hond met klok

In deze blog leren we alles over het tijdsbesef van honden. We ontdekken hoe honden tijd waarnemen, hoe hun tijdsbesef verschilt van dat van de mens en hoe hondentijd eigenlijk verbonden is met geheugen en geur.

Tijd is verbonden met het geheugen
Net als bij ons is het tijdsbesef van een hond verbonden met het geheugen. Mensen hebben twee soorten geheugen: impliciet en expliciet. Een voorbeeld van impliciet geheugen is iets als hoe je een kop koffie zet of hoe je fietst. Expliciet geheugen is iets als wat we vorig jaar met kerst hebben gedaan of wat we op school hebben geleerd.

Als een mens geheugenverlies ervaart (of dit nu het gevolg is van dementie of van een aandoening als geheugenverlies), gaat dit meestal gepaard met een verstoorde perceptie van tijd.

In tegenstelling tot ons, hebben honden alleen een impliciet en episodisch geheugen, wat betekent dat ze onthouden hoe ze commando’s moeten uitvoeren en waar ze naar het toilet moeten. Jouw hond kan zich bijvoorbeeld herinneren dat je het huis verliet, maar kan niet precies verwerken hoe lang het geleden is.

Tijdsbesef van de hond
Uit een beroemd onderzoek uit 2011 naar de tijdsperceptie van honden bleek echter dat hoe langer een hond gescheiden was van zijn baasje, hoe heftiger zijn reactie was op zijn terugkeer. De onderzoekers konden dus concluderen dat honden worden beïnvloed door de tijd dat ze alleen worden gelaten. Het was echter opmerkelijk dat deze honden geen tekenen van angst vertoonden terwijl hun baasje weg was: hun reactie werd uitsluitend veroorzaakt door de terugkeer van hun baasje.

Hoewel is vastgesteld dat het geheugen van een hond verbonden is met de tijd, is er een theorie over de reukzin van een hond en hoe intens een geur is! Een hond kan de intensiteit van een geur interpreteren om uit te rekenen hoeveel tijd er verstreken is. Hoe sterker een geur is, hoe recenter een gebeurtenis plaatsvond. Als je dus een paar uur geleden het huis hebt verlaten, weet je hond dat het al een tijdje geleden is, omdat jouw geur in huis is afgenomen.

Daarom is het soms nuttig voor honden met verlatingsangst om een gedragen kledingstuk in hun bed achter te laten wanneer je weggaat, zodat ze zich getroost voelen door te geloven dat, ook al kunnen ze jou niet zien, ze je sterk kunnen ruiken en dus geloven dat je dichtbij bent.

Voor honden die stress ervaren wanneer ze alleen gelaten worden, kan het ook raadzaam zijn om, wanneer je weggaat, muziek te laten spelen of de televisie aan te laten, ervoor te zorgen dat ze naar buiten kunnen kijken, ervoor te zorgen dat ze veel speelgoed hebben om mee te spelen, en/of te investeren in een ethische, goed aangeschreven hondendagopvang of een goed doorgelichte, vertrouwde oppas in te huren bij jou thuis.

Senior honden en tijd
Oudere honden kunnen een aandoening ontwikkelen die CCD (canine cognitive dysfunction) wordt genoemd, vaak aangeduid als “hondendementie”, hoewel het in veel opzichten verschilt van onze ervaring met dementie als mens.

CCD tast vaak het geheugen, het ruimtelijk inzicht en het leervermogen van de hond aan en gaat gepaard met symptomen als een verstoord slaappatroon, desoriëntatie en verwardheid. Daarom kunnen we aannemen dat een hond met CCD ook een verstoorde perceptie van tijd zal hebben in vergelijking met een hond zonder CCD.

Conclusie
Honden onthouden hoe zij commando’s moeten uitvoeren en waar ze naar het toilet moeten. Ook kunnen zij zich herinneren dat jij het huis verliet, maar zij kunnen niet precies verwerken hoelang geleden dit is. Dit komt omdat honden alleen een impliciet en episodisch geheugen hebben.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *