Leestijd: 5 min.

Geen twijfel mogelijk, je hond stopt meerdere keren tijdens je dagelijkse wandeling om te plassen. Wanneer mannelijke of vrouwelijke honden hun poot opheffen om te plassen, kan dat een teken zijn van territorium markering door urine, of het zou om verschillende andere redenen kunnen gaan. Maar wat als je hond binnen plast? Is dat ook territorium markering? En hoe voorkom je territorium markering bij je hond?

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Wat territoriummarkering is bij honden
  • Waarom honden hun territorium markeren en waarom zij dit binnen doen
  • Wat andere oorzaken zijn dat je hond binnen plast
  • Hoe je onderscheidt kunt maken tussen markeren en plassen
  • Hoe je kunt voorkomen dat je hond territorium markeert

Wat is territorium markering door urine bij honden?

Territorium markering is normaal gedrag bij honden waarbij een hond kleine hoeveelheden urine op een object plast. De objecten hebben bij voorkeur meestal een verticaal oppervlak, zoals een paal of boomstam, maar zelfs een schoen of broekspijp van een persoon kan volstaan.

Mannelijke honden, en zelfs sommige vrouwtjes, tillen hun poten op om hun markering zo hoog mogelijk te krijgen. Ze proberen de urine op neushoogte te krijgen, zodat andere honden gemakkelijk de geur kunnen detecteren. Niet-gecastreerde mannetjes zijn veruit de meest voorkomende merkers, maar gecastreerde mannetjes kunnen ook markeren, evenals intacte of gesteriliseerde vrouwtjes. Het gedrag begint meestal wanneer een hond de adolescentie bereikt, meestal rond 6 tot 9 maanden, afhankelijk van het ras van de hond.

Golden markeert territorium over bloemen

Waarom markeren honden hun territorium?

In het verleden werd markeren gezien als territoriaal gedrag, maar recent onderzoek wijst uit dat honden hun urine ook op een andere manier gebruiken. Sommige inzichten suggereren zelfs dat, in tegenstelling tot veel andere dieren, huishonden niet per se territoriaal markeren.

Wat doen ze dan wel? Ze communiceren met andere honden. De urine van een individuele hond zegt veel over hen, geeft informatie over hun gezondheid, seksuele receptiviteit en misschien zelfs hun humeur. Bovendien zit urine vol met feromonen (speciale chemische signalen die honden gebruiken om met elkaar te communiceren). Door urine op een boom achter te laten, stuurt je hond een boodschap via urine naar andere honden in de buurt.

Waarom markeren honden hun territorium binnen?

Het zou logisch zijn dat je hond zijn visitekaartje buiten achterlaat waar andere honden het zullen tegenkomen. Maar waarom doen ze het dan binnen?

Markeren verandert de geur in huis en kan een hond helpen zich comfortabeler te voelen in zijn omgeving. Het kan ook een teken zijn van stress of angst. Enkele redenen waarom honden binnen kunnen markeren, zijn onder andere:

  • Hun geur toevoegen aan nieuwe objecten of mensen om ze vertrouwd te laten ruiken.
  • Een gevoel van geur vertrouwdheid brengen naar een omgeving die nieuw is voor de hond (zoals wanneer ze een nieuw huis binnenkomen).
  • Reageren op een stressvolle levensverandering, zoals het verlies van een eigenaar.
  • Angst ervaren over een stressvolle gebeurtenis, zoals harde geluiden of de toevoeging van een nieuw huisdier.
Hond markeert territorium tegen een stenen muurtje

Wat veroorzaakt dat je hond binnen plast?

Natuurlijk kan je hond binnen plassen om een andere reden dan territorium markering. Bijvoorbeeld als je hond niet op tijd naar hun aangewezen plek kan komen om zijn blaas te legen, dan moeten ze ergens anders gaan.

Enkele veelvoorkomende redenen waarom honden binnen plassen zijn onder andere:

  • Ongevallen: Als je hond niet op tijd naar buiten kan, zullen ze gedwongen worden om binnen te gaan.
  • Te veel vrijheid: Geef je puppy geen toegang tot je hele huis voordat ze de regels van zindelijkheidstraining volledig hebben begrepen.
  • Gezondheidsproblemen: Veel ziekten, zoals nierziekte of diabetes, veroorzaken verhoogd plassen bij honden, wat de kans op ongelukken in huis kan vergroten.
  • Urineweginfecties: Urineweginfecties zorgen ervoor dat een hond zich vaak en dringend moet plassen.
  • Onderdanig plassen: Om vreedzame bedoelingen te communiceren, rollen honden vaak op hun rug, maar sommige zullen zelfs plassen om aan te geven dat ze in vrede komen.
  • Opwinding: De blaascontrole van puppy’s is slecht ontwikkeld, dus enthousiast spelen of enthousiaste begroetingen met puppy’s kunnen soms leiden tot ongelukken.
  • Verlatingsangst: Honden die gestrest zijn omdat ze alleen worden gelaten zullen vaak binnen plassen als gevolg van angst.

Hoe weet je of een hond territorium markeert of binnen plast?

Als je moeite hebt om markering te onderscheiden van andere vormen van plassen in huis, let dan op waar, wanneer en hoe je hond plast. Markering begint meestal in de adolescentie en gaat door tot de volwassenheid. Plas ongelukken gebeuren meestal met puppy’s, pas geadopteerde honden die hun nieuwe routine nog niet begrijpen en oudere honden die last hebben van blaasproblemen of cognitieve achteruitgang.

Baasje ruimt plas op van pup die binnen heeft geplast

Markering betreft meestal kleine hoeveelheden urine op meerdere locaties, terwijl een hond die zijn blaas leegt meer urine op één plek achterlaat. Ten slotte duurt markering meestal enkele seconden terwijl regulier urineren bij een gezonde hond ongeveer 20 seconden in beslag neemt.

Hoe kun je voorkomen dat je hond territorium markeert?

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je hond zijn territorium markeert. Ten eerste is het belangrijk om gezondheidsproblemen uit te sluiten die territorium markering kunnen nabootsen. Overweeg ook om je mannelijke hond te laten castreren, onderzoek heeft aangetoond dat castratie tot een afname van wel 72% in markeringsgedrag kan leiden. Bij vrouwtjes veranderde sterilisatie de frequentie van markeren niet beduidend, maar een loopse teef kan mannetjes ertoe aanzetten om te markeren, dus het steriliseren van vrouwelijke honden in één huishouden met meerdere honden kan wel wat verlichting brengen.

Andere manieren om markeren te verminderen zijn onder andere:

  1. Beheer het gedrag van je hond: Overweeg een speelruimte of hondenkennel wanneer je niet kunt toezien.
  2. Onderbreek je hond wanneer je ziet dat ze willen markeren: Overmatig snuffelen op één plek is een veelvoorkomend signaal. Vraag hen vervolgens om een andere opdracht uit te voeren die je kunt belonen, zoals zitten.
  3. Voer je hond rond het object waar ze willen markeren: Dit verandert hun associatie met het object.
  4. Reinig urine binnen met een enzymatische reiniger en gebruik een UV-licht om er zeker van te zijn dat je niets hebt gemist.

Conclusie

Het begrijpen van het verschil tussen territorium markering en regulier plassen kan je helpen effectiever met het gedrag van je hond om te gaan. Als je nog steeds moeite hebt met dit gedrag of als het aanhoudt, is het raadzaam om contact op te nemen met een hondentrainer of gedragsdeskundige om gepersonaliseerd advies te krijgen dat specifiek is afgestemd op jouw hond.

Bronnen

  1. Animal Friends. (2020, 22 juni). Marking vs. Peeing – Animal Friends, Inc. Animal Friends, Inc. https://www.thinkingoutsidethecage.org/about-us/news/blog/marking-vs-peeing/
  2. Best Friends Animal Society. (z.d.). Dog Marking and Peeing in the House: Causes and How to Stop It. https://resources.bestfriends.org/article/dog-marking-and-peeing-house-causes-and-how-stop-it
  3. Gibeault, S. (2023, 4 oktober). Urine Marking vs. Peeing: How to Tell These Dog Behaviors Apart. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/training/marking-vs-peeing/
  4. Henton, L. (2023, 20 juli). Spotting The Difference Between Urine Marking And Urinary Problems – Texas A&M Today. Texas A&M Today. https://today.tamu.edu/2023/07/20/spotting-the-difference-between-urine-marking-and-urinary-problems/
  5. PetHelpful. (z.d.). How to Tell if a Dog Is Marking or Urinating. https://pethelpful.com/dogs/Dog-Behavior-How-to-Tell-if-as-Dog-is-Marking-or-Urinating

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *