‘’Waarom ruikt mijn hond niet zo fris?’’ Geen zorgen, huisdierouder, in deze blog zullen we leren over 4 geuren die kunnen aangeven dat jouw hond hulp nodig heeft.

Wat de geur van je hond je kan vertellen over zijn gezondheid

Als huisdierouder is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het welzijn van jouw hond; hoe gezonde honden eruitzien, klinken en zelfs ruiken! Gelukkig is een slechte geur meestal heel merkbaar en onaangenaam. Niemand wil bij een verschrikkelijke stank zijn! Dus, wat doe je als die doordringende geur van jouw hond afkomt?

We weten allemaal dat onze hondenvrienden een ongelooflijk goede reukvermogen hebben, veel beter dan die van ons. Maar wist je dat jouw dierenarts sommige ziektes of gezondheidsproblemen kan ontdekken aan de hand van geuren die uit jouw huisdier komen?

Wanneer je met jouw harige baby naar de dierenarts gaat, zal deze jouw hond visueel onderzoeken, naar zijn hartslag luisteren en controleren op eventuele bulten of knobbels. Maar je zult ook merken dat ze soms snuffelen naar typische geuren die kunnen aangeven dat jouw hond misschien wel wat hulp nodig heeft.

Ruikt jouw hond slecht? Hier zijn de 4 belangrijkste geuren waar je op moet letten:

Waarom ruikt mijn hond niet zo fris?

Het zou aan hun anaalklieren kunnen liggen

De anus van jouw hond kan een onaangename geur produceren en het wordt niet veroorzaakt door gas!

Elke hond heeft twee klieren aan weerszijden van zijn anus die vocht produceren wanneer hij poept. Waarom gebeurt dit, vraag je je misschien af? Nou, sommige wetenschappers geloven dat het een andere manier is om hun geur te markeren, net als urine.

Helaas kan jouw hond, net als wij mensen, soms last hebben van een slechte maag, wat kan leiden tot dunne ontlasting en ertoe kan leiden dat jouw hond het vocht van de anale klieren niet op natuurlijke wijze kan vrijgeven.

Een gezonde anale klier heeft wel een doordringende geur die volkomen normaal is!

Het zou hun adem kunnen zijn

Als het gaat om de mondhygiëne van jouw hond, is er als puppyouder niets belangrijker dan de zorg voor hun mondgezondheid. Of het nu gaat om het één of twee keer per dag poetsen van hun tanden, het gebruik van een specifieke mondspoeling of het geven van een tandheelkundige stick aan jouw hond; actief zorgen voor hun mondhygiëne is van het grootste belang…

Hoewel het heel gebruikelijk is om honden te associëren met een slechte adem, als je merkt dat de kussen van jouw pup ondraaglijk stinken, kijk dan eens in hun mond…

Controleer eerst de kleur en gezondheid van hun tandvlees; gezond tandvlees moet bubblegum roze zijn, wit worden als erop wordt gedrukt en na een paar seconden snel terugkeren naar roze.

Ten tweede, kijk naar hun tanden. Ze moeten wit/roomkleurig zijn, niet verkleurd, gebroken of omringd door dikke tandsteen en plaque.

Het is belangrijk om jouw hond minstens één keer per jaar naar de dierenarts te brengen voor een diepe tandreiniging, bij voorkeur twee keer. Deze bezoeken geven jouw dierenarts ook de kans om een grondige controle uit te voeren, waardoor ze eventuele problemen kunnen opsporen en aanpakken voordat ze grote (en dure!) problemen worden.

Eenvoudige veranderingen zoals het toevoegen van een hond vriendelijke tandheelkundige formule aan de dagelijkse routine van jouw huisdier kunnen bijdragen aan het behoud van hun mondgezondheid

Het kan met hun huid te maken hebben

Wist je dat honden niet op dezelfde manier zweten als mensen? Hoewel ze nog steeds een kleine hoeveelheid zweten, zou het slechts een subtiele “hondengeur” in hun vacht achterlaten – niets te ergs. Maar als de huid onaangenaam, kaasachtig en zoet ruikt, kan er een onderliggend probleem zijn.

Als je merkt dat je hond jeukt, bijt, haarverlies heeft of een vettig uitziende vacht heeft, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Het zou een abces kunnen zijn

Ruikt je hond slecht? Abcessen kunnen ook een behoorlijk onaangename geur veroorzaken. Dit zijn zakjes pus die zich onder de huid opbouwen en ontstaan door een infectie, een wond of een beet van een ander dier of insect. Abcessen kunnen extreme pijn en irritatie veroorzaken en vaak ook koorts, gebrek aan eetlust of energie. Soms kunnen deze abcessen openbarsten, waardoor er een vreselijke geur ontstaat die je niet kunt missen.

Als je een hond hebt met een dikke, volle vacht zoals een Duitse herder of Akita, kunnen abcessen groot worden en onopgemerkt blijven door de bescherming van lange haren. Zolang je je dierenarts bezoekt en het laat behandelen, zou je pup volledig moeten herstellen.

Hond ruikt niet fris

Als er een vreselijke geur uit je hond komt, kan dat een teken zijn dat er iets mis is. Je dierenarts kan gemakkelijk achterhalen wat er mis is met je hond aan de hand van deze slechte geuren en de oorzaak vaststellen. Als ouder van een puppy is het jouw taak om te proberen je huisdier gezond te houden, dus zodra je een van de bovengenoemde luchtjes opmerkt, zoek dan zo snel mogelijk advies van je dierenarts.

Conclusie

Als huisdierouder is het belangrijk om op de geur van je hond te letten, aangezien het je kan vertellen over zijn gezondheid. Er zijn vier belangrijke geuren waar je op moet letten: de geur van de anaalklieren, de adem, de huid en mogelijke abcessen. Door regelmatige controles bij de dierenarts en goede mond- en huidhygiëne te handhaven, kun je ervoor zorgen dat je hond fris ruikt en gezond blijft.

Bronnen

  1. Why Does My Dog Smell? How to Help a Stinky Dog (akc.org)
    Auteur: Roxanne Hawn

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *