In deze blog leren we waarom honden hun tanden kunnen knarsen. Honden die hun tanden knarsen of kraken kunnen dit om verschillende redenen doen. Lees hieronder wat die redenen zijn en hoe je ze kan helpen om te stoppen met dit gedrag.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat honden die hun tanden knarsen altijd door een dierenarts beoordeeld moeten worden, omdat dit gedrag kan duiden op een ander probleem in het lichaam (vooral als dit een nieuw gedrag is). Het negeren van tanden knarsen bij honden kan leiden tot meer problemen, zoals tandfracturen, pijnlijke tandvlees en tanden en blootliggende tandzenuwen. Het kan ook de beschermende laag van het glazuur van de tanden afslijten. Als je dus opmerkt dat je hond zijn tanden aan het knarsen is, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de dierenarts.

Waarom knarsen honden met hun tanden?

Tandenknarsen (of bruxisme) wordt meestal veroorzaakt door één van drie redenen:

Stress; Net als bij mensen, kunnen honden met hun tanden knarsen als ze gestrest of ongerust zijn. Dit kan gebeuren terwijl ze slapen, vooral als hun angst erg hoog is. Als de dierenarts uitgesloten heeft dat er een fysiek probleem is met uw hond, kan hij/zij samen met een gedragswetenschapper helpen om de stressniveaus van uw hond te verlagen en daarmee ook het knarsen met de tanden.

Verkeerde stand van de kaak; Als een hond een onder- of overbeet heeft (waar sommige rassen zoals Shih Tzus gevoelig voor zijn), kan dit ervoor zorgen dat de kaak niet goed sluit en daardoor kan de hond met zijn tanden knarsen.

Oncomfortabel; Soms knarsen honden met hun tanden omdat ze proberen om te gaan met iets wat oncomfortabel voelt ergens anders in het lichaam. Dit is de meest voorkomende oorzaak voor honden die hun tanden kraken, dus het is belangrijk om uw huisdier te laten beoordelen door de dierenarts als u merkt dat ze deze actie ondernemen. Als het oncomfortabele aanhoud, kan het knarsen met de tanden ook doorgaan terwijl ze slapen.

Het is goed om te onthouden dat de stressniveaus van een hond kunnen worden opgewekt door veel dingen: een verandering van omgeving of misschien een aanpassing aan hun gebruikelijke routine. Dus overweeg alle veranderingen in het levensstijl die mogelijk hebben plaatsgevonden als u denkt aan wat de oorzaak van stres geïnduceerd tandenknarsen kan zijn.

Als er geen duidelijke fysieke reden is die de dierenarts kan identificeren als oorzaak van het knarsen met de tanden en stress is ook uitgesloten als bijdragende factor, kan de dierenarts verder onderzoek en tests suggereren om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Ze kunnen ook hond-specifieke medicijnen aanbieden om ze tijdelijk wat verlichting te bieden.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *