Welke vitaminen zijn goed voor honden?

Samenvatting: In deze blog bespreken we vitaminen voor honden. We zullen ontdekken welke vitaminen goed zijn voor honden, waar elke vitamine verantwoordelijk is voor honden & waar je deze vitamine kan vinden voor honden.

Welke vitamines heeft mijn hond nodig?

Net als ons hebben honden dagelijks vitaminen en mineralen nodig! Vitaminen zijn organische verbindingen die essentieel zijn voor een gezond leven – ze helpen het lichaam te functioneren, te groeien en te verjongen. Vitaminen zijn meestal te vinden in het voedsel dat wij en onze huisdieren eten.

Nu de supplementenmarkt voor huisdieren flink in de opkomst is, kan het overweldigend zijn welke bedrijven nou echt de juiste supplementen hebben voor jouw hondje! Maar welke vitaminen hebben onze honden echt nodig en welke vitaminen zijn goed voor honden…?

Vitamine C voor honden

Vitamine C is zonder twijfel de belangrijkste vitamine! Viamine C voor honden levert antioxidanten, stimuleert de werking van het immuunsysteem, ondersteunt de gezondheid van de gewrichten, het kan zelfs de ontwikkeling van kankercellen voorkomen (omdat het een natuurlijk carcino-preventief middel zou zijn!

Vitamine A voor honden

Vitamine A draagt bij tot een gezonde groei, het functioneren van cellen & het immuunsysteem, de ontwikkeling van een foetus, maar waar het vooral bekend om staat is zijn vermogen de gezondheid van de ogen & het gezichtsvermogen te behouden en te beschermen!

Wortels zijn rijk aan vitamine A en zijn veilig voor honden om te consumeren. Puppy’s vinden wortelen heerlijk! Hak kleine stukjes wortel fijn gebruik dit als een gezonde alternatieve traktatie gedurende de dag.

Vitamine B2 voor honden

Vitamine B2 voor honden word gebruikt voor de productie van rode bloed cellen & antistoffen die helpen in de strijd met ziektes & infecties. Het helpt ook bij de werking van enzymen

Vitamine b12 voor honden

Vitamine b12 draagt bij tot de goede werking van het zenuwstelsel, de celgroei, de vorming van rode bloedcellen (die tegen bacteriën vechten) en de verwerking van vetten & koolhydraten.

Andere B vitamines voor honden

Er zijn talloze B-vitamines die het hondenlichaam dagelijks nodig heeft & gebruikt:

  • Vitamine B6 helpt bij het reguleren van hormonen en helpt bij het verbeteren van de reacties van het immuunsysteem.
  • Vitamine B9 (beter bekend als Foliumzuur) helpt bij het metaboliseren van essentiële aminozuren en Vitamine B5 (Pantotheenzuur) ondersteunt bij het metaboliseren van energie.
  • Vitamine B1 (Thiamine) draagt bij tot de regulering van energie en kan ionenkanalen in het zenuwweefsel van een hond activeren en Vitamine B3 (beter bekend als Niacine) helpt de werking van belangrijke enzymen te vergemakkelijken.

Waar wordt Vitamine K voor gebruikt bij honden?

Vitamine K is erg belangrijk omdat het ervoor zorgt dat bloed kan stollen (essentieel bij heling van wondjes!). Het leverorgaan gebruikt Vitamine K ook om efficiënt te functioneren.

Wat doet vitamine E voor honden?

Vitamine E draagt bij aan de gezondheid en de werking van de spieren, het hart, de lever, het immuunsysteem en de zenuwcelmembranen van een hond. Honden krijgen er een mooie vacht ervan!

Vitamine D voor honden

Vitamine D helpt de mineralen in het lichaam van de hond in balans te houden. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de juiste hoeveelheid calcium door het lichaam wordt gebruikt voor gezonde botgroei, herstel en onderhoud.

Welke vitamine helpen de gewrichten van honden?

Als je je afvraagt “welke vitaminen helpen de gewrichten van mijn hondje?” Dan kan je het beste kijken naar Omega 3, en Glucosamine! Omega 3 zit bijvoorbeeld in een vette vis!

Wat is de beste vitamine voor oude honden?

Voor oude honden zijn vitamine C & E geweldig om op te focussen. De meeste populaire hondenbrokken voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de behoefte van een hond. Toch vaak als je hond wat ouder word kan je overschakelen op de senior versie van hun hondenvoer. De meeste merken hebben een variant brok; Senior brok. Hier zitten meer vitamine C & E in.

Als je bang bent dat jouw hond een vitaminen of mineralen tekort heeft, praat er dan over met je dierenarts om een tekort of andere onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten. Daarna kan je overwegen een goede dagelijkse multivitamine of supplement te kopen die specifiek op de gezondheid van je hond is afgestemd.

Kunnen honden vitamines veilig innemen voor mensen?

Menselijke vitaminen zijn geen vitaminen voor honden en mogen niet worden gebruikt als vervanging of een kosteneffectief alternatief! Tenzij rechtstreeks en specifiek aanbevolen door een gekwalificeerde dierenarts.

Conclusie

Het is belangrijk om te begrijpen welke vitaminen essentieel zijn voor honden en waar ze verantwoordelijk voor zijn. Vitaminen zoals C, A, B-complex, K, E, en D spelen allemaal een belangrijke rol in de gezondheid van een hond. Het is echter cruciaal om te onthouden dat menselijke vitaminen niet veilig zijn voor honden, tenzij voorgeschreven door een dierenarts. Raadpleeg altijd een professional voordat je vitamines of supplementen aan je hond geeft om ervoor te zorgen dat ze de juiste voedingsondersteuning krijgen.

Bronnen

  1. Anna Burke (28 juli, 2020) 7 Vitamins Your Dog Needs for a Healthy Life. Amercian Kennel Club
    7 Vitamins Your Dog Needs for a Healthy Life – American Kennel Club (akc.org)
  2. David. F. Kramer (16 februari, 2017) Is Vitamin E Good for Dogs? PetMD
    7 Vitamins Your Dog Needs for a Healthy Life – American Kennel Club (akc.org)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *