Leestijd: 9 min.

  Het belang van het observeren van de ontlasting van je hond is een essentieel onderdeel. Je merkt al snel wanneer er iets niet helemaal in orde is tijdens het opruimen van de uitwerpselen. Misschien heb je gemerkt dat de ontlasting van je hond harder en hobbeliger is dan normaal, of misschien is het al een dag of twee geleden dat je na hem hebt moeten schoonmaken. Wat de reden ook is, je bent er vrij zeker van dat je hond last heeft van constipatie, maar wat zijn nou natuurlijke laxeermiddelen die hierbij kunnen helpen?

  Na het lezen van dit artikel weet je
  • Wat de oorzaak is van constipatie bij honden
  • Wat de beste natuurlijke laxeermiddelen zijn voor honden
  • Hoe je de constipatie van je hond natuurlijk kunt verlichten
  • Wat veilige natuurlijke laxeermiddelen zijn voor zwangere honden
  • Hoe je constipatie bij honden kunt voorkomen

  De meeste dierenartsen schrijven farmaceutische laxeermiddelen voor. Maar voorgeschreven laxeermiddelen zijn niet de beste opties. Natuurlijke laxeermiddelen zijn veel veiliger en net zo effectief. Maar voordat we praten over natuurlijke laxeermiddelen voor honden en andere manieren om op natuurlijke wijze constipatie te verlichten, zorgen we ervoor dat je begrijpt waarom het gebeurt.

  Wat veroorzaakt constipatie bij honden?

  De meest voorkomende reden dat honden last krijgen van constipatie is dat ze iets hebben gegeten wat ze niet hadden moeten eten. Dit kunnen stenen, stukjes van speeltjes of iets zijn dat ze tijdens het uitlaten hebben gevonden. Als dit item groot genoeg is, kan het darmobstructie veroorzaken. Dit kan levensbedreigend zijn als er niet op tijd iets aan wordt gedaan.

  Maar er zijn veel andere redenen voor constipatie bij honden …

  • Dieet: Te veel of te weinig vezels in het dieet van je hond kunnen constipatie veroorzaken. Je hond kan het ook moeilijk vinden om ontlasting te passeren als hij te veel calcium of vet in zijn dieet heeft.
  • Beweging: Als je hond niet genoeg beweging krijgt, kan dit de beweging van ontlasting door zijn darm vertragen. Dit kan ervoor zorgen dat de darm te veel water uit de ontlasting opneemt, wat constipatie kan veroorzaken.
  • Haar: Verklit haar rond de anus kan ervoor zorgen dat je hond de ontlasting er niet goed langs kan, wat kan leiden tot constipatie. Je hond kan ook constipatie krijgen van overmatig likken, wat kan leiden tot te veel haar in zijn ontlasting.
  • Uitdroging: Als je hond niet genoeg water drinkt, kunnen zijn darmen niet genoeg water aan zijn ontlasting toevoegen voordat het de darm binnenkomt. Dit kan leiden tot harde, droge ontlasting en constipatie.
  • Leeftijd: Naarmate honden ouder worden, vertragen hun systemen. Het is gebruikelijk dat oudere honden problemen hebben met constipatie.
  • Stress: De hersenen en het spijsverteringskanaal van je hond communiceren voortdurend met elkaar, dit helpt bij het reguleren van lichaamsfuncties. Maar dat betekent ook dat stress en angst het spijsverteringskanaal van je hond kunnen beïnvloeden. De meest voorkomende spijsverteringsproblemen in verband met stress zijn diarree, maagpijn en constipatie.
  • Ontsteking: Als er ontsteking is in de darmen of het rectum van je hond, kan dit constipatie en vele andere spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het kan ook leiden tot inflammatoire darmziekte.
  • Medicatie: Als de constipatie van je hond begon rond dezelfde tijd dat hij begon met een nieuwe medicatie, kan dat de oorzaak zijn. Diuretica, antihistaminica en kankermedicijnen zijn veelvoorkomende boosdoeners van deze bijwerking.
  • Ziekte: Bepaalde ziekten kunnen constipatie veroorzaken. Honden met hypothyreoïdie, een vergrote prostaatklier of orgaanproblemen kunnen constipatie ervaren. Tumoren in de spijsverterings- en uitscheidingsorganen kunnen ook obstructies en constipatie veroorzaken.
  • Letsel: Als je hond een ruggenmerg-, heup- of bekkenletsel heeft, kan dat ontlasten pijnlijker maken. Dit kan uiteindelijk leiden tot constipatie als je hond niet vaak genoeg ontlast.
  • Geblokkeerde anaalklieren: Je hond heeft aan elke kant van zijn anus een kleine zak, ook wel anaalklieren genoemd. Deze zakken geven een kleine hoeveelheid vloeistof af wanneer je hond poept. De geur van deze vloeistof helpt honden hun territorium te markeren en elkaar te identificeren. Maar soms raken deze anaalklieren verstopt en kan het moeilijk zijn voor je hond om te poepen, wat leidt tot constipatie.
  Gevuld poepzakje als gevolg van gebruik natuurlijk laxeermiddel

  Symptomen van constipatie bij honden

  Normaal gesproken poepen honden één of twee keer per dag. Maar wanneer je hond constipatie krijgt, zal zijn stoelgang veel minder vaak voorkomen. Als je hond meer dan 24 uur niet heeft gepoept, is hij hoogstwaarschijnlijk verstopt.

  Andere tekenen van constipatie zijn:

  • Persen om te poepen (met of zonder ontlasting te produceren)
  • Uitroepen bij het poepen
  • Langzame stoelgang
  • Harde, droge ontlasting die geen residu achterlaat wanneer het wordt opgepakt

  Als je hond een van deze symptomen vertoont, zijn er veel natuurlijke behandelingen die je kunt proberen om de boel in beweging te krijgen. We zullen er zo dadelijk enkele delen.

  Wanneer moet je de dierenarts bellen?

  Als je vroegtijdig met de constipatie van je hond omgaat, kun je het vanuit huis beheren met natuurlijke middelen. Maar als het onbehandeld blijft, heb je mogelijk hulp nodig van een professional. Als er meer dan 3 dagen zijn verstreken sinds de laatste ontlasting van je hond of als je een van deze ernstigere symptomen opmerkt, neem dan contact op met je dierenarts:

  • Braken
  • Verlies van eetlust
  • Lusteloosheid
  • Opgezwollen buik
  • Buikpijn
  Hond bij dierenarts voor constipatie

  Wanneer honden last hebben van constipatie, schrijven conventionele dierenartsen vaak voorgeschreven laxeermiddelen voor. Maar deze kunnen schadelijk zijn voor je hond.

  Het probleem met voorgeschreven laxeermiddelen voor honden

  Het probleem is dat voorgeschreven laxeermiddelen het onderliggende probleem niet oplossen, ze verlichten alleen de symptomen. Daarnaast kan het lichaam ook afhankelijk worden van deze laxeermiddelen als je ze te vaak gebruikt. De spieren van de darm verliezen toon en zenuwreactie en worden niet meer in staat om zelfstandig ontlasting naar buiten te duwen. Er zijn ook veel bekende bijwerkingen van laxeermiddelen, waaronder buikpijn, diarree en uitdroging.

  Met zo veel natuurlijke laxeermiddelen en andere manieren om de boel in beweging te krijgen, is er geen reden om voorgeschreven laxeermiddelen voor honden te gebruiken. Als je besluit ze te gebruiken, doe dit dan altijd onder begeleiding van een professional. En geef je hond nooit menselijke laxeermiddelen, omdat deze nog gevaarlijker kunnen zijn voor honden.

  De beste natuurlijke laxeermiddelen voor honden

  Omdat voorgeschreven laxeermiddelen zo veel bijwerkingen en risico’s hebben, is het het beste om natuurlijke laxeermiddelen te gebruiken. Er zijn veel milde natuurlijke laxeermiddelen die de darmen kunnen stimuleren.

  1. Aloë vera: Aloë vera is een natuurlijk laxeermiddel dat helpt bij het stimuleren van spiersamentrekkingen en het smeren van het spijsverteringskanaal. Het heeft ook een hoog watergehalte, wat kan helpen bij het toevoegen van vocht aan de ontlasting van je hond. Gebruik gel of sap van voedingskwaliteit gemaakt van het binnenste fillet. Voeg tot ¼ theelepel per 4,5 kg lichaamsgewicht toe aan het voedsel van je hond. Let op: vermijd de aloëlatex, de gele substantie aan de binnenkant van het blad, omdat dit giftig is voor honden.
  2. Appelazijn: Sommigen geloven dat appelazijn samentrekkingen in de darm kan verhogen om afval naar buiten te bewegen. Dit natuurlijke laxeermiddel voor honden is ook prebiotisch, wat de spijsverteringsgezondheid ondersteunt. Meng het altijd met het water of voedsel van je hond, niet puur. De dosis is gebaseerd op het gewicht van je hond: tot 6 kg – 1 theelepel, 6 tot 15 kg – 2 theelepels, 15 tot 38 kg – 1 eetlepel.
  Hond heeft last van constipatie

  Hoe je de constipatie van je hond natuurlijk kunt verlichten

  Als de bovengenoemde natuurlijke laxeermiddelen niet werken, zijn er andere strategieën om van de constipatie van je hond af te komen. Het eerste wat je moet doen als je hond constipatie krijgt, is nadenken over wat hij de afgelopen paar uur heeft gegeten. Heb je iets nieuws aan zijn dieet toegevoegd? Heeft hij iets gegeten dat hij niet had moeten eten?

  Als er niets voor de hand ligt, controleer dan op zichtbare problemen. Dit kan klitten, bulten of vreemde objecten bij de opening van de anus zijn. Controleer ook op uitdroging.

  Probeer vervolgens je hond uit te laten voor een wandeling of ga balletje gooien. Beweging kan de darmen van je hond in beweging brengen.

  Als geen van deze methoden werkt, probeer dan deze natuurlijke middelen. We raden aan om ze in volgorde te proberen en vervolgens een paar uur te wachten voordat je naar de volgende gaat. Dit zorgt ervoor dat je het systeem van je hond niet onnodig belast.

  1. Vezelrijke voedingsmiddelen: Er zijn twee soorten vezels: oplosbaar en onoplosbaar. Oplosbare vezel lost op in water en vormt een gel die de spijsvertering kan verbeteren. Het kan helpen de ontlasting te vergroten en de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Het zorgt er ook voor dat de ontlasting wordt verdikt om verstopping en diarree te voorkomen.

  Maar wanneer je hond al constipatie heeft, heeft hij onoplosbare vezels nodig. Onoplosbare vezels trekken water in de ontlasting van je hond, wat zal helpen om het te verzachten. Fruit en groenten zoals pompoen, groene bonen, courgette en wortels zijn goede bronnen van onoplosbare vezels. Ze hebben ook een hoog watergehalte dat je hond kan hydrateren.

  2. Orgaanvlees: Als je hond constipatie krijgt, voeg dan orgaanvlees toe aan zijn dieet. Dit zal vooral effectief zijn als hij niet gewend is aan orgaanvlees, dus overdrijf het niet.

  Als je al orgaanvlees geeft als onderdeel van het dieet van je hond, voeg dan meer toe totdat zijn constipatie voorbij is. Je kunt ook een supplement met orgaanvlees proberen als verse organen niet je favoriet zijn.

  3. Smerende kruiden: Een andere manier om de constipatie van je hond te verlichten, is door smerende kruiden te voeren. Deze helpen de productie van slijm te verhogen en creëren een gel-achtige substantie genaamd mucilage (slijmstof). Samen helpt dit de ontlasting uit de dikke darm van je hond te begeleiden. Populaire kruiden zijn onder meer: heemst, weegbree, vogelmuur, rode iep en lijnzaad.

  Veilige natuurlijke laxeermiddelen voor zwangere honden

  Als je een zwangere hond hebt, is het vooral belangrijk om laxerende medicijnen te vermijden. Laxeermiddelen werken door de beweging in het spijsverteringskanaal te verhogen, wat stress kan veroorzaken voor de foetus en de voortplantingsorganen.

  Als je zwangere hond constipatie krijgt, focus dan alleen op het smeren van het spijsverteringskanaal met:

  • Heemst
  • Lijnzaad
  • Vogelmuur

  Waarom je geen melk als laxeermiddel moet gebruiken

  Sommige hondeneigenaren gebruiken melk als middel tegen constipatie bij honden. Het “werkt” omdat de meeste honden lactose-intolerant zijn, dus het veroorzaakt spijsverteringsproblemen en diarree. Maar het kan ook tot grotere problemen leiden, dus het is het beste om melk niet als middel voor de constipatie van je hond te gebruiken.

  Melk is geen goed natuurlijk laxeermiddel voor honden

  Chronische constipatie bij honden

  Constipatie is een veelvoorkomend spijsverteringsprobleem bij honden, maar is meestal acuut. Dat betekent dat het slechts een paar dagen duurt en vaak wordt veroorzaakt door een verandering in dieet of routine.

  Chronische constipatie is echter een heel ander beest. Het kan lang aanhouden, zelfs jaren. Chronische constipatie wordt meestal veroorzaakt door een disfunctionele lever of levercongestie. Wanneer de lever niet goed werkt, vertraagt de productie van gal. Gal is een belangrijk onderdeel van het eliminatiesysteem. Als er niet genoeg gal is of het is te dik, kan er vetophoping optreden, waardoor de spijsvertering wordt vertraagd en de kans op constipatie toeneemt.

  Voor chronische constipatie, veroorzaakt door leverproblemen, kan de dierenarts het volgende voorschrijven:

  • Mariadistel
  • Kurkuma
  • Zoethout
  • Omega-3 vetzuren

  Hoe constipatie bij honden te voorkomen

  Omdat constipatie kan komen en gaan, is het belangrijk om te weten hoe je het kunt voorkomen. De belangrijkste stap is ervoor te zorgen dat je hond niets eet wat hij niet zou moeten eten. Maar ik begrijp dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan (vooral met sluwere honden). Hier zijn enkele aanvullende tips:

  1. Geef je hond rauw voedsel: Rauw voedsel is gemakkelijker voor het spijsverteringskanaal. Dit helpt ontstekingen en irritatie te verminderen. Het zit ook boordevol natuurlijke vitamines en voedingsstoffen die je hond nodig heeft om gezond te blijven. Dit helpt ervoor te zorgen dat zijn systemen goed functioneren.
  2. Geef je hond fruit en groenten: Dit sluit aan bij rauw voedsel, maar zelfs als je toegewijd bent aan brokjes, kan je fruit en groenten toevoegen. Waarom? Ze zitten boordevol vezels, wat de darmbewegingen reguleert.
  3. Geef je hond probiotica: Probiotica helpen de spijsverteringsgezondheid van je hond te verbeteren. Probiotica zijn gezonde bacteriën die hun weg naar de dikke darm van je hond vinden.

  Probiotica zijn essentieel om ervoor te zorgen dat jouw hond voldoende gezonde darmbacteriën heeft om voedsel te verteren. Suppdog heeft daarvoor de Probiotics+ en Probiotics+ Hypoallergeen ontwikkeld. Probiotics+ verandert de zuurgraad van het spijsverteringskanaal van jouw hond om een geschikte omgeving voor de spijsvertering te creëren. Het kan ook de groei van schadelijke bacteriën, zoals salmonella, belemmeren en infecties voorkomen.

  Suppdog Probiotica+ potje

  De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Brengt de darmflora in balans
  • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
  • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

  Conclusie

  Het observeren van de ontlasting van je hond is cruciaal voor het welzijn van je huisdier. Veel voorkomende oorzaken van constipatie is dieet, beweging, haar, uitdroging en leeftijd. Dit kan effectief worden aangepakt met natuurlijke oplossingen zoals aloë vera, appelazijn en vezelrijk voedsel. Ter voorkoming van constipatie wordt geadviseerd om rauw voedsel, fruit, groenten en probiotica in het dieet van je hond op te nemen.

  Bronnen

  1. Bovsun, M. (2023, 9 november). Dog constipation: Causes, diagnosis & treatment. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-constipation/
  2. Gagne, M. (2023, 24 maart). How to manage constipation with natural laxatives for dogs. Dogs Naturally – Natural Dog Health And Nutrition. https://www.dogsnaturallymagazine.com/manage-dog-constipation-naturally/
  3. Purina. (z.d.). Dog constipation: Causes & treatment to help your dog. https://www.purina.co.uk/articles/dogs/health/digestion/dog-constipation
  4. WebMD Editorial Contributors, & Claussen, K. (2021, 11 februari). Dog constipation causes and treatment. WebMD. https://www.webmd.com/pets/dogs/dog-constipation-causes-treatment
  5. Whitesell, R., DVM. (2023, 12 september). Dog constipation: causes and treatment. PetMD. https://www.petmd.com/dog/symptoms/dog-constipation-causes-and-treatment

  Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

  Ontmoet de auteur

  Cémenne Snijder
  Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
  Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *