Waarom ruiken honden aan elkaars billen? In deze blog leren we over honden die aan billen ruiken en waarom ze dat doen.

Honden snuffelen aan billen
Misschien heb je je hond wel eens betrapt op het besnuffelen van de billen van een ander hondje in het hondenpark of in het algemeen tijdens het uitgaan. Voor ons mensen lijkt dit misschien ondeugend of gênant gedrag, maar voor honden is dit volkomen normaal en een belangrijk onderdeel van hun sociale ontwikkeling, maar waarom ruiken honden billen? Waarom is het zo normaal voor hen?

Waarom ruiken honden aan billen?
Honden ruiken aan billen om allerlei informatie te leren over de hond die ze ontmoeten en leren kennen.

De anaalklieren van een hond bevatten bijzonder geurige vloeistoffen die een sterk ruikende verbinding vol feromonen afgeven; vernevelde hormonen. De geur van elke hond is uniek voor hem en vertelt de hond die hem besnuffelt dingen als zijn geslacht, gezondheidsstatus, wat hij eet, zijn voortplantingsstatus, zijn temperament en nog veel meer! Honden onthouden deze informatie ook, dus ze kunnen zien of ze bepaalde honden al eerder hebben ontmoet door hun geur.

Misschien merkt je dat je hond probeert te ruiken aan andere dieren en zelfs aan menselijke achterwerken of kruisjes. Zoals we hebben vastgesteld, is dit geen onbeleefde manier om zich te gedragen. Voor hen is het natuurlijk, maar voor veel mensen kan dit ongewenst gedrag zijn! Stuur dit gedrag zo goed mogelijk bij en beloon hem voor het opvolgen van jouw commando, zodat hij leert dat dit niet gepast is bij iemand anders dan een andere hond.

Het snuffelen aan billen wordt beschouwd als een beleefde manier om met elkaar om te gaan. Je moet je hond dus aan de billen van een andere hond laten snuffelen, tenzij de ontvangende hond gestrest lijkt, probeert weg te komen of zijn staart wegstopt. Dan moet je jouw harige vriend wegroepen.

Als jouw hond degene is die gestrest raakt van het snuffelen aan zijn billen, vraag dan de eigenaar van de intens snuffelende pup om hem terug te roepen of probeer een gewoon commando zoals “zit” of een andere afleidingstechniek om de onbekende pup aan te moedigen te stoppen.

Probeer de lichaamstaal van alle betrokken honden te lezen om zo goed mogelijk in te schatten hoe ze zich allemaal voelen en roep je hond weg als je je zorgen maakt, vooral bij grote groepen honden, want overprikkeling kan escaleren tot agressiever gedrag als ze in een roedel zitten.

Conclusie
Snuffelen aan billen is voor honden volkomen normaal en een belangrijk onderdeel van hun sociale ontwikkeling. Door het snuffelen aan billen leren zij allerlei informatie over de hond die zij ontmoeten.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *