Hond die zich niet lekker voelt door last van zijn darmen

Volgens het Journal of Veterinary Behavior hebben ongeveer 70% van de gedragsproblemen bij honden te maken met angst of agressie. Het is mogelijk om deze problemen te verbeteren door de darmflora van de hond in balans te brengen. Het blijkt namelijk dat de darmflora van invloed is op de gemoedstoestand en het gedrag van de hond. De darmen en hersenen communiceren namelijk met elkaar en een hond met een onbalans in de darmflora zal chagrijniger zijn dan een hond met een gezonde darmflora.

Het spijsverteringskanaal van de hond

De darmflora is een belangrijke component van het spijsverteringsstelsel en speelt een cruciale rol in het verteren van voedsel. Verschillende micro-organismen werken samen om voedsel om te zetten in brandstof voor het lichaam. Naast het helpen bij de spijsvertering, speelt de darmflora ook een rol in het immuunsysteem en reguleert het de stofwisseling. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de darmflora ook van invloed is op de geestelijke gezondheid, zowel bij mensen als bij dieren.

Een schets van het spijsverteringskanaal van de hond

Gezonde darmflora is een gezonde geest

Studies hebben aangetoond dat een gezonde darmflora en een gezonde geest nauw met elkaar verbonden zijn. Een onbalans in de darmflora kan emoties beïnvloeden en een rol spelen in psychologische stoornissen, zoals angst en depressie. Onderzoek naar de verbanden tussen de hersenen en de darmflora bij honden heeft laten zien dat deze micro-organismen ook invloed hebben op de emoties van honden en daardoor angst en agressie kunnen versterken.

Communicatie tussen darmbacteriën en hersenen

Om de emoties en gedragsproblemen van honden te verbeteren, is het dus belangrijk om te zorgen voor een gezonde darmflora. Hierdoor kunnen de berichten die de darmbacteriën naar de hersenen versturen, een positieve invloed hebben op de stemming van de hond en zo angst en agressie verminderen. Het is dus niet alleen belangrijk wat een hond eet, maar ook welke micro-organismen aanwezig zijn in de darmen.

Signalen van de darm en het welzijn van de hond

In dit onderzoek werd geconcludeerd dat bepaalde bacteriën in de darmflora van vechthonden verband hielden met angst en agressie. Door de darmflora van de honden te veranderen met probiotica werden de agressieve honden rustiger. Dit suggereert dat de darmflora een belangrijke rol kan spelen bij emotionele gezondheid bij huisdieren, net als bij mensen. Onderzoeken met muizen die bepaalde probiotische bacteriën kregen, lieten zien dat deze bacteriën kalmerende berichten naar de hersenen stuurden, wat angst bij de muizen verminderde.

een angstige hond. Dit kan invloed hebben op de darmflora van een hond.

Oorzaken van darmproblemen bij een hond

Darmproblemen bij honden kunnen een bron van zorg en ongemak zijn voor zowel huisdieren als hun eigenaren. Er zijn tal van factoren die deze problemen kunnen veroorzaken, maar twee veelvoorkomende oorzaken die vaak worden geïdentificeerd zijn giardia en stress.

Giardia, een eencellige parasiet, kan zich vestigen in het maag-darmkanaal van honden en leiden tot een reeks gastro-intestinale problemen. Deze parasiet wordt meestal overgedragen via besmet water of fecale materie. Honden die in contact komen met verontreinigd water of besmette ontlasting van andere dieren lopen een verhoogd risico op giardia-infectie. De symptomen zijn vaak ernstige diarree, braken en gewichtsverlies, wat kan leiden tot uitdroging en verdere complicaties als het niet tijdig wordt behandeld.

Naast fysieke oorzaken kunnen ook stress en emotionele spanning een belangrijke rol spelen bij darmproblemen bij honden. Net als mensen kunnen honden gevoelig zijn voor stressvolle situaties, zoals veranderingen in hun omgeving, scheiding van hun eigenaar, of zelfs de komst van een nieuw huisdier in het huishouden. Deze stress kan leiden tot spijsverteringsproblemen, waaronder diarree en braken. Het is belangrijk voor eigenaren om zich bewust te zijn van de emotionele behoeften van hun hond en manieren te vinden om stress te verminderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, sociale interactie en rustige en veilige plekken in huis.

3D foto van de giardia bacterie

Het begrijpen van deze potentiële oorzaken van darmproblemen bij honden kan eigenaren helpen om preventieve maatregelen te nemen en vroegtijdig in te grijpen wanneer symptomen zich voordoen. Regelmatige gezondheidscontroles, een uitgebalanceerd dieet en aandacht voor de emotionele welzijn van uw harige metgezel zijn allemaal belangrijke stappen om de spijsverteringsgezondheid van jouw hond te bevorderen.

De darmflora van je hond herstellen

De darmflora van je hond herstellen is van vitaal belang voor zijn algehele gezondheid en welzijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te bereiken, en een effectieve aanpak omvat vaak het gebruik van pre- en probiotica.

De goede bacteriën in de darmflora van je hond spelen een cruciale rol bij de spijsvertering en het behoud van een gezond immuunsysteem. Ze helpen bij het afbreken van voedsel, de opname van voedingsstoffen en het bestrijden van schadelijke bacteriën. Wanneer het evenwicht van deze bacteriën verstoord raakt, kunnen spijsverteringsproblemen optreden, zoals diarree of obstipatie.

Prebiotica zijn voedingsvezels die als voedsel dienen voor deze goede darmbacteriën. Ze stimuleren de groei en activiteit van deze nuttige micro-organismen. Voedingsvezels vind je onder andere in groenten, fruit en volkoren granen. Door je hond voeding met voldoende vezels te geven, help je de darmflora te herstellen en in stand te houden.

Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die de darmflora aanvullen en in balans brengen. Ze kunnen worden toegediend in de vorm van speciale voedingssupplementen die goede bacteriën bevatten. Deze supplementen helpen de darmen om schadelijke bacteriën te overwinnen en het evenwicht te herstellen.

Naast pre- en probiotica is het belangrijk om de juiste voeding en supplementen te overwegen om de darmflora van je hond te herstellen. Kies voor hoogwaardige, licht verteerbare voeding met de juiste hoeveelheid vezels en voedingsstoffen. Overleg met je dierenarts om de beste opties te vinden die passen bij de specifieke behoeften van je hond.

Probiotica voor je hond

Daarom is het nemen van probiotica een nuttige aanvulling op de voeding van je hond en kan het in sommige gevallen helpen bij het verminderen van angst en agressie. Het is echter wel belangrijk om de darmflora van je hond regelmatig te laten analyseren door een dierenarts om er zeker van te zijn dat je hond de juiste soorten probiotica nodig heeft en in de juiste hoeveelheid. Het is altijd het beste om professioneel advies in te winnen voordat je begint met het geven van probiotica aan je hond.

Een pot Probiotica+ van Suppdog voor een gezonde darmflora

Andere voeding om de darmen van je hond tot rust te brengen

Een studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Veterinary Behavior, toonde aan dat een glutenvrij gehydrolyseerd eiwitdieet bij honden kan bijdragen aan een vermindering van agressief gedrag. In het geval van één specifieke hond werd een verbetering in emotioneel welzijn waargenomen, maar terugval in het agressieve gedrag kon direct worden toegeschreven aan het dieet. Dit suggereert dat voeding een belangrijke rol speelt in het emotionele welzijn van honden.

Kunnen darmproblemen bij honden voorkomen worden?

Het voorkomen van darmproblemen bij honden is van essentieel belang voor zowel de hond als zijn eigenaar. Dit kan worden bereikt door verschillende maatregelen te nemen. Begin met een evenwichtig dieet en kies hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de behoeften van je hond op basis van leeftijd en grootte. Vermijd het voeren van giftige stoffen zoals chocolade, druiven en giftige planten, omdat deze ernstige darmproblemen kunnen veroorzaken. Regelmatige lichaamsbeweging en voldoende hydratatie zijn cruciaal om de darmen goed te laten functioneren. Stressmanagement, het bieden van een gezonde leefomgeving en regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts dragen ook bij aan het voorkomen van darmproblemen. Door proactief te zijn en de juiste zorg te bieden, kun je de kans op darmproblemen bij je harige metgezel aanzienlijk verminderen.

hond die actief bezig is

Conclusie

De relatie tussen de darmflora en angst en agressie bij honden is duidelijk aangetoond in verschillende studies. Een gezonde darmflora heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand en het gedrag van honden, terwijl een onbalans in de darmflora angst en agressie kan versterken. Probiotica kunnen een nuttige aanvulling zijn op de voeding van honden om de darmflora in balans te brengen en angst en agressie te verminderen. Het is echter belangrijk om professioneel advies in te winnen bij een dierenarts en de darmflora regelmatig te laten analyseren. Voeding speelt ook een belangrijke rol in het emotionele welzijn van honden, zoals aangetoond in studies naar glutenvrij gehydrolyseerd eiwitdieet. Het begrijpen van de relatie tussen de darmen en het gedrag van honden kan leiden tot verbeterde gezondheid en welzijn van onze trouwe viervoeters.

Bronnen

 1. AKC Staff (5 septber, 2023) Probiotics for Dogs. American Kennel Club
  Probiotics for Dogs – American Kennel Club (akc.org)
 2. Lisa de Buyser (22 april, 2015) Pre- en probiotica bij hond en kat
  Microsoft Word – MP pre- en probiotica hond en kat – Lisa De Buyser.docx (ugent.be)
 3. Nicole S Kirchoff, Monique AR Udell, Thomas J Sharpton (januari, 2019) The gut microbiome correlates with conspecific aggression in a small population of rescued dogs (Canis familiaris) PubMed
  The gut microbiome correlates with conspecific aggression in a small population of rescued dogs (Canis familiaris) – PubMed (nih.gov)
 4. Katie B Kangas (30 juli, 2020) How your dog’s gut microbiome affects his behavior. Animal Wellness
  How your dog’s gut microbiome affects his behavior | Animal Wellness Magazine
 5. Boucard AS, Thomas M, Lebon W, Polack B, Florant I, Langella P, Bermúdez-Humarán LG (2 september, 2021) Age and Giardia intestinalis Infection Impact Canine Gut Microbiota. PubMed
  Age and Giardia intestinalis Infection Impact Canine Gut Microbiota – PMC (nih.gov)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *