In deze blog leer je of honden selderij kunnen eten. We gaan ontdekken of selderij goed of slecht is voor honden en wat de voordelen zijn als honden selderij mogen eten…

Honden en selderij

Als je je afvraagt of honden selderij kunnen hebben, is het antwoord ja! Verschillende veterinair professionals en bronnen zijn er zeker van dat het veilig is om selderij te geven aan een hond, of het nu rauw, gekookt of gepureerd is.

Is selderij goed voor honden?

Er zijn een aantal voordelen om je hond selderij te geven. Het is laag in vet, laag in calorieën, laag in cholesterol en hoog in vezels en vezels zijn essentieel voor het dieet van een hond. Selderij bevat ook veel:

Het schijnt dat het kan helpen om de adem van je hond te verfrissen!

Ondanks dat selderij een goed gewaardeerd groenten is voor zowel honden als mensen, moet selderij niet als maaltijdvervanger worden gegeven, maar kleine stukjes selderij moeten als lekkernij aan je hond worden gegeven.

Tip: Selderij kan een geweldige lekkernij zijn voor obesitas of overgewicht bij honden, omdat hun calorie- en vetgehalte zo laag is! De lekkernijtoelage van een hond moet maximaal 10% van hun totale voedselconsumptie per dag zijn om een gezond gewicht te behouden. Lekkernijen moeten altijd klein zijn! Een lekkernij mag nooit groter zijn dan de nagel van je eerste vinger.

Ga altijd langzaam te werk als je een nieuw voedsel aan je hond geeft om maagproblemen te voorkomen, vooral bij puppy’s. Geef één of twee stukjes selderij per dag voordat je overweegt om de hoeveelheid die je ze laat eten te verhogen. Zoals bij mensen zullen alle honden op verschillende manieren reageren op verschillende voedingsmiddelen, dus wees altijd bewust van dit als je nieuwe voedingsmiddelen, snacks en lekkernijen probeert, ongeacht hun beweerde voordelen.

Risico’s van selderij bij honden

Selderij bevat vrij veel natrium, en als een hond te veel selderij eet, kan dit onnodige stress op hun nieren veroorzaken. Dus wees bewust van hoeveel je je hond laat eten.

Hetzelfde geldt voor hoge vezelgehaltes. Ja, vezels zijn goed voor honden, maar te veel kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Selderij kan bij honden een grotere behoefte aan plassen veroorzaken als ze te veel krijgen vanwege de lage niveaus van ftaliden. Zolang je je hond niet te veel selderij geeft, zou dit geen probleem moeten zijn.

Zorg ervoor dat je biologische selderij koopt of je selderij grondig wast voordat je het aan je hond geeft om te voorkomen dat eventueel bestrijdingsmiddelenresiduen op de stengels wordt ingenomen door je hond.

En zoals je misschien zelf hebt ervaren bij het knabbelen op een rauwe stengel selderij, kunnen de draden in de tanden van je hond blijven hangen, wat op zijn beurt ongemak kan veroorzaken. Controleer hun mond nadat ze een stuk selderij hebben gehad om eventuele draden die zijn blijven hangen te verwijderen om eventueel ongemak te voorkomen.

Kunnen honden selderijstengels eten?

Selderijstengels vormen een verstikkingsgevaar voor honden vanwege hun lengte en omvang. Het is aan te raden om selderij in kleine hapklare stukjes te snijden en deze als beloning aan je hond te geven in plaats van hele stengels te geven, vooral bij kleine hondenrassen.

Bronnen

  1. Can Dogs Eat Celery? (akc.org)
    Auteur: Anna Burke “Can dogs eat celery?
  2. laten-braken-zout.pdf (mcvoordieren.nl)
    Auteurs: Nelleke Offereins, Wendy Veling, Erik den Hertog en Tjerk
    Bosje ”Laten braken zout”

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *