Kunnen honden zien in het donker? In deze blog leren we of honden in het donker kunnen zien en of honden bang kunnen zijn in het donker. We komen te weten hoe honden in het donker zien en wat ze kunnen zien…

Dus kunnen honden zien in het donker?

Ja, tot op zekere hoogte. Honden kunnen veel beter in het donker zien dan mensen (naar schatting ongeveer 5 keer beter), maar niet zo goed als katten. Ze kunnen niet in het pikkedonker zien, maar wel in lager, schemerig licht.

Toen honden nog in het wild leefden, waren zij voornamelijk actief in de schemering en bij zonsopgang, wanneer het natuurlijke licht het zwakst was. Om te kunnen overleven moesten honden dus in staat zijn de bewegingen van hun prooi bij dit licht te volgen. Hun vermogen om in het donker te zien is dus vrij geavanceerd.

Naarmate ze evolueerden tot huisdieren, is hun vermogen om in het donker te zien gebleven, maar ze hebben zich nu ook meer ontwikkeld om te zien in feller licht.

Hoe kunnen honden zien in het donker?

Het oog van een hond bestaat uit een pupil, een hoornvlies, een netvlies en een lens. Het netvliesgedeelte van het oog bevat “staafjes” die licht absorberen en “kegeltjes” om helderheid en kleuren te verwerken. Honden hebben meer lichtgevoelige staafjes in hun netvlies dan mensen, en daardoor kunnen ze meer visuele informatie verzamelen en verwerken, zelfs als er niet veel helderheid is! En omdat ze zeer grote pupillen hebben, is er meer ruimte om meer licht binnen te laten.

Door het aantal staafjes in hun netvlies kunnen ze ook veel sneller beweging waarnemen dan wij. Een hond kan tot 80 beelden per seconde verwerken, terwijl een mens er maar zo’n 60 per seconde kan verwerken.

Hoewel honden een geavanceerder netvlies hebben, hebben ze minder kegeltjes in hun ogen (die voor scherpheid zorgen), wat betekent dat ze in vergelijking met mensenogen een kleiner kleurenpalet hebben en dingen niet zo gedetailleerd zien als wij. Ze hebben een slechtere diepteperceptie en herkennen voorwerpen alleen van veel dichterbij.

Zijn honden bang in het donker?

Honden kunnen bang zijn in het donker, maar dat is moeilijk vast te stellen. Als je hond ‘s nachts jankt als je naar bed gaat, wordt dit vaak toegeschreven aan verlatingsangst – de trigger voor het gejammer en angstig gedrag is gescheiden zijn van jou. Als het gezichtsvermogen van een hond slecht is, kan het donker hem een meer eenzaam en gestrest gevoel geven, dus als je vermoedt dat het gezichtsvermogen van jouw hond afneemt, kan het de moeite waard zijn om zijn ogen te laten testen bij de dierenarts. Als het gezichtsvermogen van jouw hond in orde is en hij overdag geen symptomen van verlatingsangst vertoont, is het waarschijnlijk dat jouw huisdier bang is in het donker.

Als je hond bang is in het donker kan het voorkomen dat ze dingen vernielen terwijl ze weten dat het niet de bedoeling is. Dit doen ze uit stress. Het is belangrijk om ze niet te straffen wanneer ze dit doen – ze zullen niet begrijpen waarom en zullen alleen maar bang voor je worden. Geef ze een klein nachtlampje en beloon ze als ze dat gedrag in het donker niet vertonen om hun vertrouwen erin te versterken. Als het gedrag niet stopt na een oogtest, het geven van een nachtlampje en een op beloning gebaseerde training, praat dan eens met je dierenarts.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *