Waarom reageren honden op menselijke emoties?

Onderzoek heeft laten zien dat het brein van honden sterker reageert op stemgeluiden waarin emoties doorklinken van mensen, zoals gelach en gehuil. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de communicatie tussen honden en mensen zo goed verloopt en ze ons kunnen aanvoelen. Het lijkt erop dat tijdens de 18-32.000 jaar van samenleven tussen honden en mensen, er een aanpassing heeft plaatsgevonden waardoor honden menselijke emoties kunnen herkennen. Onderzoekers uit Hongarije hebben dit gemeld in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Bijzondere resultaten gemeten uit het onderzoek:

Bij dit onderzoek werden de honden geleerd om gedurende 8 minuten stil te blijven liggen in een apparaat dat de hersenactiviteit meet, de zogenaamde hersenscanner. Tijdens het onderzoek werden verschillende geluiden afgespeeld, waaronder het geluid van voorbijrijdende auto’s en geluiden van lachende en hoestende mensen. Om de resultaten te kunnen vergelijken, luisterden ook elf mensen naar dezelfde geluiden in dezelfde omstandigheden.

Uit het onderzoek blijkt dat zowel honden als mensen dezelfde hersenactiviteit vertonen bij het horen van stemgeluiden. Bij beiden werd activiteit gemeten in het voorste gedeelte van de temporale kwab van de hersenen, wat erop wijst dat dit gebied bij honden speciaal gereserveerd lijkt te zijn voor het interpreteren van stemmen. Bij zeer emotionele stemgeluiden werd er ook een vergelijkbare activiteit in de hersenen gevonden, namelijk in een gebied vlakbij de auditieve cortex, dat verantwoordelijk is voor de verwerking van geluiden. Volgens hoofdonderzoeker Atilla Andics betekent dit dat zowel honden als mensen dezelfde hersenmechanismen gebruiken om de sociale betekenis van geluid te verwerken.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *