Haaruitval bij honden

Haaruitval bij honden is iets wat kan gebeuren. Het is normaal dat ze in de lente en herfst hun seizoensvacht verliezen. Dingen zoals temperatuur, voeding en stress kunnen ook haaruitval veroorzaken. 

Als je hond kale plekken heeft en veel krabt, is dat niet normaal. Dit kan alopecia zijn. Als je denkt dat je hond te veel haar verliest, kan het zijn dat ze deze aandoening hebben.

Waarom heeft mijn hond last van haaruitval?

Er zijn verschillende redenen waarom honden last kunnen hebben van haaruitval. Een van de belangrijkste redenen is de seizoensgebonden vachtwisseling. Net als mensen hebben honden ook verschillende soorten haar. De meeste honden hebben een dubbele vacht, die bestaat uit een zachte ondervacht en een stugge bovenvacht. In de lente en herfst verliezen ze meestal hun ondervacht om zich aan te passen aan de veranderingen in temperatuur. Dit kan leiden tot een aanzienlijk verlies van haar. Andere factoren, zoals voeding, stress en gezondheidsproblemen, kunnen ook bijdragen aan haaruitval bij honden. Het is belangrijk om te weten wat normaal is voor jouw hond en op te letten of er plotselinge veranderingen optreden die kunnen wijzen op een onderliggend probleem.

Husky hond heeft last van haaruitval

Wat te doen als je hond last heeft van extreem haarverlies?

Als je hond last heeft van extreem haarverlies, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan bepalen of er sprake is van een onderliggende medische aandoening, zoals een allergie, een hormonale onbalans of een infectie. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies kan de dierenarts medicijnen voorschrijven of andere behandelingen aanbevelen om de gezondheid van je hond te verbeteren en het haarverlies te verminderen. Bovendien is het belangrijk om de vacht van je hond goed te verzorgen. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de bloedcirculatie te stimuleren. Zorg er ook voor dat je hond een gezonde voeding krijgt die voldoet aan alle voedingsbehoeften, en vermijd stressvolle situaties. Door de juiste zorg te bieden en de aanbevelingen van de dierenarts op te volgen, kun je helpen om het haarverlies van je hond te verminderen en ervoor zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven.

Welke vitamines helpen mijn hond bij haaruitval?

Sommige vitamines kunnen helpen bij haaruitval bij honden, vooral als het haarverlies te wijten is aan een voedingstekort. Vitamine B-complex, vitamine A en vitamine E zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de gezondheid van de vacht van een hond. Het geven van een multivitamine kan een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat je hond alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om haaruitval te voorkomen. Suppdog biedt multivitamine+ snoepjes die speciaal zijn ontworpen om de gezondheid van je hond te ondersteunen. Deze snoepjes bevatten belangrijke vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B-complex, vitamine A en vitamine E, evenals andere nuttige ingrediënten zoals probiotica en omega-3 vetzuren. Door je hond regelmatig deze snoepjes te geven, kun je helpen om hun algehele gezondheid en welzijn te verbeteren, inclusief de gezondheid van hun vacht. Maar vergeet niet dat, hoewel voedingssupplementen en vitamines kunnen helpen, het belangrijk is om altijd de oorzaak van het haarverlies te achterhalen en dit te behandelen onder begeleiding van een dierenarts.

Hond heeft rode kale plek

Zo kun je haaruitval van je hond het beste tegengaan

Als hondenbezitter wil je natuurlijk het beste voor je hond en haaruitval kan zorgen voor zorgen en frustratie. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om haaruitval bij je hond te verminderen. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de bloedcirculatie te stimuleren. Daarnaast is het belangrijk om je hond een gezonde voeding te geven die voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Vermijd stressvolle situaties en zorg voor voldoende beweging en speeltijd. Bovendien kan het gebruik van een shampoo en conditioner die speciaal zijn ontworpen voor honden helpen om hun vacht en huid gezond te houden. Als je merkt dat je hond last heeft van overmatig haarverlies, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen om te bepalen of er sprake is van een onderliggende medische aandoening. Door deze stappen te volgen en de gezondheid van je hond goed in de gaten te houden, kun je haaruitval bij je hond helpen voorkomen of verminderen en hun algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Conclusie

Haaruitval bij honden kan verschillende oorzaken hebben, zoals seizoensgebonden vachtwisseling, voedingstekorten, stress en gezondheidsproblemen. Als je hond extreem haarverlies heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen. Regelmatig borstelen, het geven van gezonde voeding en het vermijden van stressvolle situaties kunnen helpen om haaruitval bij honden te voorkomen. Het gebruik van een multivitamine kan ook helpen om haaruitval te verminderen, maar het is belangrijk om de oorzaak van het haarverlies te achterhalen en te behandelen onder begeleiding van een dierenarts

Bronnen

  1. Sandi Huffman (23 november 2021) Hair Loss in Dogs. PetMD
    Hair Loss in Dogs (Alopecia in Dogs) | PetMD
  2. Elaine Waldorf Gewirtz (17 juni, 2022) Alopecia in Dogs: Why Is My Dog Losing Hair? American Kennel Club
    Alopecia in Dogs: Why Is My Dog Losing Hair? – American Kennel Club (akc.org)
  3. Fabia Scarampella, Paola Roccabianca (9 september,2017) Alopecia Areata in a dog
    Alopecia Areata in a Dog: Clinical, Dermoscopic and Histological Features | Skin Appendage Disorders | Karger Publishers

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *