Leestijd: 2 min.

In deze blog leren we waarom honden hun tanden kunnen knarsen. Honden die hun tanden knarsen of kraken kunnen dit om verschillende redenen doen. Lees hieronder wat die redenen zijn en hoe je ze kan helpen om te stoppen met dit gedrag.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Waarom stress knarsende tanden kan veroorzaken bij je hond
 • Waarom oncomfortabelheid knarsende tanden kan veroorzaken bij je hond
 • Waarom de verkeerde stand van de kaak knarsende tanden kan veroorzaken bij je hond

Allereerst is het belangrijk om te weten dat honden die hun tanden knarsen altijd door een dierenarts beoordeeld moeten worden, omdat dit gedrag kan duiden op een ander probleem in het lichaam (vooral als dit een nieuw gedrag is). Het negeren van tanden knarsen bij honden kan leiden tot meer problemen, zoals tandfracturen, pijnlijke tandvlees en tanden en blootliggende tandzenuwen. Het kan ook de beschermende laag van het glazuur van de tanden afslijten. Als je dus opmerkt dat je hond zijn tanden aan het knarsen is, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de dierenarts.

Waarom knarsen honden met hun tanden?

Tandenknarsen (of bruxisme) wordt meestal veroorzaakt door één van drie redenen:

Stress

Net als bij mensen, kunnen honden met hun tanden knarsen als ze gestrest of ongerust zijn. Dit kan gebeuren terwijl ze slapen, vooral als hun angst erg hoog is. Als de dierenarts uitgesloten heeft dat er een fysiek probleem is met uw hond, kan hij/zij samen met een gedragswetenschapper helpen om de stressniveaus van uw hond te verlagen en daarmee ook het knarsen met de tanden.

Verkeerde stand van de kaak

Als een hond een onder- of overbeet heeft (waar sommige rassen zoals Shih Tzus gevoelig voor zijn), kan dit ervoor zorgen dat de kaak niet goed sluit en daardoor kan de hond met zijn tanden knarsen.

Oncomfortabel

Soms knarsen honden met hun tanden, omdat ze proberen om te gaan met iets wat oncomfortabel voelt ergens anders in het lichaam. Dit is de meest voorkomende oorzaak voor honden die hun tanden kraken, dus het is belangrijk om jouw huisdier te laten beoordelen door de dierenarts als je merkt dat ze deze actie ondernemen. Als het oncomfortabele aanhoud, kan het knarsen met de tanden ook doorgaan terwijl ze slapen.

Het is goed om te onthouden dat de stressniveaus van een hond kunnen worden opgewekt door veel dingen: een verandering van omgeving of misschien een aanpassing aan hun gebruikelijke routine. Dus overweeg alle veranderingen in het levensstijl die mogelijk hebben plaatsgevonden als je denkt aan wat de oorzaak van stress geïnduceerd tandenknarsen kan zijn.

Als er geen duidelijke fysieke reden is die de dierenarts kan identificeren als oorzaak van het knarsen met de tanden en stress is ook uitgesloten als bijdragende factor, kan de dierenarts verder onderzoek en tests suggereren om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Ze kunnen ook hond-specifieke medicijnen aanbieden om ze tijdelijk wat verlichting te bieden.

Conclusie

Het is belangrijk om te erkennen dat tandenknarsen bij honden een signaal kan zijn van een onderliggend probleem en dat het altijd door een dierenarts beoordeeld moet worden. Het negeren van dit gedrag kan leiden tot ernstigere tandheelkundige problemen. De oorzaken van tandenknarsen bij honden kunnen variëren van stress en angst tot een verkeerde stand van de kaak of ongemak in andere delen van het lichaam. Het is essentieel om samen te werken met een dierenarts en mogelijk een gedragswetenschapper om de stressniveaus van de hond te verlagen, de onderliggende oorzaak te identificeren en passende behandelingsopties te verkennen. Door tijdig actie te ondernemen en de juiste zorg te bieden, kunnen we onze harige vrienden helpen om te stoppen met tandenknarsen en een goede mondgezondheid te behouden.

Om een nog betere mondgezondheid te behouden heeft Suppdog de Dental Formula+ en Dental Sticks+ ontwikkeld. De Dental Formula+ en de Dental Sticks+ zorgen voor een frisse adem, gaat tandsteen en tandplak tegen, zorgt voor sterke witte tanden en vermindert bacteriën.

Dental Formula+ vloeibare formule voor gezonde tanden en frisse adem

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Bevordert sterke & witte tanden
 • Vermindert stinkende adem
 • Verwijdert tandplak & bacteriën
Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Bevordert sterke & witte tanden
 • Vermindert stinkende adem
 • Verwijdert tandplak & bacteriën

Bronnen

 1. Bruxism in awake dogs as a clinical sign of forebrain disease: 4 cases – PubMed (nih.gov)
  Auteurs: Theofanis Liatis, Megan Madden, Katia Marioni-Henry

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *