Is yoghurt goed voor honden?

In deze blog gaan we ontdekken of honden yoghurt kunnen eten. Biedt yoghurt gezondheidsvoordelen of is het iets om te vermijden om aan je hond te geven? Lees verder om te ontdekken of yoghurt goed is voor honden…

Yoghurt; het heeft veel voordelen! We weten, voor ons mensen, de talrijke gezondheidsvoordelen die het ons kan bieden. Vanuit het feit dat het een natuurlijke bron van voedingsstoffen (waaronder vitamine B, D, B12, calcium en kalium) is tot het ondersteunen van onze spijsvertering, yoghurt wordt al jarenlang aangeprezen als een wondermiddel…

Maar biedt het dezelfde gezondheidsvoordelen voor onze harige metgezellen?

Het blijkt dat het antwoord niet zo eenvoudig is. In feite kun je je pup yoghurt geven, maar het kan niet zoveel positieve voordelen bieden aan je hond als je misschien denkt…

Is yoghurt goed voor honden?

Kort gezegd, ja, honden kunnen yoghurt eten, maar er zijn eigenlijk een paar dingen waar wij als huisdiereigenaren aan moeten denken voordat we het aan de dagelijkse dieet van onze pup toevoegen…

Yoghurt is rijk aan calcium en eiwit en is ook vol met darmvriendelijke levende culturen die kunnen helpen de darmgezondheid te ondersteunen, als een natuurlijk probioticum. Yoghurt bevat ook lactose, wat problemen kan veroorzaken bij de vertering door je pup…

Je ziet, zodra je hond is opgegroeid tot een jonge puber en niet meer van zijn moeder drinkt, verliezen ze vaak de vermogen om lactose goed te verteren, onvoldoende spijsverteringsenzymen aan te maken om de lactose af te breken, wat betekent dat veel honden een lactose-intolerantie hebben…

En als je pup lactose-intolerant is, kan yoghurt meer kwaad dan goed doen!

Tekenen van lactose-intolerantie & zuivelallergie

De tekenen van lactose-intolerantie bij honden zijn eigenlijk erg vergelijkbaar met wat wij mensen ook ervaren, wat vaak leidt tot enkele spijsverteringsproblemen, waaronder:

  • Diarree
  • Verstopping
  • Winden
  • Braken
  • Buikkrampen

Als je één van de bovenstaande symptomen opmerkt nadat je hond yoghurt heeft geconsumeerd, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.

Is yoghurt een natuurlijk probioticum voor honden?

Hoewel yoghurt een goede bron van probiotica is, is het niet de beste manier om je hond darmondersteuning te geven. Met het risico op het veroorzaken van maagproblemen, zou het ideaal zijn om een specifiek probioticumsupplement aan de dagelijkse routine van je hond toe te voegen.

Welke yoghurt is veilig voor honden?

Als je besluit om yoghurt aan de dieet van je pup toe te voegen, is het verstandig om een natuurlijke, plain yoghurt met veel levende culturen te vinden, zonder toevoegingen, kunstmatige ingrediënten of zoetstoffen. Vooral xylitol, want dat is zeer giftig voor honden!

Met de juiste soort yoghurt, in de juiste hoeveelheid, kan yoghurt een heerlijk, gezond tussendoortje zijn voor je hond.

Of je het nu gebruikt om je pup te helpen een supplement op te slokken, het over een likmat te smeren of kleine hoeveelheden te bevriezen met andere voedingsmiddelen voor je hond als zomers tussendoortje, yoghurt heeft zijn positieve en negatieve kanten.

Conclusie

Hoewel yoghurt enkele gezondheidsvoordelen voor honden kan hebben, is het belangrijk om rekening te houden met lactose-intolerantie en zuivelallergie. Het kiezen van een natuurlijke, plain yoghurt zonder toevoegingen en het controleren op mogelijke symptomen is essentieel. Overweeg ook het gebruik van specifieke probioticumsupplementen voor de darmgezondheid van je hond. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan yoghurt een smakelijk en gezond tussendoortje zijn voor je trouwe metgezel.

Bronnen

  1. Can Dogs Eat Yogurt? Is Yogurt Good For Dogs? Can Dogs Eat Greek Yogurt? (akc.org)
    Auteur: Katherine Ripley

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *