Volgens het Journal of Veterinary Behavior hebben ongeveer 70% van de gedragsproblemen bij honden te maken met angst of agressie. Het is mogelijk om deze problemen te verbeteren door de darmflora van de hond in balans te brengen. Het blijkt namelijk dat de darmflora van invloed is op de gemoedstoestand en het gedrag van de hond. De darmen en hersenen communiceren namelijk met elkaar en een hond met een onbalans in de darmflora zal chagrijniger zijn dan een hond met een gezonde darmflora.

De spijsverteringskanaal van de hond

De darmflora is een belangrijke component van het spijsverteringsstelsel en speelt een cruciale rol in het verteren van voedsel. Verschillende micro-organismen werken samen om voedsel om te zetten in brandstof voor het lichaam. Naast het helpen bij de spijsvertering, speelt de darmflora ook een rol in het immuunsysteem en reguleert het de stofwisseling. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de darmflora ook van invloed is op de geestelijke gezondheid, zowel bij mensen als bij dieren.

Gezonde darmflora is een gezonde geest

Studies hebben aangetoond dat een gezonde darmflora en een gezonde geest nauw met elkaar verbonden zijn. Een onbalans in de darmflora kan emoties beïnvloeden en een rol spelen in psychologische stoornissen, zoals angst en depressie. Onderzoek naar de verbanden tussen de hersenen en de darmflora bij honden heeft laten zien dat deze micro-organismen ook invloed hebben op de emoties van honden en daardoor angst en agressie kunnen versterken.

Communicatie tussen darmbacteriën en hersenen

Om de emoties en gedragsproblemen van honden te verbeteren, is het dus belangrijk om te zorgen voor een gezonde darmflora. Hierdoor kunnen de berichten die de darmbacteriën naar de hersenen versturen, een positieve invloed hebben op de stemming van de hond en zo angst en agressie verminderen. Het is dus niet alleen belangrijk wat een hond eet, maar ook welke micro-organismen aanwezig zijn in de darmen.

Signalen van de darm en het welzijn van de hond

In dit onderzoek werd geconcludeerd dat bepaalde bacteriën in de darmflora van vechthonden verband hielden met angst en agressie. Door de darmflora van de honden te veranderen met probiotica werden de agressieve honden rustiger. Dit suggereert dat de darmflora een belangrijke rol kan spelen bij emotionele gezondheid bij huisdieren, net als bij mensen. Onderzoeken met muizen die bepaalde probiotische bacteriën kregen, lieten zien dat deze bacteriën kalmerende berichten naar de hersenen stuurden, wat angst bij de muizen verminderde.

Probiotica voor je hond

Daarom is het nemen van probiotica een nuttige aanvulling op de voeding van je hond en kan het in sommige gevallen helpen bij het verminderen van angst en agressie. Het is echter wel belangrijk om de darmflora van je hond regelmatig te laten analyseren door een dierenarts om er zeker van te zijn dat je hond de juiste soorten probiotica nodig heeft en in de juiste hoeveelheid. Het is altijd het beste om professioneel advies in te winnen voordat je begint met het geven van probiotica aan je hond.

Andere voeding die je hond kan helpen

Een studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Veterinary Behavior, toonde aan dat een glutenvrij gehydrolyseerd eiwitdieet bij honden kan bijdragen aan een vermindering van agressief gedrag. In het geval van één specifieke hond werd een verbetering in emotioneel welzijn waargenomen, maar terugval in het agressieve gedrag kon direct worden toegeschreven aan het dieet. Dit suggereert dat voeding een belangrijke rol speelt in het emotionele welzijn van honden. Lees meer over de verband tussen de darmflora en het gedrag van honden in het artikel “De relatie tussen de darmen en het gedrag van je hond”.

Conclusie

De relatie tussen de darmflora en angst en agressie bij honden is duidelijk aangetoond in verschillende studies. Een gezonde darmflora heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand en het gedrag van honden, terwijl een onbalans in de darmflora angst en agressie kan versterken. Probiotica kunnen een nuttige aanvulling zijn op de voeding van honden om de darmflora in balans te brengen en angst en agressie te verminderen. Het is echter belangrijk om professioneel advies in te winnen bij een dierenarts en de darmflora regelmatig te laten analyseren. Voeding speelt ook een belangrijke rol in het emotionele welzijn van honden, zoals aangetoond in studies naar glutenvrij gehydrolyseerd eiwitdieet. Het begrijpen van de relatie tussen de darmen en het gedrag van honden kan leiden tot verbeterde gezondheid en welzijn van onze trouwe viervoeters.

Bronnen

  1. Probiotics for Dogs – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: AKC Staff
  2. Microsoft Word – MP pre- en probiotica hond en kat – Lisa De Buyser.docx (ugent.be)
    Auteur: Lisa de Buyser

Gerelateerd product

4.8/5 uit 6.935+ baasjes

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *