In tegenstelling tot andere huisdieren, zoals katten, lijken honden zich te gedragen alsof ze in extase zijn wanneer we thuiskomen. Voor veel wetenschappers was het lang onduidelijk waarom honden blij zijn je weer te zien bij terugkomst. Gelukkig is er onderzoek gedaan naar dit fenomeen…

Overeenkomsten tussen honden en wolven in begroetingsgedrag

Het is bekend dat honden afstammen van wolven, of in ieder geval een gemeenschappelijke voorouder hebben met wolven. Er zijn veel overeenkomsten tussen honden en wolven. Zo begroeten ze elkaar bijvoorbeeld door elkaar in het gezicht te likken. Het likken van elkaars gezichten dient als een belangrijke sociale groet, maar ook om te controleren en te bepalen wat de andere wolven in termen van voedsel hebben meegebracht.

Het vermogen van honden om zich aan te passen aan mensen

Toch zijn er ook verschillen tussen de twee te zien. Honden hebben namelijk gezocht naar het gezelschap van mensen. Bovendien is het belangrijk om voorzichtig te zijn met speculatie en interpretatie. Dit geldt vooral wanneer we het gedrag van honden vergelijken met dat van wolven. Gregory Berns is een neurowetenschapper en auteur van het boek “How Dogs Love Us”. Hij benadrukt fundamentele verschillen tussen huidige en historische wolven. Hoewel honden afstammen van wolven, is het opmerkelijk om te zien hoe goed honden zich aanpassen aan het leven met mensen en hoe sociaal ze zijn. Ze zijn in staat om goed te communiceren met mensen en passen zich goed aan hun sociale omgeving aan.

Hoe ziet de hond ons?

Een belangrijk aspect van het breinonderzoek bij honden, zoals in de studie van Berns, is hoe honden ons waarnemen. Hoewel we weten dat honden een andere soort zijn dan mensen, rijst de vraag of honden zich hiervan bewust zijn. Weten honden dat ze een ander ras zijn dan mensen?

Hoewel er nog veel onderzoek moet worden gedaan op dit gebied, suggereren de resultaten van Berns’ onderzoek dat honden in staat zijn om onderscheid te maken tussen verschillende menselijke gezichten en stemmen. Ze lijken ook in staat te zijn om bepaalde emoties bij mensen waar te nemen en te begrijpen.

Hoewel we niet zeker weten of honden zich bewust zijn van hun eigen ras en hoe dit verschilt van mensen, lijkt het erop dat ze wel in staat zijn om subtiele verschillen in menselijk gedrag en emoties waar te nemen en hierop te reageren.

Waarom zijn honden zo blij om ons te zien?

Hoewel honden niet dezelfde taalcapaciteiten of hetzelfde geheugen hebben als mensen, betekent dit niet dat hun emoties niet vergelijkbaar zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van honden op een vergelijkbare manier reageren als die van mensen op situaties die geluk, angst, liefde en andere emoties oproepen. Dit suggereert dat de emotionele ervaringen van honden vergelijkbaar kunnen zijn met die van mensen. Het is belangrijk om te erkennen dat honden een andere diersoort zijn dan mensen en dat hun manier van ervaren en uiten van emoties anders kan zijn. Echter, het feit dat honden emoties ervaren die vergelijkbaar zijn met de onze, suggereert dat ze ook kunnen genieten van de sociale band die ze met ons delen.

Kunnen deze factoren de begroeting van een hond beïnvloeden?

Dat klopt, de begroeting van een hond kan sterk beïnvloed worden door deze factoren. Een hond kan bijvoorbeeld overenthousiast zijn als de eigenaar ook heel opgewonden is. Hij zal rustiger zijn als de eigenaar kalm en ontspannen is. Het niveau van stress en angst kan ook van invloed zijn op de begroeting, omdat een gestreste of angstige hond meer geneigd is om te blaffen of te grommen. Het vermogen tot zelfbeheersing is belangrijk. Sommige honden tonen hun emoties meer en kunnen hun gedrag minder goed beheersen. Dit in vergelijking met andere honden. Daarom is het belangrijk om de hond te begrijpen en te weten hoe je het beste met hem kunt omgaan om een positieve begroeting te bevorderen.

Hoe we onze honden kunnen helpen omgaan met stress en verlatingsangst

Het belangrijk om onze honden te helpen bij het omgaan met de stress van scheiding en verlatingsangst. Dit kan worden bereikt door het langzaam opbouwen van de tijd die ze alleen doorbrengen. Daarnaast door het creëren van een rustige en veilige omgeving en het aanbieden van speelgoed en activiteiten ter afleiding van stress.

We moeten ook begrijpen dat het begroeten van ons bij terugkomst niet alleen een uiting van blijdschap is. Het is ook een manier voor onze honden om hun eigen stress te verminderen en zich te kalmeren.

Als hondenliefhebbers moeten we ons bewust zijn van de emoties van onze honden en hen helpen om op een gezonde manier met stress om te gaan. Zo kunnen we een hechtere en gezondere band met hen opbouwen.

Dit gedrag is inderdaad gebruikelijk bij honden. Het ruiken en snuffelen aan de geur van andere honden of andere dieren kan informatie verschaffen over de aanwezigheid van potentiële bedreigingen of potentiële speelkameraden in de omgeving. Bovendien kan het helpen bij het begrijpen van de sociale hiërarchie. Het kan ook een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid creëren in de omgeving van de hond.

Conclusie

In tegenstelling tot andere huisdieren zoals katten, lijken honden zich extatisch te gedragen bij de terugkomst van hun eigenaar. Onderzoek suggereert dat honden in staat zijn om subtiele verschillen in menselijk gedrag en emoties waar te nemen en hierop te reageren. Hoewel honden een andere diersoort zijn dan mensen, ervaren ze emoties die vergelijkbaar kunnen zijn met die van mensen. Verschillende factoren, zoals de gemoedstoestand van de eigenaar, stressniveau van de hond en het vermogen tot zelfbeheersing, kunnen de begroeting van een hond beïnvloeden. Het is belangrijk om onze honden te helpen omgaan met stress en verlatingsangst om een positieve begroeting te bevorderen.

Bronnen

  1. Emoties bij honden / druk 1: de basis van de band tussen mens en dier – Paul de Vos – Google Boeken
    Auteur: Paul de Vos

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *