Diarree bij honden is een veelvoorkomend probleem dat zowel voor de hond als de eigenaar erg vervelend kan zijn. Of het nu gaat om een plotselinge aanval van acute diarree of een langer durende kwestie van chronische diarree, het kan veel zorgen en ongemakken met zich meebrengen. In dit blog bespreken we de verschillende soorten diarree, hoe je deze kunt herkennen en wat je kunt doen om je hond te helpen herstellen en gezond te houden.

Leestijd: 6 min.

Oorzaken van diarree bij honden

Diarree bij honden kan door verschillende factoren veroorzaakt worden1. Eén van de meest voorkomende oorzaken zijn plotselinge veranderingen in dieet. Honden kunnen gevoelig zijn voor nieuwe voedingsmiddelen, vooral als deze abrupt worden geïntroduceerd. Daarnaast kunnen bacteriële infecties of infecties door virussen en parasieten leiden tot diarree. Denk hierbij aan salmonella of Giardia, die ernstige maag-darmproblemen kunnen veroorzaken.

Hond echt ziek door borrelende darmen

Ook voedselallergieën en -intoleranties kunnen een rol spelen. Sommige honden reageren slecht op bepaalde eiwitten of andere bestanddelen in hun voeding. Verder kunnen onderliggende gezondheidsproblemen zoals IBD (Inflammatory Bowel Disease), lever- of nierziekten ook diarree veroorzaken. Het gebruik van medicijnen, zoals antibiotica, kan eveneens de balans van de darmflora verstoren en diarree uitlokken. Tot slot kunnen stress en angst bij honden ook bijdragen aan spijsverteringsproblemen, inclusief milde diarree.

Het is belangrijk om de exacte oorzaak van de diarree te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen toepassen. Bij aanhoudende of ernstige diarree is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsplan.

Acute diarree bij honden

Acute diarree bij honden ontstaat plotseling en kan enkele dagen aanhouden. In tegenstelling tot chronische diarree, die langer duurt en vaak op een onderliggend gezondheidsprobleem wijst, is acute diarree meestal van korte duur. Mogelijke oorzaken van acute diarree zijn divers:

 • Het eten van iets verkeerds dat de hond niet goed verdraagt, zoals bedorven voedsel, afval of planten.
 • Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, kunnen de balans van de darmflora verstoren en daardoor acute diarree veroorzaken.
 • Infecties door bacteriën, virussen of parasieten kunnen ook leiden tot acute diarree.
 • Stressvolle gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld autoritten, dierenartsbezoeken, onweer, een verhuizing of vuurwerk.

Hoewel acute diarree meestal vanzelf overgaat, is het belangrijk om alert te zijn op uitdroging en andere complicaties. Als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, gepaard gaat met bloed, of als de hond andere symptomen zoals braken of lusteloosheid vertoont, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Hond bij dierenarts voor controle

Wat kun je doen tegen acute diarree

Als je hond acute diarree heeft, begin dan met het observeren van de symptomen. Let op de frequentie, consistentie en kleur van de ontlasting en noteer eventuele bijkomende symptomen zoals braken, lusteloosheid of verlies van eetlust. Hydratatie is belangrijk, dus zorg ervoor dat je hond voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen. Bied regelmatig kleine hoeveelheden water aan.

Controleer de omgeving om te zien of je hond iets giftigs of bedorven voedsel heeft gegeten en verwijder eventuele gevaarlijke voorwerpen of voedingsmiddelen uit hun bereik. Monitor de conditie van je hond zorgvuldig. Als de diarree langer dan een dag of twee aanhoudt, gepaard gaat met bloed, of als je hond andere symptomen zoals braken vertoont, neem dan contact op met een dierenarts.

Chronische diarree bij honden

Diarree dat bij de hond langer dan tien dagen aanhoudt of regelmatig terugkeert, wordt chronische diarree of recidiverende diarree genoemd. In tegenstelling tot acute diarree, die plotseling optreedt en van korte duur is, wijst langdurige diarree vaak op een onderliggend gezondheidsprobleem dat langdurige zorg en behandeling vereist. De oorzaken van chronische diarree2 zijn divers en kunnen complex zijn:

 • Voedselallergieën of -intoleranties: honden kunnen slecht reageren op bepaalde eiwitten, granen of andere ingrediënten in hun voeding.
 • IBD (Inflammatory Bowel Disease): een chronische ontsteking van de darmen, wat leidt tot aanhoudende diarree.
 • Infecties door parasieten: parasieten zoals Giardia of wormen kunnen chronische diarree veroorzaken.
 • Systemische ziekten: lever- of nierziekten, pancreatitis en endocriene aandoeningen zoals de ziekte van Addison
Hond diarree

Chronische diarree kan de algehele gezondheid en het welzijn van de hond ernstig beïnvloeden, wat kan leiden tot gewichtsverlies, uitdroging, en tekorten aan voedingsstoffen. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak van de chronische diarree vast te stellen om een effectieve behandeling te kunnen starten. Dit vereist vaak een aanvullend onderzoek door een dierenarts, inclusief bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, en soms beeldvormende diagnostiek zoals röntgenfoto’s of echografie.

Wat kun je doen tegen chronische diarree?

Bij chronische diarree is het belangrijk om een grondige aanpak te volgen. Begin met het observeren van de symptomen en noteer alle details die je dierenarts kunnen helpen bij de diagnose. Zorg ervoor dat je hond gehydrateerd blijft door voldoende water aan te bieden.

Een consistente en aangepaste voeding is cruciaal. Werk samen met je dierenarts om een dieet te ontwikkelen dat de darmen van je hond ontziet. Vaak kan een speciaal hypoallergeen dieet of een dieet dat gemakkelijk verteerbare ingrediënten bevat, helpen om de symptomen te verminderen.

Hond bij dierenarts voor chronische diarree

Het kan nuttig zijn om voedingssupplementen zoals probiotica te geven om een gezonde darmflora te ondersteunen. Suppdog biedt de Probiotica+ die speciaal ontworpen is om de spijsvertering van andere honden te verbeteren. Het is een waardevolle aanvulling op de behandeling van chronische diarree.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Omdat chronische diarree vaak een symptoom is van een onderliggend gezondheidsprobleem, is het essentieel om regelmatig contact te houden met je dierenarts. Deze kan aanvullende diagnostische tests uitvoeren, zoals bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek of beeldvormende diagnostiek, om de mogelijke oorzaak van de diarree te achterhalen en een passend behandelingsplan op te stellen.

Dunne darm diarree en dikke darm diarree bij honden

Diarree bij honden kan worden ingedeeld op basis van de locatie in het spijsverteringskanaal waar het probleem zich voordoet: dunne darm diarree en dikke darm diarree. Beide types hebben verschillende kenmerken en andere oorzaken, wat helpt bij het bepalen van de juiste behandeling.

Dunne darm diarree

Dunne darm diarree bij honden wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden waterige, dunne ontlasting. Honden met deze vorm van diarree hebben meestal minder frequente ontlasting, doorgaans 2-3 keer per dag. Bij chronische gevallen kan gewichtsverlies optreden. Daarnaast kan braken een bijkomend symptoom zijn, hoewel er meestal geen moeite of pijn is bij de ontlasting. Oorzaken van dunne darm diarree kunnen zijn:

 • Voedselallergieën of -intoleranties
 • Infecties door bacteriën, virussen of parasieten (bijvoorbeeld Giardia)
 • IBD (Inflammatory Bowel Disease)
 • EPI (Exocriene Pancreas Insufficiëntie)
 • Toxines of vergiftiging
Hond last van dunne darm diarree

Dikke darm diarree

Dikke darm diarree bij honden wordt gekenmerkt door kleine hoeveelheden, maar frequente ontlasting. Het kan zijn dat er slijm of bloed in de ontlasting zit. Honden met dikke darm diarree ervaren vaak een dringende behoefte om te ontlasten, soms met inspanning of pijn. Bij chronische gevallen treedt er geen gewichtsverlies op en de eetlust blijft normaal. Oorzaken van dikke darm diarree kunnen zijn:

 • Colitis (ontsteking van de dikke darm)
 • Voedselallergieën of -intoleranties
 • Stress of angst
 • Parasitaire infecties (bijvoorbeeld Trichuris vulpis)
 • Tumoren of poliepen in de dikke darm

Wat moet ik doen als mijn hond diarree blijft hebben?

Als de diarree aanhoudt of je hond veel moet overgeven, laat hem dan 12-24 uur vasten3 om de maag en darmen te laten rusten. Zorg er echter altijd voor dat er vers water beschikbaar is. Na de vastenperiode kun je beginnen met het geven van kleine porties licht verteerbaar voer, zoals gekookte kip zonder vel en rijst. Bouw dit geleidelijk op naarmate de ontlasting verbetert. Vermijd vet, pittig of gekruid voedsel, omdat deze de situatie kunnen verergeren.

Hond eet klein portie licht verteerbaar voer

Conclusie

Diarree bij honden is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen acute en chronische diarree, omdat de aanpak en behandeling verschillen. Bij acute diarree is snelle actie essentieel om uitdroging te voorkomen en de maag van je hond te laten rusten. Chronische diarree vereist een meer diepgaande aanpak, inclusief een aangepast dieet en een mogelijk lichamelijk onderzoek. 

Het observeren van symptomen, het bieden van de juiste zorg en het tijdig raadplegen van een dierenarts zijn cruciaal voor het welzijn van je hond. Door aandacht te besteden aan de signalen van je huisdier en de juiste stappen te nemen, kun je de gezondheid van je hond verbeteren en ervoor zorgen dat hij of zij snel weer op de been is. Met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je hond gelukkig en gezond blijft, vrij van de ongemakken van heftige diarree


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *