“Mijn hond staart naar mij” In deze blog leren we waarom honden naar je staren! We leren wat ze hopen te bereiken door naar je te staren, waarom ze misschien naar de muur staren, of waarom ze misschien naar niets staren…

Heeft je ooit je hond zien staren in de ruimte, rechtstreeks naar de muur, het plafond, of zelfs naar jou? Hier zijn de mogelijke redenen waarom je hond staart…

Waarom staart mijn hond naar mij?

 • Ze houden van je; vaak staren honden naar je omdat ze van je houden. Staren kan letterlijk een uiting van affectie zijn! Het kan ook helpen om “het liefdeshormoon” oxytocine vrij te laten komen, wat de gevoelens van vertrouwen voor jouw hond versterkt
 • Ze willen iets; als jij een snack of wat te eten hebt, is de kans groot dat je hond je aanstaart omdat hij er ook een stukje van wilt (Niet toegeven! Sommige menselijke etenswaren kunnen slecht zijn voor honden)! Het staren naar je kan ook een manier zijn om te vragen of ze even naar het toilet mogen of dat ze een wandeling willen maken.
 • Ze proberen uit te zoeken wat er aan de hand is; ze zijn misschien een beetje in de war over wat er gaat gebeuren, en als hun baasje, ben jij de beslisser! Het kan zijn dat ze alleen maar staren om te proberen uit te vinden wat voor aanwijzingen jij geeft: Is het tijd voor “een plasje”? Is het tijd om gevoerd te worden? Gaan ze proberen me in bad te doen? Wat?!
 • Ze staan op het punt agressief te worden; Staren kan soms een bedreiging zijn. Als ze niet knipperen, hun houding stijf is en ze langzaam achteruit lopen, kunnen ze zich klaarmaken om zich te verdedigen – dit kan soms gebeuren als er om voedsel gevochten moet worden.

Waarom staart mijn hond naar de muur?

 • Er zit iets in de muur; het gehoor van een hond is uitstekend. Misschien horen ze een muis in de muur, bijen, termieten, of een andere soort ongedierte. Als ze hun hoofd schuin houden terwijl ze staren, is dat waarschijnlijk omdat ze luisteren. Probeer samen met hen te luisteren om te zien of je ook iets kunt horen en neem mits nodig contact op met een verdelger.
 • Canine Cognitive Dysfunction (CCD); als honden ouder worden kunnen ze soms “hondjesdementie” ontwikkelen. Het komt vaker voor bij oudere honden. Als ze naar muren staren, vast komen te zitten in hoeken, doelloos lopen en/of gedesoriënteerd lijken, kan dit iets zijn om naar te kijken.
 • Ze hebben een aanval; aanvallen hoeven geen dramatische, schuddende, enge zaken te zijn. Bij een focale aanval of een partiële aanval kunnen de hersenen het gewoon af laten weten en ervoor zorgen dat uw hond in de ruimte of naar een muur staart. Als dit vaak gebeurt, laat uw hond dan nakijken door een dierenarts, want de onderliggende oorzaak kan epilepsie of zelfs kanker zijn.

Waarom staart mijn hond naar niks?

 • Aanvallen of CCD; zoals hierboven beschreven, kunnen honden die naar niets staren ook CCD hebben of misschien een kleine gedeeltelijke focale aanval.
 • Ze hebben pijn of zijn angstig; als jouw hond een glazige blik in zijn ogen heeft, kan dit erop wijzen dat jouw hond een vorm van pijn ervaart – ze zijn uitstekend in het maskeren van lichamelijke pijnen en ongemakken, dus ze kunnen zich een beetje ziek voelen.
 • Ze zijn angstig; als ze uit de deur of in een kamer staren waar een geliefde meestal is of verblijft, kunnen ze verlatingsangst ervaren en willen ze graag terug in het gezelschap zijn van hun geliefde.
 • Hun gezichtsvermogen gaat achteruit; net als bij mensen gaat het gezichtsvermogen van honden achteruit naarmate ze ouder worden, dus het kan zijn dat ze in de ruimte staren omdat hun ogen een beetje moeite hebben met focussen.
 • Ze zijn op zoek naar aandacht; soms staart jouw hond in het niets in de hoop dat je hem opmerkt en zich dan bezorgd over hem maakt. En hé, als je hebt gezocht op “waarom staart mijn hond naar niets?”, is het die slimme viervoeter gelukt!

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *