Leestijd: 3 min.

Als je hond zijn hoofd schudt en krabt, kan het zijn dat de oormijt zijn intrek heeft genomen in zijn oorkanaal. Het is een spinachtige, behorend tot dezelfde familie als spinnen en teken. Maar hoe herken je oormijt bij honden en hoe behandel je deze ongemakkelijke indringers? Ontdek de symptomen van oormijt bij honden en effectieve behandelingsmethoden voor een snelle verlichting van je harige metgezel.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Hoe je de symptomen van oormijt bij honden herkent
 • Wat te doen als je vermoedt dat je hond oormijt heeft
 • Hoe oormijt word behandeld bij honden

De naam beschrijft perfect wat deze kleine wezentjes doen, namelijk zich voeden met oorsmeer en oliën in de oren van je hond. Hun aanwezigheid veroorzaakt jeuk, wat de hond doet krabben. Hoewel de parasieten zelf de huid niet bijten, kan de secundaire schade door krabben ernstig zijn. Het is daarom belangrijk om snel in actie te komen om oormijtinfestaties op te ruimen zodra je ze vermoedt.

Wat zijn de symptomen van oormijt bij honden?

 • Jeuk: Het eerste teken van een oormijtinfestatie kan zijn dat je hond aan zijn kop krabt.
 • Donker, kruimelig roodbruin afscheiding: Dit bestaat vaak uit opgedroogd bloed en lijkt op gemalen koffie.
 • Wonden, ontsteking en infecties: Het krabben kan leiden tot snijwonden en infecties in het oor. Het meest voorkomende teken van een mijtinfestatie is een korst of schaafplek aan de basis van het oor, het resultaat van krabben met de achterklauwen. Bacteriën kunnen de open wonden infecteren, wat tot infectie leidt. Bij zware infestaties kunnen oormijten zich verspreiden naar andere delen van het lichaam van de hond.

Wat moet je doen als je vermoedt dat je hond oormijt heeft?

Het is belangrijk om oormijten zo snel mogelijk uit te roeien, zowel voor het welzijn van de geïnfecteerde hond als voor je andere huisdieren. Oormijten kunnen gemakkelijk overspringen naar katten en fretten, evenals naar andere honden. In het wild zijn ze ook gevonden bij vossen. Als bij een dier in een huishouden mijten worden vastgesteld, moeten alle huisdieren tegelijk worden behandeld. Deze mijten kunnen zich verspreiden naar mensen, maar dit is zeer zeldzaam.

Hoewel er recepten zijn voor huisremedies op het internet, is het verstandiger om je dierenarts te raadplegen voor een definitieve diagnose en behandeling. Er zijn verschillende andere ooraandoeningen die op mijtinfestaties lijken, dus je wilt ervoor zorgen dat je behandelplan doelgericht is.

Bovendien zullen honden met jeukende pijnlijke oren zich verzetten tegen behandeling en manipulatie. Deze honden hebben mogelijk de helpende handen van een dierenartsassistent nodig of in extreme gevallen sedatie.

Hoe word oormijt bij honden behandeld?

Het eerste wat de dierenarts zal doen, is het oorkanaal en de afscheidingen van het oor onderzoeken op de aanwezigheid van mijten. Ze kunnen eenvoudig worden opgemerkt door je dierenarts met behulp van een otoscoop.

De volgende stap is een grondige oorreiniging voor je hond. Dat wordt gevolgd door de toepassing van een van de goedgekeurde producten als oormijtbehandeling voor honden, zoals selamectine en moxidectine, vaak gebruikt tegen een scala aan parasieten. Bacteriële of schimmelinfecties moeten ook worden behandeld.

Preventie speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de oorhygiëne van je harige metgezel. Een effectieve manier om oormijt en andere complicaties te voorkomen, is het regelmatig schoonmaken van de oren. Suppdog’s Clear Ears+ voor honden biedt een veilige en doeltreffende oplossing voor de dagelijkse reiniging van zowel katten- als hondenoortjes. Door regelmatig Clear Ears+ te gebruiken, kan je bijdragen aan het voorkomen van oormijtinfestaties en andere ongemakken, waardoor jouw trouwe viervoeter geniet van optimale oorhygiëne en welzijn.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Vermindert jeuk & krabben
 • Reinigt moeilijk te bereiken plekken
 • Bestrijd overmatige gistopbouw

Conclusie

Bij vermoedelijke oormijtinfestaties is een snelle reactie essentieel om ongemak te verlichten en verdere verspreiding te voorkomen. Het herkennen van symptomen zoals jeuk, kruimelige afscheiding en mogelijke wonden is cruciaal voor een tijdige behandeling. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een nauwkeurige diagnose en effectieve behandelingsmethoden, en overweeg preventieve maatregelen zoals regelmatige oorreiniging om herhaling te voorkomen. De gezondheid en het welzijn van je harige metgezel verdienen immers de beste zorg.

Bronnen

 1. AKC. (2023, 9 november). Ear mites in dogs: What owners need to know. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/ear-mites-in-dogs/
 2. Blue Cross. (z.d.). Ear mites in dogs. https://www.bluecross.org.uk/advice/dog/health-and-injuries/ear-mites-in-dogs
 3. Coates, J. (2023, 31 juli). How to Tell If Your Dog Has Ear Mites and How to Get Rid of Them. BeChewy. https://be.chewy.com/how-do-dogs-get-ear-mites/
 4. NexGard. (z.d.). Ear Mites In Dogs | Causes, Symptoms and Treatment. https://nexgard.com.au/dog-parasites/mites
 5. Purina. (z.d.). Ear mites in dogs: Symptoms & Treatment. https://www.purina.co.uk/articles/dogs/health/parasites/ear-mites-in-dogs

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *