Groenlipmosselen voor honden

Over groenlipmosselen voor honden: Wat zijn GLM’s?

Groenlipmosselen voor honden (GLM’s) zijn misschien iets wat je nog nooit hebt gehoord, of klinken als iets wat je kunt bestellen in je favoriete visrestaurant. Maar deze bijzondere schaaldieren zijn een soort weekdier die je vindt voor de kust van Nieuw-Zeeland en die boordevol voedingsstoffen zitten. Dus, hoe kunnen ze onze honden helpen die last hebben van gewrichtspijn?

Het antwoord begint bij de Maori. Zij zijn inheemse mensen die op het vasteland van Nieuw-Zeeland wonen en al eeuwenlang de lokale groenlipmosselen eten. Onderzoek heeft aangetoond dat de Maori’s die aan de kust wonen en regelmatig mosselen eten. Zij hebben een zeer laag percentage artritis. Dit geldt niet voor de Maori’s die landinwaarts wonen en geen mosselen eten.

Welk voordeel biedt groenlipmossel voor een hond met artrose?

Groenlipmossel biedt aanzienlijke voordelen voor honden met artrose door zijn positieve impact op de gewrichten. Dit natuurlijke supplement, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, bevat essentiële verbindingen zoals glycosaminoglycanen en omega-3 vetzuren, die samenwerken om ontstekingen in de gewrichten van de hond te verminderen en het kraakbeen te beschermen. Hierdoor ervaren honden verlichting van pijn en stijfheid, wat resulteert in verbeterde mobiliteit en een verhoogde levenskwaliteit voor honden die lijden aan artrose.

Een ander opmerkelijk voordeel van groenlipmossel is het vermogen om de mobiliteit en flexibiliteit van honden met artrose te verbeteren. De combinatie van voedingsstoffen in groenlipmossel helpt niet alleen bij het verlichten van pijn, maar bevordert ook een betere gewrichtsfunctie. Door regelmatig groenlipmosselsupplementen toe te dienen, kunnen honden genieten van een verbeterde levenskwaliteit en meer actieve levensstijl. Het natuurlijke karakter van groenlipmossel maakt het een veilige optie voor langdurig gebruik, en het is een welkome aanvulling op het beheer van artrose bij honden zonder de mogelijke bijwerkingen van traditionele medicijnen.

Belangrijkste oorzaak van pijn bij honden

Wetenschappers hebben zich gericht op groenlipmosselen en hun effectiviteit en veiligheid getest bij het verlichten van symptomen van osteoartritis bij mensen en honden. Dit is erg belangrijk in de wereld van hondengezondheid. Artritis, ook wel degeneratieve gewrichtsziekte genoemd, is de belangrijkste oorzaak van chronische pijn bij honden volgens de AKC Canine Health Foundation. Meer dan één op de vijf honden zal geleidelijk verergerende osteoartritis, gewrichtspijn en -stoornissen ontwikkelen, waarvan sommige al op éénjarige leeftijd beginnen.

Het Merck Veterinary Manual vermeldt de volgende tekenen van osteoartritis: mank lopen, gewrichtszwelling, spierafname en verdikking en littekenvorming van het gewrichtsmembraan. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen honden moeite hebben met opstaan of traplopen, terughoudend zijn om te bewegen of te wandelen, tekenen van mank lopen vertonen en pijn voelen bij aanraking in de aangetaste gewrichten, wat een grote invloed heeft op de kwaliteit van leven van de hond en zijn eigenaars.

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan artritis bij honden: leeftijd, gewicht, ras, herhaalde belasting, botbreuken en ontwrichtingen, heup- of elleboogdysplasie en gewrichtschirurgie.
Artritis wordt vaak herkend en behandeld bij onze oudere hondenmaatjes. Jonge honden zien het echter vaak over het hoofd. Dit terwijl artritis 20% van de honden ouder dan één jaar treft en 80% van de honden ouder dan 8 jaar.

Hond krijgt groenlipmosselen voor honden verwerkt in het voer

Veiligheid van groenlipmosselen

Zeekwekerijen kweken de groenlipmossel (Perna canaliculus) speciaal voor voedsel in het heldere water voor de kust van Nieuw-Zeeland. Hij is vernoemd naar de heldergroene streep die zichtbaar is aan de binnenkant van de schelp.

Onderzoekers aan de Clemson University hebben de componenten van groenlipmosselen geëvalueerd en een hoog niveau van omega-3 en andere vetzuren ontdekt, evenals andere natuurlijk voorkomende stoffen die gewrichtssmering kunnen verbeteren, ontstekingen, stijfheid en gewrichtspijn kunnen verminderen, en de mobiliteit en bewegingsvrijheid kunnen verbeteren. Groenlipmossel is ook een van de beste natuurlijke bronnen van eicosatetraeenzuur (ETA), een veel bestudeerd ingrediënt dat heeft aangetoond dat het een vergelijkbare pijnverlichting biedt als ontstekingsremmende medicijnen zonder steroïden (NSAID’s). De componenten van groenlipmossel bevatten ook bouwstenen die nodig zijn om verdere achteruitgang te beperken en mogelijk beschadigd gewrichtskraakbeen en synoviale vloeistof te regenereren.

Groenlipmossel is ook een krachtige bron van omega-3, vetzuren, aminozuren, vitamines en mineralen die helpen bij de huid, organen en het voorkomen van ziekten.

Veiligheidskenmerken van groenlipmosselen (GLM) zijn onder andere:

 • Preparaten gemaakt van groenlipmosselen zijn net zo effectief gebleken als ontstekingsremmende medicijnen zonder steroïden (NSAID’s) bij het verminderen van ontstekingen, maar GLM wordt goed verdragen zonder bijwerkingen zoals braken, diarree, zweren en bloedingen.
 • De Nieuw-Zeelandse wateren waarin de mosselen worden gekweekt, worden regelmatig getest op biotoxinen. Als de niveaus de nationale limieten overschrijden, worden de mosselen niet geoogst, waardoor het risico op mosselproducten met biotoxinen zeer laag is.
 • GLM is veilig voor honden van alle leeftijden; er is geen minimumleeftijdsgrens. Vanwege het veiligheidsprofiel kan het geven van GLM vanaf jonge leeftijd gunstig zijn voor het behoud van gezonde gewrichten en het uitstellen van het optreden van artritis.
 • GLM kan veilig worden ingenomen in combinatie met andere medicijnen. Er zijn geen meldingen van interacties tussen GLM en andere medicijnen.

Hoewel het gebruik van GLM bij honden geen recept vereist, is het altijd belangrijk om alle medicijnen en supplementen te bespreken met de dierenarts van je hond voordat je iets aan je hond geeft. Veilig gebruik is niet vastgesteld bij fok-, drachtige of zogende honden.

Langdurige voordelen van groenlipmosselen voor honden

De langdurige voordelen van groenlipmosselen beperken zich niet alleen tot de gewrichten. Er zijn aanwijzingen dat deze voedzame schaaldieren ook andere gezondheidsproblemen bij honden kunnen helpen verminderen. Groenlipmosselen kunnen ontstekingen in andere delen van het lichaam verminderen, zoals bij huidaandoeningen en allergieën. Dit suggereert dat GLM-supplementen een bredere impact kunnen hebben op de algehele gezondheid en het welzijn van honden.

Het benadrukken van het belang van regelmatig en consistent gebruik is essentieel om optimaal te profiteren van de langetermijnvoordelen van groenlipmosselen. Het is raadzaam om de supplementen volgens de aanbevolen dosering toe te dienen en de instructies van de fabrikant op te volgen. Daarnaast moet je altijd overleggen met een dierenarts voordat je GLM-supplementen aan je hond geeft, om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor hun specifieke behoeften en eventuele andere gezondheidsproblemen.

Door groenlipmosselen op te nemen in het zorgregime van je hond, kun je niet alleen de symptomen van gewrichtsproblemen verlichten, maar ook de algehele gezondheid en kwaliteit van leven verbeteren. Het is een natuurlijke en veilige optie die langetermijnvoordelen kan bieden voor de gewrichten en het welzijn van je trouwe viervoeter.

Behandelingen voor je hond

Volgens AKC Chief Veterinary Officer Dr. Jerry Klein is het voorkomen van de ontwikkeling van osteoartritis door middel van voeding, lichaamsbeweging en het gebruik van beschermende gewrichtssupplementen de beste manier om de gewrichten van je hond gezond te houden.

Wanneer osteoartritis zich ontwikkelt, is de behandeling meestal gericht op het onder controle houden van pijn, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het vertragen van de ontwikkeling van de ziekte. De behandeling is vaak multimodaal en kan het combineren van gewichtsbeheersing, fysiotherapie, acupunctuur, chirurgie en gewrichtssupplementen omvatten.

Groenlipmosselen voor honden in de vorm van poeder

Verschillende vormen van groenlipmosselsupplementen

Er zijn verschillende vormen van groenlipmosselsupplementen beschikbaar voor honden, zodat je kunt kiezen welke het beste past bij de behoeften van jouw trouwe viervoeter. Dit zijn de 4 beste vormen voor het toevoegen van groenlipmossel aan het dieet van jouw hond, met als laatst onze favoriet!

Groenlipmossel poeder voor honden

Een van de meest voorkomende vormen is groenlipmosselpoeder. Dit poeder kan gemakkelijk worden gemengd met het voer van je hond, waardoor het een handige en eenvoudige manier is om de supplementen toe te dienen. Het poeder kan ook worden gebruikt bij zelfgemaakte traktaties of gezonde snacks voor je hond.

Groenlipmosselcapsules voor honden

Een andere populaire vorm is groenlipmosselcapsules. Deze capsules bevatten geconcentreerd groenlipmosselpoeder en kunnen gemakkelijk worden ingeslikt door je hond. Capsules zijn handig als je de dosering nauwkeurig wilt afmeten en als je hond moeite heeft met het eten van voedsel dat vermengd is met poeder.

Vloeibare groenlipmossel voor honden

Vloeibare groenlipmosselsupplementen zijn ook beschikbaar. Deze vorm kan handig zijn als je hond moeite heeft met het innemen van capsules of poeder (maar ook vloeistof heeft niet de hoogste acceptatiegraad). Vloeibare supplementen kunnen eenvoudig worden gemengd met het voer van je hond of rechtstreeks in de mond worden toegediend met behulp van een spuitje.

Vitaminesnoepjes voor honden met groenlipmossel

Als je de beste combinatie wilt van effectiviteit en zichtbaar resultaat op lange termijn zijn vitaminesnoepjes met groenlipmossel voor je hond de beste optie. De belangrijkste factor in resultaat behalen met een supplement is consistentie. Oftewel, het supplement consistent voor een langere periode (minimaal 90 dagen) geven. Daarom zijn vitaminesnoepjes zoals onze Joint Care+ snoepjes zo effectief. Het bevat krachtige ingrediënten (waaronder groenlipmossel) en honden vinden het heerlijk! Dit maakt het een eitje om vol te houden. Ook al vergeet jij het een dag, zal je hond je herinneren door te smeken om een Joint Care+ snoepje.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de effectiviteit van groenlipmosselsupplementen kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit en zuiverheid van het product. Zorg ervoor dat je supplementen kiest die afkomstig zijn van betrouwbare fabrikanten en die een hoogwaardige bron van groenlipmossel bevatten.

Het is ook raadzaam om de doseringsinstructies op te volgen die worden aanbevolen door de fabrikant of de aanbevelingen van je dierenarts te volgen. De juiste dosering is afhankelijk van de grootte, leeftijd en gezondheidstoestand van je hond.

Conclusie

Groenlipmosselen (GLM’s) kunnen een waardevol voedingssupplement zijn voor honden die last hebben van gewrichtspijn en artritis. Onderzoek heeft aangetoond dat groenlipmosselen ontstekingen kunnen verminderen, gewrichtssmering kunnen verbeteren en de mobiliteit van honden kunnen vergroten. Bovendien zijn groenlipmosselen veilig in gebruik en hebben ze geen bijwerkingen zoals traditionele ontstekingsremmende medicijnen. Het regelmatig en consistent geven van groenlipmosselsupplementen kan niet alleen de symptomen van gewrichtsproblemen verlichten, maar ook de algehele gezondheid en kwaliteit van leven van honden verbeteren. Het is echter altijd raadzaam om met een dierenarts te overleggen voordat je begint met het geven van groenlipmosselen aan je hond, om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor hun specifieke behoeften en eventuele andere gezondheidsproblemen. Verschillende vormen van groenlipmosselsupplementen zijn beschikbaar, zoals poeder, capsules en vloeistoffen, waardoor je kunt kiezen wat het beste past bij jouw hond. Het is belangrijk om supplementen van hoge kwaliteit te kiezen en de aanbevolen doseringen te volgen voor optimale resultaten. Door groenlipmosselen op te nemen in het zorgregime van je hond, kun je hun gewrichtsgezondheid ondersteunen en hun algehele welzijn verbeteren.

Bronnen

 1. Harriet meyers ( 26 mei, 2022) Green-Lipped Mussels: Can They Help Your Dog’s Joints? American Kennel Club
  Green-Lipped Mussels: Can They Help Your Dog’s Joints? – American Kennel Club (akc.org)
 2. PetMD Editorial (20 december, 2016) Green Lipped Mussels for Dogs: How They Can Help. PetMD
  Green Lipped Mussels for Dogs: How They Can Help | PetMD
 3. Linh M Bui, Tiffany M Bierer (2003) Influence of green lipped mussels (Perna canaliculus) in alleviating signs of arthritis in dogs. PubMed
  Influence of green lipped mussels (Perna canaliculus) in alleviating signs of arthritis in dogs – PubMed (nih.gov)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *