Leestijd: 8 min.

Vers en gedroogde cranberries zijn populaire snacks voor mensen. Veel eigenaren willen deze misschien delen met hun honden. Maar kunnen honden cranberries veilig eten?

Het antwoord is zowel ja als nee. Verse of gekookte cranberries, wanneer ze puur zijn, zijn niet giftig voor honden. Als ze met mate worden gegeven, zijn ze over het algemeen veilig en kunnen zelfs enkele gezondheidsvoordelen hebben. Net als veel menselijk voedsel brengen cranberries echter enkele gezondheidsrisico’s met zich mee voor honden.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Of cranberries veilig zijn om te eten voor honden
 • Of cranberries honden kunnen helpen bij urineweginfecties
 • Hoe je cranberries veilig kan bereiden voor je hond

Zijn cranberries veilig voor honden om te eten?

Zowel verse als gedroogde cranberries zijn veilig om in kleine hoeveelheden aan honden te geven. Of je hond van deze zure traktatie zal houden, is een andere vraag. Hoe dan ook, matiging is belangrijk bij het voeren van cranberries aan honden, net als bij elke traktatie, want te veel kan leiden tot een onrustige maag.

Gedroogde cranberries worden soms gemengd met andere gedroogde vruchten, zoals rozijnen. Druiven (en rozijnen) zijn erg giftig voor honden; zelfs een paar kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Bereide cranberry gerechten zijn ook riskant, evenals elke mix van druiven/cranberrysap en cranberry gerechten met suiker of alcohol.

Kunnen honden cranberrysaus eten?

Cranberrysaus kan voor honden veilig zijn in kleine hoeveelheden, maar er zijn enkele extra risico’s. Cranberrysaus bevat veel suiker, wat maag-darmproblemen kan veroorzaken. Sommige recepten bevatten druiven, rozijnen of krenten, die giftig zijn voor honden. Recepten die brandewijn bevatten zijn ook problematisch, omdat alcohol giftig is voor honden. Het voeren van pure cranberrysaus in kleine hoeveelheden is waarschijnlijk veilig voor je hond, maar het is een goed idee om je hond in de gaten te houden nadat je hem een nieuw voedingsmiddel hebt gegeven, om tekenen van maag-darmproblemen of allergische reactie op te merken.

Wanneer je hond al maag-darmproblemen heeft, heeft Suppdog de Probiotics+ ontwikkeld. De Probiotics+ `zorgt voor een gezonde maag-darmhygiëne, kalmeert maagklachten, en brengt de darmflora weer in balans.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Wat doen cranberries voor honden?

Cranberries hebben niet alleen potentieel als een smakelijke traktatie voor honden, maar ze kunnen ook op andere manieren worden gebruikt om de gezondheid van je harige vriend te ondersteunen.

Cranberry-extract kan ook worden toegevoegd aan het hondenvoer als een bron van antioxidanten. Cranberries zijn rijk aan vitamine C, vitamine E en andere natuurlijke antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen in het lichaam van je hond. Dit kan bijdragen aan het behoud van een gezond immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen.

Het is echter belangrijk op te merken dat cranberry-supplementen en -extracten niet als vervanging voor medische behandelingen moeten worden beschouwd. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je dergelijke supplementen aan je hond geeft, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen wilt aanpakken. Een dierenarts kan je de juiste dosering en het beste type cranberry-supplement aanbevelen op basis van de individuele behoeften en gezondheid van je hond.

Door het gebruik van cranberry-supplementen en het toevoegen van cranberry-extract aan het hondenvoer kun je op een andere manier profiteren van de voordelen van cranberries voor de gezondheid van je hond. Onthoud echter altijd dat het raadplegen van een dierenarts essentieel is om ervoor te zorgen dat je de juiste en veilige toepassingen van cranberries voor je hond kiest.

Tips voor het introduceren van cranberries aan honden

Het kan voorkomen dat je hond terughoudend is om cranberries te proberen, vooral als het een nieuwe smaak voor hem is. Hier zijn enkele tips en strategieën om cranberries op een positieve manier te introduceren aan honden die wat aarzelend zijn:

 1. Meng cranberries met vertrouwd voedsel: Begin door een kleine hoeveelheid fijngehakte cranberries te mengen met het gebruikelijke voedsel van je hond. Dit helpt hem wennen aan de nieuwe smaak en textuur zonder dat het te overweldigend is. Geleidelijk aan kun je de hoeveelheid cranberries verhogen terwijl je de hoeveelheid vertrouwd voedsel vermindert.
 2. Probeer cranberries als traktatie: Gebruik cranberries als een smakelijke traktatie tijdens trainingssessies of als beloning voor goed gedrag. Snijd de cranberries in kleine stukjes en geef ze aan je hond als beloning. Op deze manier kan je hond de positieve associatie leggen tussen cranberries en beloningen, waardoor hij ze meer zal waarderen.
 3. Pureer of mix cranberries met ander voedsel: Als je hond echt moeite heeft met de textuur van cranberries, kun je ze pureren of mengen met ander voedsel. Mix bijvoorbeeld cranberries met wat nat hondenvoer of voeg ze toe aan een zelfgemaakte hondensmoothie. Op deze manier kan je hond de cranberries op een zachtere manier ervaren.
 4. Experimenteer met verschillende bereidingswijzen: Cranberries kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals gekookt, gestoomd of gedroogd. Probeer verschillende bereidingswijzen om te zien welke je hond het lekkerst vindt. Sommige honden geven misschien de voorkeur aan zachte gekookte cranberries, terwijl andere de voorkeur geven aan de knapperige textuur van gedroogde cranberries.
 5. Wees geduldig en consistent: Het kan even duren voordat je hond gewend raakt aan de smaak van cranberries. Wees geduldig en consistent bij het aanbieden van cranberries als onderdeel van het dieet van je hond. Blijf proberen en geef niet te snel op. Met tijd en herhaling zal je hond waarschijnlijk wennen aan de smaak en misschien zelfs cranberries gaan waarderen.
Hond eet verse cranberries uit de handen van baasje

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle honden dezelfde smaakvoorkeuren hebben. Sommige honden zullen dol zijn op cranberries, terwijl andere er misschien niet zo enthousiast over zijn. Respecteer de voorkeuren van je hond en forceer hem niet om cranberries te eten als hij er echt niet van geniet. Er zijn nog veel andere gezonde voedingsmiddelen die je aan je hond kunt geven om zijn dieet divers en voedzaam te houden.

Met deze tips en strategieën kun je op een positieve manier cranberries introduceren aan je hond en mogelijk zijn smaakpapillen verrassen. Onthoud altijd dat geduld, consistentie en respect voor de voorkeuren van je hond essentieel zijn bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen.

Kunnen cranberries honden helpen bij urineweginfecties?

Veel Amerikanen geloven dat cranberries kunnen helpen bij het bestrijden en voorkomen van urineweginfecties bij honden. Er zijn echter niet genoeg studies gedaan met honden om dit te bevestigen, dus artsen moedigen hun cliënten sterk aan om cranberry als een supplement te gebruiken en niet als vervanging voor bewezen medische behandelingen.

Dierenarts Dr. Marie Haynes waarschuwt dat het geven van grote hoeveelheden cranberries aan honden kan leiden tot de vorming van calciumoxalaatstenen in hun blaas. Net als bij elke traktatie of supplement is het belangrijk om cranberries met mate te voeren en onder begeleiding van een dierenarts, om dit en andere risico’s te vermijden. Vraag ook aan je dierenarts naar de beste cranberrysupplementen op de markt.

Over het algemeen zijn cranberries veilig wanneer ze met mate worden gevoerd, maar er zijn andere vruchten en groenten die meer voordelen hebben voor honden en minder risico’s met zich meebrengen. Bekijk deze lijst met veilige vruchten en groenten voor honden of bespreek met je dierenarts de beste opties voor de gezondheid van je hond.

Veilige bereiding van cranberries voor honden

Het is belangrijk om cranberries op een veilige manier voor te bereiden en te serveren aan honden. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je hond veilig kan genieten van cranberries:

 1. Gebruik pure cranberries: Kies altijd voor verse of gekookte cranberries zonder toevoegingen zoals suiker of kruiden. Deze toevoegingen kunnen schadelijk zijn voor honden. Het is het beste om cranberries in hun meest pure vorm aan je hond te geven.
 2. Vermijd gedroogde cranberries met rozijnen: Gedroogde cranberries kunnen soms gemengd zijn met andere gedroogde vruchten, zoals rozijnen. Rozijnen zijn giftig voor honden en zelfs een kleine hoeveelheid kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Controleer altijd de ingrediëntenlijst en vermijd gedroogde cranberries die mogelijk rozijnen bevatten.
 3. Matig de portiegrootte: Cranberries kunnen een zure smaak hebben die niet alle honden lekker vinden. Begin met het geven van kleine hoeveelheden cranberries en observeer hoe je hond erop reageert. Als je hond positief reageert en geen maagproblemen vertoont, kun je geleidelijk de portiegrootte verhogen. Matiging is belangrijk bij het voeren van cranberries, net als bij elke traktatie.
 4. Raadpleeg een dierenarts: Voordat je cranberries aan je hond geeft, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een dierenarts. Een dierenarts kan je specifiek advies geven op basis van de gezondheidstoestand van je hond en eventuele mogelijke risico’s identificeren. Ze kunnen ook aanbevelingen doen voor de beste cranberrysupplementen op de markt, als je ervoor kiest om deze aan je hond te geven.

Door cranberries op een veilige manier voor te bereiden en te serveren, kun je ervoor zorgen dat je hond van deze lekkernij kan genieten zonder ongewenste gezondheidsproblemen. Vergeet niet om altijd de reactie van je hond te observeren en bij twijfel een dierenarts te raadplegen.

Hond neemt cranberry supplement

Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen bij het voeren van cranberries aan honden

Hoewel cranberries over het algemeen veilig zijn voor honden, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen waar eigenaren rekening mee moeten houden bij het voeren van cranberries aan hun viervoeters. Ten eerste is het belangrijk om mogelijke allergische reacties te herkennen. Sommige honden kunnen allergisch zijn voor cranberries, dus het is raadzaam om eerst een kleine hoeveelheid te geven en de reactie van je hond nauwlettend te volgen. Als er tekenen van allergie optreden, zoals jeuk, huiduitslag, braken of diarree, stop dan onmiddellijk met het geven van cranberries en raadpleeg een dierenarts.

Een andere belangrijke voorzorgsmaatregel is het controleren van de portiegrootte. Cranberries hebben van nature een zure smaak die niet alle honden lekker vinden. Begin daarom met kleine hoeveelheden en observeer hoe je hond erop reageert. Te veel cranberries kunnen leiden tot maagproblemen, zoals diarree of overgeven. Matiging is dus essentieel bij het voeren van cranberries aan je hond, net zoals bij elke traktatie.

Als je hond per ongeluk te veel cranberries heeft gegeten, is het belangrijk om alert te zijn op tekenen van ongemak of problemen. Overmatig consumeren kan leiden tot een onrustige maag en spijsverteringsproblemen. Als je merkt dat je hond ongewoon gedrag vertoont of symptomen van ongemak vertoont, zoals buikpijn, braken of verlies van eetlust, neem dan contact op met een dierenarts voor advies.

Ten slotte is het altijd verstandig om voorafgaand aan het introduceren van cranberries in het dieet van je hond te overleggen met een dierenarts. Een dierenarts kan je adviseren over de geschikte hoeveelheid cranberries voor je hond, rekening houdend met zijn gezondheid, dieet en eventuele specifieke behoeften. Ze kunnen ook eventuele zorgen of vragen beantwoorden en aanbevelingen doen voor veilige cranberryproducten of supplementen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Door deze waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat het voeren van cranberries aan je hond een positieve en veilige ervaring is. Het welzijn van je harige vriend staat altijd voorop, dus wees alert en zorgzaam bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen in het dieet van je hond.

Conclusie

Cranberries kunnen veilig zijn voor honden wanneer ze met mate worden gegeven. Verse of gekookte cranberries zonder toevoegingen zijn over het algemeen veilig en kunnen zelfs enkele gezondheidsvoordelen hebben. Gedroogde cranberries moeten echter voorzichtig worden gegeven, omdat ze soms gemengd kunnen zijn met andere gedroogde vruchten zoals rozijnen, die giftig zijn voor honden. Cranberrysaus kan in kleine hoeveelheden veilig zijn, maar let op de suikerinhoud en eventuele giftige ingrediënten zoals druiven of alcohol. Het is belangrijk om cranberries als een supplement te beschouwen en niet als vervanging voor medische behandelingen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies en overweeg ook andere veilige vruchten en groenten die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van je hond.

Bronnen

 1. Anna Burke (7 november, 2022) Can Dogs Eat Cranberries? American Kennel Club
  Can Dogs Eat Cranberries? (akc.org)
 2. Hsin-I Chou, Kuan-Sheng Chen, Hsien-Chi Wang, Wei-Ming Lee (april, 2016) Effects of cranberry extract on prevention of urinary tract infection in dogs and on adhesion of Escherichia coli to Madin-Darby canine kidney cells. PubMed
  Effects of cranberry extract on prevention of urinary tract infection in dogs and on adhesion of Escherichia coli to Madin-Darby canine kidney cells – PubMed (nih.gov)
 3. Victoria Lynn Arnold (25 oktober, 2022) Can Dogs Eat Cranberries? PedMD
  Can Dogs Eat Cranberries? | PetMD

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *