Waarom ruiken honden aan elkaars billen? In deze blog leren we over honden die aan billen ruiken en waarom ze dat doen.

Honden snuffelen aan billen

Misschien heb je je hond wel eens betrapt op het besnuffelen van de billen van een ander hondje in het hondenpark of in het algemeen tijdens het uitgaan. Voor ons mensen lijkt dit misschien ondeugend of gênant gedrag, maar voor honden is dit volkomen normaal en een belangrijk onderdeel van hun sociale ontwikkeling. Het ruiken aan elkaars billen is voor honden een gebruikelijke en natuurlijke gewoonte. Maar waarom ruiken honden eigenlijk aan elkaars billen? Waarom is het zo normaal voor hen?

Waarom ruiken honden aan billen?

Honden ruiken aan billen om allerlei informatie te leren over de hond die ze ontmoeten en leren kennen.

De anaalklieren van een hond bevatten bijzonder geurige vloeistoffen die een sterk ruikende verbinding vol feromonen afgeven; vernevelde hormonen. De geur van elke hond is uniek voor hem en vertelt de hond die hem besnuffelt dingen als zijn geslacht, gezondheidsstatus, wat hij eet, zijn voortplantingsstatus, zijn temperament en nog veel meer! Honden onthouden deze informatie ook, dus ze kunnen zien of ze bepaalde honden al eerder hebben ontmoet door hun geur.

Misschien merkt je dat je hond probeert te ruiken aan andere dieren en zelfs aan menselijke achterwerken of kruisjes. Zoals we hebben vastgesteld, is dit geen onbeleefde manier om zich te gedragen. Voor hen is het natuurlijk, maar voor veel mensen kan dit ongewenst gedrag zijn! Stuur dit gedrag zo goed mogelijk bij en beloon hem voor het opvolgen van jouw commando. Op die manier zal hij leren dat dit gedrag niet gepast is bij iemand anders dan een andere hond.

Het snuffelen aan billen wordt beschouwd als een beleefde manier om met elkaar om te gaan. Je moet je hond dus aan de billen van een andere hond laten snuffelen, tenzij de ontvangende hond gestrest lijkt, probeert weg te komen of zijn staart wegstopt. Dan moet je jouw harige vriend wegroepen.

Als jouw hond degene is die gestrest raakt van het snuffelen aan zijn billen, vraag dan de eigenaar van de intens snuffelende pup om hem terug te roepen of probeer een gewoon commando zoals “zit” of een andere afleidingstechniek om de onbekende pup aan te moedigen te stoppen.

Probeer de lichaamstaal van alle betrokken honden te lezen om zo goed mogelijk in te schatten hoe ze zich allemaal voelen en roep je hond weg als je je zorgen maakt, vooral bij grote groepen honden, want overprikkeling kan escaleren tot agressiever gedrag als ze in een roedel zitten.

Conclusie

Snuffelen aan billen is voor honden volkomen normaal en een belangrijk onderdeel van hun sociale ontwikkeling. Door het snuffelen aan billen leren zij allerlei informatie over de hond die zij ontmoeten.

Bronnen

  1. Why Does My Dog Sniff My Crotch? How to Curb a Dog’s Scent Drive (akc.org)
    Auteur: Mary Beth McAndrews

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *