagel af te knippen. Doe slechts één nagel. Bied veel vrolijke aandacht en een traktatie aan als je puppy het toelaat. Zelfs als hij het toelaat, knip er slechts één.
 • Dag 6: Probeer alleen de punt van twee nagels af te knippen.
 • Dag 7: Werk verder omhoog, knip elke dag extra nagels af, totdat je ze allemaal hebt geknipt en je puppy er geen bezwaar tegen lijkt te hebben. Oefen zelfs wanneer je de nagel niet hoeft te knippen. Zelfs doen alsof je knipt en de bewegingen doorlopen, helpt je hond wennen aan het hele proces.
nagels knippen pup

Het knippen van de nagels van je hond

Er zijn verschillende soorten honden nagelknippers, waaronder scharen, speciaal ontworpen slijptools voor honden en guillotine-types. Je kunt het type gebruiken waar je je het prettigst bij voelt, of wat het beste werkt voor je hond. Het is een goed idee om wat stollingspoeder bij de hand te hebben om bloeding te stoppen als je een nagel te kort knipt.

Hier zijn de stappen om de nagels van je hond op de juiste manier te knippen:

 1. Pak een poot op en plaats je duim stevig, maar voorzichtig, op het kussen van een teen en je wijsvinger bovenop de teen op de huid boven de nagel. Zorg ervoor dat geen van de vacht van je hond in de weg zit.
 2. Duw je duim iets omhoog en naar achteren op het kussen, terwijl je je wijsvinger naar voren duwt. Hierdoor wordt de nagel uitgestrekt.
 3. Knip alleen de punt van de nagel recht af. Inclusief de duimklauwen, die aan de binnenkant van de poot zitten.
 4. Vermijd het knippen voorbij de curve van de nagel, anders loop je het risico de ‘quick’ te raken (het roze gebied van de nagel dat de bloedvaten bevat). Een snee daar is pijnlijk en zal bloeden. Bij honden met donkere nagels, let op een kalkachtige witte ring.

In geval van twijfel, of als je nog nooit de nagels van je hond hebt geknipt, is het raadzaam om advies in te winnen bij je dierenarts of een ervaren dierenartsassistent. Ze kunnen je leren hoe je het op de juiste manier moet doen en welke tools het beste geschikt zijn voor jouw hond

nagels knippen hond poot

Het niet knippen van de nagels van je hond

Regelmatig nagelonderhoud is meer dan cosmetisch. Ongezonde nagels kunnen pijn veroorzaken en in zeldzame gevallen onomkeerbare schade aan de hond veroorzaken.

De nagel van een hond bestaat uit de levende roze ‘quick’ en het harde buitenmateriaal genaamd de schaal. De quick levert bloed aan de nagel en loopt door de kern ervan. Zenuwen in de quick veroorzaken bloeding en ongemak bij het knippen. Regelmatig nagels knippen zal ervoor zorgen dat de quick zich terugtrekt. Korte quicks zijn de voorkeurslengte voor het welzijn van de hond en eenvoudig onderhoud.

Lange nagels kunnen een gezonde poot veranderen in een uitgespreide voet en kunnen ze misvormde voeten veroorzaken en de pezen over een langere periode beschadigen. Terwijl de lange nagel de grond raakt, oefent deze druk uit op de voet- en beenstructuur. Sommige honden slijten hun nagels van nature af en hoeven ze daarom niet zo vaak te laten knippen.

nagels knippen corgi

Conclusie

Het regelmatig onderhouden van de nagels van je hond is niet alleen belangrijk voor de fysieke gezondheid, maar het zorgt er ook voor dat je hond comfortabeler beweegt en minder kans heeft op pijnlijke complicaties. Door regelmatig aandacht te besteden aan de nagels van je hond en deze op de juiste manier te knippen, draag je bij aan het welzijn en de gezondheid van je trouwe viervoeter. Het is een kleine inspanning met grote voordelen voor jouw hond, die je dankbaar zal zijn voor de zorg en aandacht die je aan zijn nagels hebt besteed.

Bronnen

 1. Meyers, H. (2023, 4 oktober). How to Trim Your Dog’s Nails Safely. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/how-to-trim-dogs-nails-safely/#:~:text=Clip%20only%20the%20tip%20of,is%20painful%20and%20will%20bleed.
 2. Petbarn. (2024, 23 februari). How to Cut & Trim your dog’s nails. https://www.petbarn.com.au/petspot/dog/grooming-dog/guide-cut-dogs-nails/
 3. Rossmore Vet Hospital. (2023, 3 oktober). The Dos & Don’ts of Clipping Dog Nails. https://www.rossmorevethospital.com.au/blog/dos-donts-clipping-dog-nails/
 4. VetCare Pet Hospital. (2022, 6 april). How to Trim Your Dog’s Nails. https://www.vetcarepethospital.ca/trim-dogs-nails/
 5. Vets4Pets. (2022, 27 mei). How to cut a dogs nails. Vets4Pets. https://www.vets4pets.com/pet-health-advice/dog-advice/how-to-cut-dogs-nails/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *