Mijn hond heeft jeuk maar geen vlooien: wat nu?

Heeft jouw hond jeuk maar geen vlooien? Jeuk is een veelvoorkomend probleem bij honden, maar het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is. Als je hond jeuk heeft, maar je kunt geen vlooien vinden, wat moet je dan doen? In deze blog ontdek je de mogelijke oorzaken van jeuk bij honden en wat je kunt doen om je hond verlichting te bieden.

Veel voorkomende oorzaken van jeuk bij honden

Jeuk is een veelvoorkomend probleem bij honden en kan erg vervelend zijn voor zowel het dier als de eigenaar. Het kan leiden tot overmatig krabben, bijten en likken, waardoor de huid beschadigd kan raken en infecties kunnen optreden. Er zijn verschillende oorzaken van jeuk bij honden, waaronder:

 1. Allergieƫn: Honden kunnen allergisch zijn voor verschillende stoffen, zoals pollen, voedsel of vlooienbeten. Een allergische reactie kan leiden tot jeuk over het hele lichaam.
 2. Vlooien en teken: Vlooienbeten zijn de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden. De beten kunnen een allergische reactie veroorzaken die leidt tot ernstige jeuk. Tekenbeten kunnen ook leiden tot jeuk, vooral als de teek niet volledig is verwijderd.
 3. Huidaandoeningen: Er zijn verschillende huidaandoeningen die jeuk bij honden kunnen veroorzaken, zoals hotspots, schurft en ringworm. Deze aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door bacteriƫn, schimmels of parasieten.
 4. Droge huid: Honden met een droge huid kunnen last krijgen van jeuk en schilfering. Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan vocht in de lucht of door overmatig baden.
 5. Oorinfecties: Oorinfecties kunnen ook leiden tot jeuk bij honden. De oren kunnen rood en ontstoken zijn, wat kan leiden tot overmatig krabben en schudden van het hoofd.
 6. Voedselintolerantie: Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, wat kan leiden tot jeuk over het hele lichaam.
Hond krabt door jeuk, maar heeft geen vlooien

De jeuk bij je hond verzachten

Wanneer je veranderingen aan de huid van je hond opmerkt, is het verleidelijk om een ā€‹ā€‹middel te proberen dat je kunt kopen bij de winkel of een huisremedie te gebruiken. Het gebruik van een middel dat je kunt kopen bij de winkel of een huisremedie kan de allergische jeuk van je hond echter niet verlichten. De volgende behandelingsopties zijn:

 1. Baden: Een goede hygiƫne voor je hond is belangrijk. Het nemen van een bad kan helpen om allergenen en andere irriterende stoffen van de huid van je hond te verwijderen en de jeuk te verminderen. Gebruik een shampoo die speciaal is ontworpen voor honden en vermijd het gebruik van te warm water, omdat dit de huid van je hond kan uitdrogen en de jeuk kan verergeren.
 2. Voeding: Een gezonde en uitgebalanceerde voeding kan bijdragen aan een gezonde huid en vacht van je hond, wat kan helpen om jeuk te verminderen. Overweeg om voedsel te geven dat rijk is aan omega-3 vetzuren, omdat deze ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de huidgezondheid van je hond kunnen verbeteren.
 3. Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen die je dierenarts kan voorschrijven om de jeuk van je hond te verminderen, afhankelijk van de oorzaak van de jeuk. Dit kan bijvoorbeeld een antihistaminicum zijn voor allergieƫn, of een speciale shampoo voor parasitaire infecties. Als je overweegt om allergie-supplementen voor je hond aan te schaffen, lees je dan goed in over welke allergieƫn een hond kan hebben en laat je dierenarts eerst een officiƫle diagnose stellen.
 4. Verzorging: Regelmatig borstelen van de vacht van je hond kan helpen om dode huidcellen en vuil te verwijderen, wat kan bijdragen aan een gezonde huid en vacht en de jeuk kan verminderen.
 5. Natuurlijke remedies: Er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen om jeuk bij honden te verzachten, zoals het aanbrengen van een havermoutbad of het gebruik van aloƫ vera. Raadpleeg echter altijd je dierenarts voordat je deze remedies gebruikt, om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voor je hond.

Door deze tips te volgen, kun je de jeuk bij je hond verminderen en bijdragen aan een gezonde, gelukkige hond. Als de jeuk aanhoudt of verergert, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts voor verdere behandeling.

Hond wordt gewassen in bad om mogelijke oorzaken van jeuk van de huid af te spoelen

Natuurlijk middel tegen jeuk voor honden

Een van de meest effectieve natuurlijke middelen tegen jeuk bij honden is kokosolie. Kokosolie heeft ontstekingsremmende en antibacteriƫle eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en irritaties van de huid. Kokosolie vermindert huidontstekingen en irritaties door zijn ontstekingsremmende en antibacteriƫle eigenschappen, een natuurlijk middel.

Hoe gebruik je kokosolie voor jeuk bij honden? Begin met het aanbrengen van een kleine hoeveelheid kokosolie op de plekken waar je hond last heeft van jeuk. Masseer de olie zachtjes in de huid van je hond en herhaal dit een paar keer per dag, afhankelijk van de ernst van de jeuk.

Je kunt ook overwegen om kokosolie aan het voer van je hond toe te voegen. Kokosolie bevat veel gezonde vetten die de gezondheid van de huid en vacht van je hond kunnen verbeteren, waardoor de jeuk kan afnemen.

Let op: hoewel kokosolie over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor honden, kan het bij sommige honden maagproblemen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je het gebruik van kokosolie voor jeuk bij je hond altijd overlegt met je dierenarts.

Haver en aloƫ vera zijn natuurlijke middelen die, naast kokosolie, kunnen helpen bij het verminderen van jeuk bij honden. Merk je echter dat de jeuk van je hond aanhoudt of verergert? Neem altijd contact op met je dierenarts.

Wanneer heeft mijn hond medicatie nodig tegen jeuk?

Als je hond last heeft van aanhoudende jeuk, kan het nodig zijn om medicatie te gebruiken om de symptomen te verlichten en de onderliggende oorzaak aan te pakken. Maar hoe weet je wanneer je hond medicatie nodig heeft tegen jeuk?

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de jeuk is. Als de jeuk wordt veroorzaakt door een allergie, kan het nodig zijn om antihistaminica of corticosteroĆÆden te gebruiken om de symptomen te verlichten. Deze medicijnen werken door het verminderen van ontstekingen en het verminderen van de reactie van het immuunsysteem op de allergenen.

Als de jeuk bij je hond wordt veroorzaakt door parasieten zoals vlooien, teken of mijten, kan je dierenarts specifieke medicatie voorschrijven om deze parasieten te bestrijden en de jeuk te verminderen.

In sommige gevallen kan de jeuk een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals schimmelinfecties of hormonale stoornissen. In deze gevallen kan de behandeling bestaan uit antifungale medicijnen of hormoontherapie.

Merk je aanhoudende jeuk bij je hond die niet verdwijnt met natuurlijke remedies zoals kokosolie of haver? Als de jeuk het dagelijks leven van je hond verstoort, neem dan contact op met je dierenarts voor advies. Je dierenarts kan de oorzaak van jeuk vaststellen en medicatie voorschrijven om symptomen te verlichten en de gezondheid van je hond te verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat medicatie voor jeuk bij honden altijd moet worden voorgeschreven en gecontroleerd door een dierenarts. Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en moeten op de juiste manier worden toegediend om de veiligheid en effectiviteit te garanderen. Door samen te werken met je dierenarts kun je ervoor zorgen dat je hond de beste behandeling krijgt voor zijn of haar jeuk.

Conclusie

Jeuk bij honden is een veelvoorkomend probleem dat kan worden veroorzaakt door allergieƫn, vlooien, huidaandoeningen en een droge huid. Verschillende factoren, zoals allergieƫn, vlooien, huidaandoeningen en een droge huid, kunnen jeuk veroorzaken bij honden. Om de jeuk te verzachten, zijn er verschillende behandelingsopties, waaronder baden, voeding, medicatie, verzorging en natuurlijke remedies. Als de jeuk aanhoudt of verergert, is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts. Vergeet niet om altijd de veiligheid en de gezondheid van je hond voorop te stellen.

Bronnen

 1. Katie Grzyb (28 juni, 2022) Why is my dog itching so much? PetMD
  Itchy Dog: Causes and Treatment | PetMD
 2. Harriet Meyers (2 augustus, 2022) Why is my dog so itchy? Possible causes & treatment American Kennel Club
  https://www.akc.org/expert-advice/health/why-is-my-dog-so-itchy/Ā 
 3. Bernard Vortman (1 maart, 2011) Allergie bij honden. Fraisafold
  ALLERGIE BIJ HONDEN.pdf (fraisafold.nl)

Misschien ook interessant


Profielfoto van CĆ©menne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

CĆ©menne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Gerelateerd product

Al 10.235+ kwispelende honden in šŸ‡³šŸ‡± & šŸ‡§šŸ‡Ŗ

Probiotica+ Darmsnoepjes

 • Gezonder darmstelsel & ontlasting
 • 100% natuurlijke ingrediĆ«nten
 • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

“Na 3 jaar maagpijn en vaak overgeven is ze met Suppdog weer helemaal happy! En haar baasje ook” – Sabine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *