Hoeveel tepels hebben honden? Hebben mannelijke honden tepels? In deze blog leren we alles over honden tepels en wat normaal is en wat niet…

Elk zoogdier heeft tepels, ongeacht hun geslacht, hoewel hun primaire doel is om melk van het mamma weefsel van de moeder naar hun jonge te transporteren.

Hebben mannelijke honden tepels?

Ja, zelfs mannelijke honden hebben tepels net als vrouwelijke honden. Tepels ontwikkelen zich terwijl baby’s in de baarmoeder van hun moeder zijn, en daarom hebben we allemaal tepels. Hetzelfde geldt voor onze honden vrienden.

Een normale hondentepel lijkt op een kleine pukkelige bult en ze verschijnen in twee rijen op de borst en onderkant van de buik van een hond. Ze kunnen soms worden verward met teken en andersom.

Tepels komen nergens anders op honden voor, dus als je denkt dat je een tepel-achtige bult op een ander deel van je hond kunt voelen, ga dan naar de dierenarts om uit te sluiten dat er iets sinisters aan de hand is.

Hoeveel tepels heeft een hond?

Zowel mannelijke als vrouwelijke honden kunnen meestal tussen de 6 en 10 tepels in totaal hebben (dus 3 tot 5 in elke rij). Sommige honden kunnen echter meer of minder hebben!

Het aantal tepels op een hond is uniek voor hen en wordt op geen enkele manier bepaald door hun geslacht, ras, leeftijd, grootte of gezondheidstoestand.

Het is ook niets om je zorgen over te maken als je hond een oneven aantal tepels heeft. De rijen hoeven niet precies te kloppen, maar het is zeldzaam dat dit het geval is.

Je hond kan na hun geboorte geen extra tepels krijgen, noch kunnen ze tepels verliezen. Honden tepels worden prominenter en rozer als een hond zwanger is of momenteel puppy’s voedt en het kan lijken alsof ze meer tepels hebben gekregen, maar dat is niet het geval.

Waarom zijn de tepels van mijn hond vergroot?

Als de tepels van je hond gezwollen, groter, roder, gevoeliger worden of afscheiding afgeven, raadpleeg dan zo snel mogelijk je dierenarts. Raak of knijp de tepels van je hond niet aan als ze abnormaal lijken, want dat kan pijn doen. Deze tekenen kunnen duiden op een hondentepelinfectie.

Een hond die puppy’s voedt, kan infecties als mastitis en galactose krijgen, maar tepelveranderingen zoals deze bij elke hond, ongeacht hun zwangerschap/voedingsstatus, kunnen ook tekenen zijn van mammacarcinoom (bij beide geslachten), mammaire hyperplasie, dermatitis en onopgemerkte zwangerschap/fantomenzwangerschap.

Conclusie

Zowel mannelijke als vrouwelijke honden hebben tepels, en het aantal tepels kan variëren tussen de 6 en 10, zonder dat geslacht, ras, leeftijd, grootte of gezondheidstoestand van invloed zijn. Elke hond vormt unieke tepels tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Het is belangrijk om alert te zijn op veranderingen in de tepels van je hond, zoals zwelling, roodheid of afscheiding, en in geval van abnormale symptomen, direct een dierenarts te raadplegen. Tepelveranderingen kunnen wijzen op mogelijke infecties of gezondheidsproblemen bij honden, en professioneel advies kan nodig zijn voor een juiste diagnose en behandeling.

Bronnen

  1. Do Male Dogs Have Nipples? – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: Anna Burke

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *