Leestijd: 2 min.

Heb je ooit in bed gelegen met een vervelende verkoudheid en kwam je pup bij je nestelen of hun hoofd op je leggen? Misschien is er een nog ernstiger ziekte in jouw leven of binnen jouw familie voorgekomen en is het gedrag van de hond veranderd of meer attent geworden bij die persoon. Sommige zwangere mensen melden ook dat het gedrag van hun huisdier veranderde toen ze zwanger werden. Sommige beweren zelfs dat hun hond het wist voordat zij het wisten! Dus, kunnen honden merken dat je ziek bent of als je lichaam aan het veranderen of anders is?

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Of honden kunnen weten dat je ziek bent
  • Hoe honden kunnen weten dat je ziek bent
  • Hoe je een stinkende adem bij je hond kunt voorkomen

Kunnen honden weten dat je ziek bent?

Ja, honden kunnen merken wanneer je ziek bent. Maar wat nog interessanter is, is hoe ze dat kunnen merken!

Ze kunnen het ruiken

Honden ervaren de wereld heel anders dan mensen. Hun reukvermogen is tot wel 10.000 keer sterker dan dat van ons en ze kunnen hogere tonen horen dan wij.

Ons menselijk lichaam geeft verschillende geuren af, afhankelijk van onze gezondheidstoestand. Elk mens geeft zelfs een unieke geur af, zelfs identieke tweelingen ruiken anders. Dus als je lichaam verandert, verandert je geur ook. Dat is meestal hoe honden kunnen merken of je ziek bent, of zelfs zwanger. Zelfs je stemming kan van invloed zijn op hoe je ruikt!

Sommige honden worden zelfs opgeleid als waakhonden vanwege deze ongelooflijke reukvermogen. Bijvoorbeeld, sommige honden kunnen voelen wanneer iemand die leeft met aanvallen er één gaat krijgen, omdat hun lichaamstoestand en dus hun geur verandert voordat de fysieke aanval plaatsvindt. De hond kan aan de eigenaar aangeven dat er een aanval op komst is en de persoon kan zichzelf naar een veilige plek brengen om de aanval op een meer gecontroleerde manier te hebben. Een onderzoek in Londen, VK, heeft zelfs aangetoond dat honden het Covid-19-virus in minder dan een seconde bij een persoon kunnen detecteren!

Ze kunnen lichaamstaal herkennen

Honden zijn gewoontedieren en gedijen op een dagelijkse routine. Als jouw routine verandert omdat je ziek bent, zal jouw hond merken dat er iets aan de hand is. Ze kunnen onrustig en verward lijken, en dat komt waarschijnlijk doordat ze zich zorgen maken over waarom dingen niet op het gebruikelijke tijdstip gebeuren, in combinatie met een verandering in wat ze kunnen ruiken.

Ze kunnen het horen

Honden kunnen veranderingen in jouw stem horen en jouw gezichtsuitdrukkingen lezen. Dus als je je niet lekker voelt, zal jouw hond hierop reageren, vooral als je anders klinkt of er anders uitziet dan normaal.

Wat doen honden als ze weten dat je ziek bent?

Een hond kan op verschillende manieren reageren als zijn baasje ziek is, afhankelijk van de hond. Sommige honden kunnen behoorlijk gestresst raken en op zoek gaan naar troost bij hun baasje, terwijl anderen proberen hun baasje te troosten door te knuffelen of naast hen te rusten. Sommige honden kunnen zelfs plotseling de rol van waakhond op zich nemen en proberen jou te beschermen tegen elk gevaar terwijl je je niet lekker voelt!

Het is de moeite waard om op te merken dat als je de reactie van jouw hond op de een of andere manier leuk vindt, het belonen van hem met lof en gezonde traktaties zal helpen om deze reactie in de toekomst te herhalen.

Conclusie

Honden kunnen zeker merken wanneer je ziek bent, door hun scherpe reukvermogen. Ze herkennen lichaamstaal en veranderingen in stem en uiterlijk. Ze kunnen reageren met troost, knuffels of beschermend gedrag. Beloon hun zorgzaamheid met lof en traktaties!

Bronnen

  1. Does My Dog Know If I’m Sick? – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: Stephanie Gibeault
  2. The Untrained Response of Pet Dogs to Human Epileptic Seizures – PubMed (nih.gov)
    Auteurs: Neil A Powell, Alastair Ruffell, Gareth Arnott

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *