Leestijd: 5 min.

Rashonden en kruisingen hebben vaak ingewikkelde geregistreerde namen. Honden hebben hun geregistreerde naam, meestal langer, en dan hun roepnaam. Misschien heb je je afgevraagd, “Kan ik mijn hond een andere naam geven?” Het blijkt dat je je hond kunt leren reageren op een nieuwe naam. Met de juiste aanpak en trainingsmethode kan je hond in een korte tijd wennen aan een nieuwe naam.

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Of je een hond een nieuwe naam kunt geven
  • Wanneer je een hond moet hernoemen
  • Wat een van de beste manieren is om een hond een nieuwe naam te leren

Begrijpen honden hun namen?

Onze namen maken deel uit van onze identiteit, een manier waarop we onszelf labelen. Hoewel honden misschien wel een gevoel van zelfbewustzijn hebben, beschouwen ze hun naam waarschijnlijk niet als identificatiemiddel. In plaats daarvan heeft je hond geleerd dat zijn naam een aanwijzing is. Ze begrijpen dat het volgende wat je doet of zegt na het maken van dat geluid, relevant voor hen zal zijn. Bijvoorbeeld, je zou hun naam kunnen zeggen en dan de hondenbak neerzetten. Of je zou de naam van je hond kunnen zeggen en dan de sok wegnemen waar ze op aan het kauwen waren.

Honden associëren het woord dat je als hun naam gebruikt met gevolgen die hen aangaan. Als de gevolgen positief zijn, zal een hond leren houden van hun naam. Aan de andere kant, als de gevolgen meestal negatief zijn, kan een hond het geluid van hun naam gaan negeren of wegrennen zodra ze het horen.

Kan je een hond hernoemen?

Als de naam van een hond draait om associaties, is het absoluut mogelijk om de naam van een hond te veranderen door simpelweg nieuwe associaties te creëren. Honden zijn slim en aanpasbaar. Je hoeft je hond alleen maar te leren dat dit nieuwe woord met hen te maken heeft. In feite reageert je hond waarschijnlijk al op meerdere namen, hun roepnaam maar ook hun bijnamen.

De sleutel tot het hernoemen van een hond is hen leren dat de nieuwe naam betekent dat er goede dingen gaan gebeuren. Dat kan een hondenkoekje zijn, een nieuw hondenspeeltje of een spelletje touwtrekken, wat voor beloning ze ook echt leuk vinden. Het is belangrijk om de associaties van je hond met de nieuwe naam positief te houden. Maar als je ook de nieuwe naam gebruikt bij het introduceren van dingen die je hond niet leuk vindt, zou je je voortgang kunnen verliezen en negatieve associaties creëren met die aanwijzing. Probeer het gebruik van de nieuwe naam van je hond in negatieve context te vermijden totdat ze het echt hebben geleerd.

hond reageert op naam in park

Wanneer moet je een hond hernoemen?

Er zijn veel redenen waarom je je hond zou willen hernoemen. Misschien heb je net een puppy mee naar huis genomen en doet de naam die de fokker hen heeft gegeven je denken aan iemand die je niet mag. Of misschien breng je een hond thuis uit een asiel en de huidige naam vind je niet mooi. Geen probleem, je kunt die naam veranderen. Honden van elke leeftijd kunnen nieuwe namen leren. De puppy was waarschijnlijk toch nog maar net gewend aan de naam, en asielen hernoemen vaak honden die ze binnenbrengen.

Het is ook een goed idee om de naam van een hond te veranderen als ze er niet op reageren of het associëren met slechte dingen. Er zijn veel redenen waarom een hond negatieve associaties kan hebben met een naam. Misschien heeft een eerdere eigenaar hen slecht behandeld of harde trainingsmethoden gebruikt. In dat geval kan het veranderen van de naam van de hond een hele goede keuze zijn. De hond kan nu naar je toe komen bij het horen van de nieuwe naam en vrolijk afwachten wat er gaat gebeuren, in plaats van hun naam te horen en angstig te worden.

De enige keer dat je zou kunnen overwegen de naam van een hond niet te veranderen, is als die hond een lange en positieve geschiedenis heeft met die naam. Bijvoorbeeld, een hond die uit een liefdevolle omgeving komt kan jaren van goede herinneringen hebben die zijn geassocieerd met die naam. Als je een werk- of hulphond in je familie verwelkomt, kunnen ze hun naam al associëren met specifieke trainingsaanwijzingen. Het kan dan de extra moeite niet waard zijn om de naam van de hond te veranderen.

hond reageert op naam in bos

Een nieuwe naam kiezen voor je hond

Er zijn veel populaire jongens- en meisjesnamen voor honden om uit te kiezen. Je wilt echter misschien overwegen hoeveel de nieuwe naam lijkt op de oude naam van je hond. Het kiezen van een naam met een vergelijkbaar geluid of dezelfde beginletter (bijvoorbeeld Anouk veranderen in Amy) kan de overgang gemakkelijker maken.

Omdat de meeste honden de details van menselijke spraak niet onderscheiden, reageren ze vaak op woorden die op elkaar lijken op dezelfde manier. Dit is geweldig als je hond positieve associaties heeft met de oude naam. Maar als er negatieve gevoelens zijn verbonden aan de oude naam, ga dan voor iets dat compleet anders klinkt.

Je hond hun nieuwe naam leren

Je vraagt je misschien af hoe je je hond precies hun nieuwe naam moet leren. Zorg er eerst voor dat de nieuwe naam van je hond alleen wordt geassocieerd met positieve dingen. Realiseer je vervolgens dat de naam alleen betekent: “Let op mij, mijn volgende woorden of acties zijn voor jou.” Het betekent niet “kom” of “kijk”. Leer je hond die betekenis door de nieuwe naam te koppelen aan iets waar ze van houden. Al snel zal je hond alert zijn op de naam in afwachting van iets leuks.

Als je hond positieve associaties heeft met hun oude naam, kan je dat gebruiken om associaties met de nieuwe naam op te bouwen. Zeg eenvoudig de oorspronkelijke naam van je hond vóór de nieuwe naam, met een korte pauze tussen de twee woorden. Dus als de roepnaam van je hond Anouk is, probeer dan hen Anouk Amy te noemen. Na veel herhalingen kan je beginnen met het weglaten van de oorspronkelijke naam (Anouk) en alleen de nieuwe naam (Amy) gebruiken. Al snel zal Amy vrolijk reageren op haar nieuwe naam en kun je trots zijn op hoe je je hond noemt.

hond reageer op naam in tuin

Associatiespel

Een van de beste manieren om je hond een nieuwe naam te leren, is door een eenvoudig associatiespel te spelen:

  1. Met je hond aan de lijn en in een stille kamer, zeg je hun nieuwe naam met een opgewekte toon. Wanneer ze naar je kijken, klik dan met een trainingsclicker of markeer dat moment met een specifiek markerwoord (zoals “ja”). Je kunt je hond dan een favoriete traktatie geven. Het belangrijkste is dat je hond denkt dat deze fantastische beloning het gevolg is van het horen van de nieuwe naam.
  2. Als je hond niet meteen naar je kijkt, herhaal de naam dan niet. Maak andere geluiden of klop op je benen om hun aandacht te trekken. Wanneer ze eindelijk naar je kijken, gebruik dan de clicker of gebruik je markerwoord en bied de traktatie aan.
  3. Zodra ze hun hoofd draaien bij het horen van de nieuwe naam, begin je afleidingen toe te voegen voor je hond. Begin met kleine en stille afleidingen (zoals de lijn wegnemen als het veilig is) voordat je overgaat naar grotere afleidingen (zoals de aanwezigheid van andere honden of kinderen).

Conclusie

Met genoeg geduld en oefening kan elke hond, jong of oud, een nieuwe naam leren. Er zijn gevallen waarin dit misschien makkelijker of meer zinvol is dan andere. Beslis of het hernoemen van je hond juist is gegeven de omstandigheden, en onthoud om geduldig te zijn. Met de juiste aanpak kan je hond snel wennen aan hun nieuwe naam, en dat is een belangrijke stap om een sterke band met je trouwe viervoeter op te bouwen.

Bronnen

Gibeault, S. (2023, 21 december). Can You Rename Your Dog? What to Consider. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/advice/can-you-rename-a-dog/

Parks, S. (2019, 1 augustus). How to Change Your Dog’s Name | The Dog People by Rover.com. The Dog People By Rover.com. https://www.rover.com/blog/how-to-change-dog-name/

Petfinder. (z.d.). How to Change Your New Dog’s Name. https://www.petfinder.com/dogs-and-puppies/adoption/new-dog/changing-dog-name/

Ryder, B. (2023, 19 september). Is it okay to change my dog’s name when it joins our family? Pawsitive Transformations | Helping Dogs Overcome Separation Anxiety. https://www.pawstrans.com/2017/08/can-i-change-my-dogs-name/

Ulbrich, B. (2023, 10 november). How to Rename a Dog: Teaching and Choosing a New Name. wikiHow. https://www.wikihow.com/Rename-a-Dog


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *