Leestijd: 5 min.

Er is een goede kans dat jouw hond op een gegeven moment antibiotica nodig zal hebben, net zoals jij ze waarschijnlijk voor jezelf hebt gebruikt. Antibiotica kunnen levens redden door bacteriën die infecties veroorzaken te vernietigen, en mensen gebruiken natuurlijke vormen ervan al sinds de oudheid. Sinds de wetenschappelijke ontdekking en ontwikkeling ervan in de 19e en 20e eeuw zijn antibiotica een essentieel onderdeel geworden van de moderne geneeskunde, zowel voor mensen als dieren. Maar is antibiotica voor een hond wel verstandig, en wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Wat de mogelijke bijwerkingen zijn van antibiotica
  • Hoe je een hond antibiotica moet geven
  • Welke aandoeningen behandeld worden met antibiotica bij honden

Soorten antibiotica

Er zijn verschillende klassen antibiotica beschikbaar voor gebruik bij dieren, waaronder penicillines, cefalosporines, cefamycines, aminoglycosiden, chinolonen, sulfonamiden, tetracyclines en macroliden. Het type antibiotica dat wordt gebruikt voor de behandeling van een wond aan de poot is bijvoorbeeld niet hetzelfde als degene die nodig is voor de behandeling van een urineweginfectie. Jouw dierenarts zal de beste klasse en het beste type antibiotica kiezen voor het type infectie waaraan jouw hond lijdt. Hier zijn enkele van de meer gangbare antibiotica die in de diergeneeskunde worden gebruikt:

  • Amikacine
  • Amoxicilline
  • Amoxicilline/Clavulaanzuur (Clavamox)
  • Azitromycine
  • Bacitracine/neomycine/polymyxine (triple antibiotica voor topisch of oogheelkundig gebruik)
  • Cefalexine
  • Chlooramfenicol
  • Clindamycine
  • Doxycycline
  • Enrofloxacine (Baytril)
  • Gentamicine
  • Marbofloxacine
  • Metronidazole (Flagyl)
  • Nitrofurantoïne
  • Tetracycline
  • Trimethoprim-sulfamethoxazole
  • Tylosine

Welke aandoeningen worden behandeld met antibiotica bij honden?

Een infectie kan zich voordoen in elk deel van het lichaam van een hond, en er zijn veel verschillende soorten bacteriën die infecties kunnen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende soorten infecties bij honden zijn:

  • Urineweginfecties
  • Oorinfecties
  • Ooginfecties
  • Huidinfecties zoals pyodermie
  • Luchtweginfecties
  • Maagdarmkanaalinfecties
  • Weefselinfecties (kunnen optreden door letsel of na een operatie)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van antibiotica bij honden?

Antibiotica kunnen levens redden, maar ze kunnen ook bijwerkingen veroorzaken. Als jouw dierenarts antibiotica voor jouw hond heeft voorgeschreven, is dat omdat de voordelen van antibiotica therapie opwegen tegen de mogelijke risico’s. Over het algemeen kunnen antibiotica de volgende bijwerkingen bij honden veroorzaken: misselijkheid, overgeven, diarree, verminderde eetlust, schimmelinfecties en allergische reactie (vaak huiduitslag, minder vaak ademhalingsproblemen/anafylactische shock).

Neem contact op met jouw dierenarts als jouw hond bijwerkingen van antibiotica ondervindt. Je dierenarts kan de dosis aanpassen of overschakelen naar een andere soort antibiotica.

Hond die een pil antibiotica krijgt van de dierenarts

Specifieke overwegingen bij het voorschrijven van antibiotica voor honden

Microbiële Onbalans: Antibiotica kunnen geen onderscheid maken tussen gunstige en schadelijke bacteriën, dus ze kunnen de microbiële balans van het lichaam verstoren. Dit kan leiden tot gastro-intestinale problemen en huidproblemen zoals schimmelinfecties. Probiotica kunnen helpen om de gunstige bacteriën van een hond te vervangen en problemen veroorzaakt door microbiële onbalans te voorkomen. Het bedrijf Suppdog heeft probiotica snoepjes ontwikkeld speciaal voor jouw hond.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Brengt de darmflora in balans
  • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
  • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Antimicrobiële Resistentie: Hoewel antibiotica levensreddend zijn, behandelen ze geen virussen. Historisch gezien kregen mensen en dieren met virussen antibiotica voorgeschreven om secundaire infecties te voorkomen, een praktijk die niet langer wordt aanbevolen. Overmatig gebruik van antibiotica in zowel de humane als de veterinaire geneeskunde heeft sommige bacteriën in staat gesteld zich aan te passen en te evolueren tot antibioticaresistente superbacteriën die niet reageren op traditionele antibioticatherapie. Dit kan antibioticatherapie minder effectief maken voor honden. Nog erger is dat het een bedreiging voor de volksgezondheid kan vormen door het moeilijker te maken om mensen en andere dieren te behandelen voor ziekten veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën. Daarom schrijft jouw dierenarts alleen antibiotica voor wanneer nodig en in de meest geschikte dosering op basis van aanbevolen richtlijnen.

Hoe geef je een hond antibiotica?

Antibiotica worden vaak oraal toegediend in de vorm van een tablet, capsule of vloeistof. De meeste worden een of twee keer per dag toegediend, maar sommige vereisen vaker dosering. Over het algemeen is het het beste om antibiotica met voedsel te geven om de kans op gastro-intestinale bijwerkingen te verminderen. Tabletten en capsules kunnen worden ingepakt in Pill Pockets of beloningen om ze makkelijker toe te dienen.

Als je een pil met de hand geeft, zorg er dan voor dat deze helemaal achter op de tong terechtkomt, sluit vervolgens voorzichtig de mond van je hond en masseer de keel om het slikken aan te moedigen. Vloeibare doses kunnen rechtstreeks in de zijkant van de mond worden gedruppeld met een spuit of druppelaar. Vloeistoffen kunnen ook worden gemengd met kleine hoeveelheden voedsel, maar zorg ervoor dat jouw hond alles opeet. Veel vloeibare antibiotica moeten worden gekoeld, dus controleer het etiket voor instructies.

Topische antibiotica worden over het algemeen aangebracht op de bron van de infectie, zoals de huid, oren of ogen. Na het aanbrengen van antibiotica zalf of zalf op de huid, zorg ervoor dat jouw hond het niet kan aflikken. Dit voorkomt niet alleen dat de antibiotica de wond behandelt, het kan ook giftig zijn. Jouw hond moet mogelijk een e-kraag (kegel) dragen gedurende de behandeling. Bij het gebruik van topische antibiotica voor de oren of ogen, volg de instructies zorgvuldig. De meeste moeten goed worden geschud voor gebruik en sommige moeten worden gekoeld. Bovendien kunnen oormedicijnen permanente schade veroorzaken als ze per ongeluk in de ogen worden aangebracht.

Injecteerbare antibiotica worden soms gebruikt in veterinaire faciliteiten tijdens ziekenhuisopname, chirurgie en verschillende procedures. Deze worden zelden thuis gebruikt, maar jouw dierenarts zal gedetailleerde instructies geven indien nodig.

Een hond met verschillende soorten antibiotica pillen voor zich

Antibiotica dosering voor honden:

Jouw dierenarts zal de geschikte antibiotica dosering bepalen op basis van het gewicht van jouw hond en de aandoening die wordt behandeld. Als jouw hond een voorgeschiedenis van gevoeligheid voor een bepaalde antibiotica heeft, kan jouw dierenarts de dosis aanpassen of een ander medicijn kiezen om bijwerkingen te voorkomen. Volg de instructies van jouw dierenarts nauwkeurig op bij het geven van antibiotica aan jouw hond. Pas de dosis niet aan of stop de medicatie niet zonder eerst met je dierenarts te spreken. Het aanpassen van doses of het voortijdig stoppen van een antibioticakuur kan leiden tot antibiotica resistentie.

Kunnen honden een overdosis antibiotica nemen?

Honden kunnen een overdosis antibiotica nemen als ze per ongeluk te veel krijgen of als ze in de antibioticaverpakking komen. Inname van overtollige antibiotica leidt vaak tot gastro-intestinale effecten zoals braken, diarree, kwijlen en verminderde eetlust. Sommige overdoseringen kunnen leiden tot effecten op het centrale zenuwstelsel zoals aanvallen of trillingen.

Neem meteen contact op met je dierenarts of een dierenkliniek voor spoedgevallen. De dierenarts kan jou adviseren om braken op te wekken als de overdosis onlangs is gebeurd. Hoe dan ook, jouw hond moet waarschijnlijk een dierenarts in persoon zien voor follow-up tests en behandeling.

Interacties en waarschuwingen bij antibiotica voor honden

Bepaalde medicijnen kunnen interageren met sommige antibiotica. Sommige combinaties verminderen de effectiviteit van een of beide medicijnen, terwijl andere toxiciteit kunnen veroorzaken. Vertel jouw dierenarts over alle medicijnen en supplementen die jouw hond gebruikt voordat je met antibiotica begint. Begin niet met nieuwe medicijnen of supplementen terwijl jouw hond antibiotica gebruikt, tenzij jouw dierenarts je adviseert dit te doen.

Conclusie

Na het verkennen van dit uitgebreide overzicht van antibiotica voor honden, ben je nu goed geïnformeerd over de cruciale rol die deze medicijnen spelen in de diergeneeskunde. Van het begrijpen van verschillende klassen antibiotica tot het herkennen van veelvoorkomende infecties die ze behandelen, hebben we de essentiële aspecten belicht die eigenaren van honden moeten weten. Belangrijk is het besef van potentiële bijwerkingen, zoals misselijkheid en schimmelinfecties, die kunnen optreden bij antibioticatherapie. We hebben ook gewezen op de noodzaak van voorzichtigheid om antibioticaresistentie te voorkomen, een fenomeen dat zowel de diergezondheid als de volksgezondheid beïnvloedt.

Praktische tips voor het toedienen van antibiotica aan honden, inclusief dosering en mogelijke overdoseringsscenario’s, bieden waardevolle begeleiding voor eigenaren. Verder hebben we de relevante rol van probiotica benadrukt bij het behoud van een gezonde microbiële balans tijdens antibioticatherapie. Met deze kennis ben je beter uitgerust om de gezondheid van jouw trouwe viervoeter te ondersteunen, terwijl je samenwerkt met de dierenarts om antibiotica op een verantwoorde en effectieve manier te gebruiken. De gezondheid van jouw hond staat centraal, en begrip van antibiotica is een sleutel tot het bieden van de best mogelijke zorg.

Bronnen

  1. Coston, Z. (2023b, juni 23). Antibiotics for dogs: uses, side effects & safety. Dutch. https://www.dutch.com/blogs/dogs/antibiotics-for-dogs
  2. Rvt, J. S. (2022, 28 maart). Antibiotics for dogs: uses, side effects, and safety considerations to help your pup recover from infection. Daily Paws. https://www.dailypaws.com/dogs-puppies/health-care/dog-medications/antibiotics-for-dogs
  3. Harris-Ray, N. (2021, 23 december). What to know about antibiotics for dogs. WebMD. https://www.webmd.com/pets/dogs/what-to-know-about-antibiotics-for-dogs
  4. Cross, B. (z.d.-a). Antibiotics for dogs. Blue Cross. https://www.bluecross.org.uk/advice/dog/health-and-injuries/antibiotics-for-dogs
  5. Faulconer, T. (2023, 27 juli). Common antibiotics for dogs: Understanding their uses and benefits. PETRX.com. https://petrx.com/blogs/news/common-antibiotics-for-dogs-understanding-their-uses-and-benefits

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *