Hond bij de dierenarts met nierziekte

De nieren van je hond zijn belangrijke organen die afvalstoffen uit het bloed filteren. Wanneer de nieren verzwakt zijn, door acute of chronische nierziekte, kan de gezondheid van je hond eronder lijden. Omdat nierziekte in de loop van de tijd erger kan worden, is het belangrijk om de veelvoorkomende symptomen te leren, zodat je ze kunt herkennen. Als je nierziekte bij honden vroeg ontdekt, kan de behandeling de voortgang vertragen en je hond langer laten leven.

Wat is nierziekte bij honden?

Nierziekte bij honden wordt soms ook wel nier- of renale insufficiëntie genoemd, omdat het optreedt wanneer de nieren van een hond hun werk niet meer zo efficiënt doen als ze zouden moeten. “De belangrijkste taak van de nieren is om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen en ze om te zetten in urine,” zegt Dr. Jerry Klein. “Als de nieren niet goed werken, kunnen deze afvalstoffen zich ophopen in het bloed en schadelijke effecten veroorzaken.”

Honden kunnen zowel acute nierziekte krijgen, die zich plotseling ontwikkelt, als chronische nierziekte (CKD), die langzaam ontstaat en zich gedurende een langere periode verslechtert. Beide leiden tot verlies van nierfunctie, maar ze ontstaan onder verschillende omstandigheden. “Acute nierziekte is een plotselinge aanval of letsel aan de nier, terwijl chronische nierziekte een langzame, degeneratieve afname van de nierfunctie is,” legt Dr. Klein uit.

Hond met nierziekte ligt bij baasje

Wat veroorzaakt nierziekte bij honden?

Dr. Klein waarschuwt dat nierziekte door veel dingen kan worden veroorzaakt, waaronder infectie (zoals met de bacterie die leptospirose veroorzaakt), letsel, genetica, medicijnen, gifstoffen, kanker, mechanische obstructies (zoals nierstenen) en degeneratieve ziekten (waarbij de functie en vorm van het aangetaste lichaamsdeel in de loop van de tijd verslechteren). Alles wat de bloedtoevoer naar de nieren vermindert, zoals uitdroging of oververhitting, kan ervoor zorgen dat de nieren niet goed werken.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen, zoals giftige planten zoals lelies, bepaalde medicijnen, schadelijke voedingsmiddelen zoals druiven of rozijnen, of antivries, kan acute nierziekte bij honden veroorzaken. Het puppy-proof maken van je huis en tuin kan ervoor zorgen dat je hond uit de buurt blijft van potentieel schadelijke items of voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn.

Chronische nierziekte bij honden wordt ook geassocieerd met ouder worden. Omdat nierweefsel niet kan regenereren zodra het beschadigd is, kunnen de nieren in de loop van de tijd verslijten. Kleine hondenrassen leven vaak langer dan grote hondenrassen, daarom vertonen ze doorgaans op oudere leeftijd vroege tekenen van nierziekte, meestal vanaf 10 jaar of ouder, in vergelijking met zo jong als 7 jaar bij grote rassen.

Wat zijn de symptomen van nierziekte bij honden?

De vroegste tekenen van nierziekte bij honden zijn een toename van urineren en daardoor een verhoogde dorst. Andere symptomen worden meestal pas duidelijk wanneer ongeveer tweederde van het nierweefsel is beschadigd. Dus, in het geval van CKD, kan de schade maanden of zelfs jaren voordat de eigenaar het opmerkt, zijn begonnen. Hierdoor lijken de symptomen van nierziekte bij honden vaak plotseling te verschijnen, terwijl de nieren eigenlijk al lange tijd moeite hebben gehad.

Andere tekenen van chronische nierziekte bij honden om op te letten zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Verlies van eetlust en/of misselijkheid
 • Bloed in de urine
 • Eiwit in de urine (je dierenarts zal een urinetest uitvoeren om te zien of dit het geval is)
 • Slechte adem

Dr. Klein zegt dat er ook enkele zeldzamere symptomen van nierziekte bij honden zijn om op bedacht te zijn. “Af en toe kan er buikpijn zijn – urinaire obstructies of stenen – en in bepaalde gevallen kunnen er zweren in de mondholte of maag worden waargenomen. In extreme gevallen wordt er helemaal weinig of geen urine geproduceerd.”

Dierenarts doet een urine test op nierziekte

Wat zijn de stadia van chronische nierziekte bij honden?

Nierziekte bij honden wordt gemeten in stadia. Veel dierenartsen gebruiken de IRIS-schaal, die vier stadia heeft. Bloedonderzoeken metingen zoals creatinine en SDMA (biomarkers voor nierfunctie) stellen je dierenarts in staat om je hond in een bepaald stadium te plaatsen, wat de exacte behandeling bepaalt.

Dr. Klein legt uit: “De stadia bepalen hoe goed de nieren afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed kunnen filteren. Naarmate de stadia toenemen, verslechtert de nierfunctie. In de vroege stadia van CKD kunnen de nieren nog steeds afvalstoffen uit het bloed filteren. In de latere stadia moeten de nieren harder werken om het bloed te filteren en in de late stadia kunnen ze helemaal stoppen met werken.”

Hoe wordt nierziekte bij honden behandeld?

Dialyse (een medische procedure die afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed verwijdert) komt veel vaker voor bij mensen dan bij honden, hoewel peritoneale (nier)dialyse in sommige gevallen kan worden uitgevoerd. In zeldzame gevallen is een chirurgische niertransplantatie mogelijk bij honden.

Maar Dr. Klein benadrukt dat afhankelijk van het type en het stadium van nierziekte, de belangrijkste behandelingen voor CKD veranderingen in het dieet en het toedienen van vocht zijn, ofwel rechtstreeks in de aderen (intraveneus) of onder de huid (subcutaan). “Het in balans brengen en corrigeren van elektrolyten is uiterst belangrijk bij de behandeling van nierpatiënten,” legt hij uit.

Juiste voeding is noodzakelijk, en er zijn veel beschikbare diëten geformuleerd voor katten en honden met nierproblemen, sommige alleen op recept verkrijgbaar. Je dierenarts kan je helpen bij het kiezen van het meest geschikte dieet voor je huisdier.

Omdat nierziekte, met name in de late stadia, ervoor kan zorgen dat een hond zijn eetlust verliest, kan het moeilijk zijn om je hond genoeg te laten eten. Dr. Klein adviseert: “Er zijn medicijnen beschikbaar die eetluststimulerende middelen worden genoemd, zoals het receptgeneesmiddel mirtazapine. Capromoreline is recentelijk FDA-goedgekeurd voor honden om de eetlust bij chronische nierziekte te bevorderen.”

Hond ligt bij de dierenarts en krijgt vocht toegediend

Wanneer moet je de dierenarts bellen?

De prognose en verwachte levensduur van een hond met nierziekte hangen af van het type ziekte, de snelheid van de progressie en de onderliggende aandoeningen die bij de hond aanwezig zijn. Hoe ernstiger de ziekte, hoe slechter de uitkomst. Daarom is het zo cruciaal om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken.

Dr. Klein benadrukt dat bij chronische nierziekte methoden zoals diëten en medicijnen kunnen worden ingezet om de belasting van de nieren te verminderen en mogelijk de voortgang van het ene stadium naar het volgende te vertragen. Bij acute nierziekte is er minder tijd en minder keuzes beschikbaar om verdere schade aan de nieren te voorkomen en te proberen de nieren weer normaal te laten functioneren.”

Regelmatige dierenartscontroles, inclusief bloedonderzoek, zijn een uitstekende manier om nierproblemen te ontdekken voordat de uiterlijke symptomen duidelijk worden. En als je een van de bovenstaande tekenen opmerkt, aarzel dan niet om je hond naar de dierenarts te brengen voor verder onderzoek. Dit kan een groot verschil maken in het behouden van de nierfunctie en het welzijn van je hond zo lang mogelijk.

belang van reguliere controles en vroege detectie bij nierziekte bij honden

Zorg ervoor dat je goed op de gezondheid van je hond let en wees alert op eventuele veranderingen. Omdat nierziekte geleidelijk kan verergeren voordat de symptomen duidelijk worden, is het essentieel om regelmatige dierenartscontroles bij te houden, inclusief bloedonderzoeken. Dit kan helpen om nierproblemen te detecteren voordat ze ernstig worden. Als je een van de bovengenoemde tekenen of symptomen opmerkt, aarzel dan niet om onmiddellijk contact op te nemen met je dierenarts. Vroegtijdige opsporing en behandeling kunnen een aanzienlijk verschil maken in het behouden van de nierfunctie en het welzijn van je hond gedurende een langere periode. Het is een belangrijk aspect van de zorg voor je harige metgezel.

Conclusie

Het is van het grootste belang om de gezondheid van je hond nauwlettend in de gaten te houden en alert te zijn op mogelijke veranderingen die kunnen wijzen op nierziekte. Nierziekte kan zich sluipend ontwikkelen voordat duidelijke symptomen optreden, waardoor regelmatige dierenartscontroles met bloedonderzoeken van vitaal belang zijn. Vroege detectie en behandeling kunnen aanzienlijk bijdragen aan het behoud van de nierfunctie en het welzijn van je hond gedurende een langere periode. Dit is een essentieel aspect van de zorg voor je geliefde viervoeter.

Bronnen

 1. Stephanie Gibeault (29 juni, 2023) Kidney Disease in Dogs: Signs, Symptoms, and Treatment. American Kennel Club
  Kidney Disease in Dogs: Signs, Symptoms, and Treatment (akc.org)
 2. Katelyn Son (30 augustus, 2023) Kidney Disease in Dogs: Causes, Symptoms, Treatments and More. Veterinarians.org
  Kidney Disease in Dogs: Causes, Symptoms, Treatments and More – Veterinarians.org
 3. Laura Russel (21 juni, 2023) Kidney Failure in Dogs. PetMD
  Kidney Failure in Dogs | PetMD
 4. Joseph W Bartges (juli, 2012) Chronic kidney disease in dogs and cats. PubMed
  Chronic kidney disease in dogs and cats – PubMed (nih.gov)
 5. David J Polzin (Maart, 2013) Evidence-based step-wise approach to managing chronic kidney disease in dogs and cats. PubMed
  Evidence-based step-wise approach to managing chronic kidney disease in dogs and cats – PubMed (nih.gov)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *