Hond ligt in het gras met last van zijn artritis

Glucosamine voor honden

Veel honden krijgen last van artritis naarmate ze ouder worden. Deze pijnlijke aandoening treft zowel honden als mensen wanneer kraakbeen tussen de botten dunner wordt en slijt. Zowel honden als mensen kunnen deze pijnlijke aandoening ontwikkelen door slijtage van het kraakbeen tussen de botten. Hierdoor gaan de uiteinden van de botten tegen elkaar wrijven, en je kunt merken dat je hond begint te manken. Artritis kan optreden als gevolg van een trauma, ziekte of normale slijtage door jarenlang gebruik. Kan glucosamine voor honden hierbij helpen?

“Er is geen genezing voor artritis bij honden, maar sommige behandelingen kunnen de pijn verminderen en de beweeglijkheid verbeteren.” Aldus Dr. Jerry Klein, de hoofddierenarts van AKC (American Kennel Club).

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een stof die van nature voorkomt en een van de populaire middelen tegen artritis is die zonder recept verkrijgbaar zijn. Chondroprotectieve middelen, ook wel voedingssupplementen genoemd, omvatten een van de verschillende natuurlijke stoffen die gebruikt worden bij de behandeling van artritis bij mensen, honden, paarden en andere dieren. Bij honden wordt glucosamine ook vaak gebruikt om:

 • Pijn en slijtage van de gewrichten te verlichten die veroorzaakt worden door heupdysplasie of andere structurele veranderingen.
 • Bijdragen aan de behandeling van een blessure aan de tussenwervelschijf. Het herstel na een gewrichtsoperatie vergemakkelijken.
 • Prestatiehonden in optimale conditie proberen te houden.
Glucosamine voor honden in de vorm van een tablet

Kraakbeen herstel van je hond

Glucosaminesupplementen zouden volgens sommigen de symptomen van gewrichtsschade verlichten door het bevorderen van het herstel van beschadigd kraakbeen, vooral het gewrichtskraakbeen. Dit kraakbeen is een vochtig, sponsachtig materiaal dat fungeert als een kussen tussen de gewrichten. Gewrichtssupplementen worden vaak gebruikt als vroege interventie en gedurende het verloop van artritis, omdat ze veilig zijn voor langdurig gebruik bij de meeste patiënten.

Kraakbeen speelt een belangrijke rol, en wanneer het beschadigd is, kan het meestal niet zelfstandig genezen of zichzelf vervangen,” zegt Dr. Klein. “Daardoor kunnen de botten van het gewricht tegen elkaar wrijven, wat pijn en ontsteking veroorzaakt.”

Dr. Georg Ledderhose ontdekte glucosamine voor het eerst in 1876. Glucosamine is verkrijgbaar in drie vormen: glucosamine sulfaat, glucosamine hydrochloride of N-acetylglucosamine. Niemand weet precies hoe het werkt, maar glucosamine, een aminosuiker, lijkt de synthese van glycosaminoglycanen te verbeteren. Glucosamine beïnvloedt glycosaminoglycanen, die een van de bouwstenen van kraakbeen zijn.

Wat zijn potentiële voordelen van glucosamine voor je hond?

Natuurlijke ondersteuning voor de mobiliteit en flexibiliteit van honden kan worden bevorderd door het gebruik van glucosamine. Dit essentiële element draagt bij aan het soepel houden van gewrichten en het behoud van optimale gewrichtsgezondheid en veerkracht, evenals het ondersteunen van het bindweefsel. De voordelen van glucosamine voor het kraakbeen zijn opmerkelijk op zichzelf, maar wanneer het wordt gecombineerd met chondroïtine, wordt de synergetische kracht versterkt. Deze voordelen worden verder versterkt door aanvullende stoffen zoals MSM (methylsulfonylmethaan).

Glucosamine en chondroïtinesulfaat worden vaak gecombineerd om kraakbeenherstel te stimuleren, beide zijn natuurlijke stoffen. Chondroïtine wordt gemaakt van koeien- of varkenskraakbeen. Het kan ook afkomstig zijn van schalen van krabben, oesters en garnalen, of synthetisch geproduceerd worden in laboratoria uit plantaardige bronnen.

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) reguleert deze producten als voedingssupplementen, niet als medicijnen, en daarom ondergaan ze niet dezelfde strenge FDA-beoordeling en goedkeuringsproces als geneesmiddelen. Voedingssupplementen ondergaan beoordeling van veiligheid nadat ze op de markt zijn gebracht, voornamelijk via “bewaking van nadelige gebeurtenissen.” Dierenartspraktijken in Europa en de Verenigde Staten gebruiken glucosamine al ongeveer 20 jaar.

Werkt glucosamine?

Vanaf de jaren 1980 begonnen wetenschappers glucosamine en chondroïtine te onderzoeken om te proberen te bewijzen of ze werken. Tot nu toe is er nog steeds geen algemene consensus, en studies bij mensen hebben geen duidelijk resultaat opgeleverd.

Een onderzoek naar studies bij mensen in 2012 ontdekte dat één vorm – glucosamine hydrochloride – weinig effect had, terwijl een andere vorm – glucosamine sulfaat – pijnverlichting bood die gelijkwaardig of beter was dan “de veelgebruikte pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen zonder steroïden.” De wetenschappers concludeerden dat “de vraag naar het voordeel van glucosaminebehandeling grotendeels onbeantwoord blijft.” Maar ze merkten op dat, omdat de supplementen “weinig en zeldzame bijwerkingen hebben, het een haalbare optie is voor de behandeling van osteoartritis.” Ze waren ook van mening dat het nuttig zou kunnen zijn in combinatie met medicijnen en andere natuurlijke producten.

Helaas is er tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar dieren. In 2007 voerden wetenschappers aan het College of Veterinary Medicine van de Universiteit van Georgia, Athens, een overzicht uit van 16 klinische onderzoeken naar behandelingen voor osteoartritis bij honden. Ze publiceerden hun resultaten in het Journal of the American Veterinary Medical Association en ontdekten dat preparaten met glucosamine een “matig niveau” van comfort boden en vergelijkbaar waren met sommige voorgeschreven medicijnen.

“Glucosamine en chondroïtine worden vaak door dierenartsen aanbevolen als alternatieve behandeling voor osteoartritis bij honden die niet goed reageren op ontstekingsremmende medicijnen of bijwerkingen ervan ervaren,” concludeerde een artikel uit februari 2017 in het Open Veterinary Journal. “Hoewel glucosamine en chondroïtine weinig bijwerkingen hebben, blijft het klinische voordeel van het gebruik van deze middelen twijfelachtig. Verder onderzoek is nodig om de onzekerheid rondom het klinische voordeel van deze middelen op te helderen en eventueel aanwezige behandelingsresultaten te kwantificeren.”

Heeft glucosamine bijwerkingen voor je hond?

Er zijn zeer weinig bijwerkingen waargenomen bij patiënten die glucosamine innemen, waaronder:

Hond krijgt glucosamine voor honden toegediend in de vorm van een tablet

Hoe geef ik mijn hond glucosamine?

Voordat je je hond glucosamine geeft, moet je overleggen met je dierenarts om de aandoening van je hond vast te stellen en de juiste dosering te bepalen. De meeste beschikbare vormen van glucosamine voor honden zijn oraal, zoals smaakvolle tabletten, pillen, poeders of vloeistoffen. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in dierenwinkels, dierenartspraktijken en via online bronnen.

Kortom als je dierenarts het ermee eens is, kan een glucosaminesupplement het proberen waard zijn om de artritispijn van je hond te verlichten en hun energie en mobiliteit te verbeteren.

Wat is de correcte dosering van glucosamine voor mijn hond?

De juiste dosering van glucosamine voor je hond hangt af van factoren zoals het gewicht, de leeftijd en de gezondheidstoestand van je hond. Het is raadzaam om met een dierenarts te overleggen om een nauwkeurige dosering te bepalen die het beste past bij de behoeften van je hond. Een professionele beoordeling kan helpen om de optimale hoeveelheid glucosamine vast te stellen voor een effectieve en veilige ondersteuning van de gewrichtsgezondheid van je trouwe metgezel.

Ook is het erg afhankelijk van in welke vorm je glucosamine geeft aan je hond. Onze favoriete manier van het toedienen van dit krachtige ingrediënt is via vitaminesnoepjes zoals de Joint Care+ snoepjes. Dit is de ideale manier om te verzekeren dat je je hond op lange termijn kan ondersteunen met o.a. glucosamine, maar ook met andere krachtige ingrediënten die de mobiliteit kunnen bevorderen. Waarom? Omdat al duizenden honden deze snoepjes overheerlijk vinden! De toediening voor deze snoepjes is als volgt:

Maat hondDagelijkse toedieningVoorraad voor
Kleine hond (<10kg)1 snoepje90 dagen
Medium hond (10-25kg)2 snoepjes45 dagen
Grote hond (>25kg)3 snoepjes30 dagen

Conclusie

Als honden ouder worden, kunnen ze last krijgen van artritis, een pijnlijke aandoening waarbij het kraakbeen tussen de botten dunner wordt en slijt. Glucosamine wordt vaak aanbevolen als een natuurlijke behandelingsoptie voor artritis bij honden. Hoewel er geen genezing is voor artritis, kunnen glucosaminesupplementen helpen om de pijn te verminderen en de mobiliteit van de hond te verbeteren. Er is echter nog geen duidelijke consensus over de effectiviteit van glucosamine bij honden, en verder onderzoek is nodig om de klinische voordelen ervan te bevestigen. Het is belangrijk om voor gebruik de juiste dosering en toedieningsvorm met je dierenarts te bespreken. Over het algemeen kunnen glucosaminesupplementen een mogelijke optie zijn om de artritispijn van je hond te verlichten en hun energie en mobiliteit te verbeteren, mits je dierenarts ermee akkoord gaat.

Bronnen

 1. AKC Staff (26 mei, 2022) Can Glucosamine for Dogs Help Treat Arthritis and Joint Pain? American Kennel Club
  Can Glucosamine for Dogs Help Treat Arthritis and Joint Pain? – American Kennel Club (akc.org)
 2. Angel Bhatal, Meridith Spryszak, Christopher Louizos, Grace Frankel (24 februari, 2017) Glucosamine and chondroitin use in canines for osteoarthritis: A review. PubMed
  Glucosamine and chondroitin use in canines for osteoarthritis: A review – PubMed (nih.gov)
 3. Katelyn Son (28 februari, 2023) Your Guide to Glucosamine for Dogs: Benefits and Dosage. Veterinarians.org
  Your Guide to Glucosamine for Dogs: Benefits and Dosage – Veterinarians.org

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Gerelateerd product

Al 25.092+ kwispelende honden in 🇳🇱 & 🇧🇪

Joint Care+ Snoepjes

 • Voor sterke & soepele gewrichten
 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

“Mijn 15-jarige schatje doet het er zo goed op! Ze springt weer op de bank en houd van haar wandelingen. Zonder dit was ze er waarschijnlijk niet meer… Mijn dank is groot!” – Mandy K.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *