Leestijd: 6 min.

Het opspringen bij begroetingen is een veelvoorkomend gedragsprobleem bij honden. Niet alleen is het vervelend, maar grote rassen kunnen mensen omver gooien, wat vooral gevaarlijk is voor kinderen en ouderen. Zelfs kleine rassen kunnen je benen bekrassen of modder op je kleding achterlaten. Toch probeert je hond je alleen maar te begroeten op ooghoogte. Bovendien is opspringen een effectieve manier om je aandacht te krijgen. Dus, hoe stop je je hond met opspringen als het zo’n natuurlijk gedrag voor honden is?

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Hoe je ervoor zorgt dat je hond niet meer tegen je aan springt
  • Wat je moet doen als je hond tegen je aanspringt
  • Wat je vooral niet moet doen als je hond tegen je aanspringt

Tips voor het aanleren van beleefd begroetingsgedrag bij je hond

Leer je hond een begroetingsregel, het is veel veiliger, beleefder en biedt je huisdier een alternatieve manier om je te begroeten en aandacht te verdienen. Deze 10 tips zullen je helpen om je hond gepast begroetingsgedrag aan te leren. Binnenkort weet je hond precies hoe hij “hallo” moet zeggen tegen mensen.

Begroet je hond alleen als ze vier poten op de grond hebben

De meest effectieve manier om met ongewenst gedrag om te gaan, is je hond een onverenigbaar alternatief gedrag aan te leren. Je hond leert sneller en gemakkelijker als je hem vertelt wat hij moet doen in plaats van alleen te vertellen wat hij niet moet doen. In het geval van opspringen zou dat kunnen betekenen dat je je hond leert alle vier de poten op de grond te houden. Ze kunnen niet springen en tegelijkertijd staan. Of misschien wil je dat ze zitten of liggen bij begroetingen. Welke regel je ook kiest, begroet je hond alleen en geef aandacht wanneer ze de regel volgen. En wees consistent, laat bijvoorbeeld je hond niet wel op je springen als je een spijkerbroek draagt, maar niet als je een pak aanhebt.

Geef aandacht zodra de voorpoten van je hond de grond raken

Honden vertonen gedrag dat beloond wordt met wat ze willen. Dus, zolang je hond je begroet volgens je regel, zoals voorpoten op de grond, geef dan liefde en aaien. Je hond wil de beloning van je aandacht dus zorg ervoor dat ze het meteen krijgen als ze het goede doen, vooral terwijl ze nog aan het leren zijn. Stel je begroeting dus niet uit terwijl je je jas en schoenen uittrekt. Je hond kan ongeduldig worden en proberen iets anders te doen om je op te merken.

hond springt op naar baby

Trek aandacht weg wanneer je hond opspringt

Aan de andere kant is een manier om opspringen te stoppen, door het niet te belonen. Versterk nooit een gedrag dat je wilt elimineren. Als je hond op je springt, neem dan snel weg wat ze willen, je aandacht. Probeer je om te draaien of rustig weg te lopen, zodat je hond beseft dat opspringen het tegenovergestelde effect heeft van wat ze bedoelden. Maar zodra je hond weer vier op de grond heeft, draai je terug en prijs ze rustig. Dit helpt je hond te zien dat hun gedrag een schakelaar is die je aandacht aan- en uitzet.

Bereid je hond voor op succes

Het negeren van opspringen en belonen van correcte begroetingen is effectief, maar het kan frustrerend zijn voor je hond. Bereid je hond voor op succes door het gemakkelijker voor hen te maken om je begroetingsregel te volgen. Als dat betekent dat ze moeten zitten voor begroetingen, vraag hen dan om meteen bij de deur te gaan zitten. Als je wilt dat ze met vier poten op de grond blijven, stimuleer hen dan om te staan.

Beloon je hond altijd voor correct begroetingsgedrag

Je hond leert sneller correct begroetingsgedrag als hun acties direct invloed hebben op je aandacht. Dat betekent dat je je hond altijd moet belonen als ze je begroetingsregel volgen. Vergeet je aandacht niet te geven als de poten van je hond eindelijk de grond raken. Je bent misschien geïrriteerd, maar laat dat je reactie niet beïnvloeden. Het zal je hond verwarren als de regel niet consequent wordt versterkt.

hond belonen na luisteren

Grijp of duw je hond niet weg

Onthoud dat je hond opspringt om je aandacht te krijgen. Zelfs een negatieve reactie zoals je hond grijpen, hun poten vasthouden of ze wegduwen, is nog steeds aandacht en zal dus het opspringen belonen. In plaats van de frequentie te verminderen, kan dit op de lange termijn meer opspringen veroorzaken. En erger nog, voor veel honden kunnen deze fysieke handelingen worden opgevat als het initiëren van ruw spel. Ze zullen harder en sterker terugkomen, denkend dat het allemaal deel uitmaakt van het spel.

Zet je knie niet omhoog als je hond opspringt

Misschien heb je ooit gehoord dat het opsteken van je knie om de borst van je hond te blokkeren het gedrag zou elimineren. Zoals eerder besproken, kan het opsteken van je knie door sommige energieke persoonlijkheden worden geïnterpreteerd als aandacht of een spel, wat het tegenovergestelde effect kan hebben. Maar nog erger, voor de meeste honden kan dit wantrouwen creëren en de band tussen mens en hond aantasten. Uiteindelijk probeert je hond alleen maar “hallo” te zeggen en je straft hen als reactie. Je kunt ze zelfs verwonden. Als je hond je niet vertrouwt, kan dat leiden tot andere gedragsproblemen, zoals niet komen wanneer je ze roept.

Houd begroetingen laagdrempelig terwijl je hond leert

Omdat je hond zo blij is om je te zien, is het moeilijk voor hen om hun opwinding onder controle te houden. Het kost veel emotionele zelfbeheersing om de natuurlijke neiging om te springen te weerstaan en in plaats daarvan de nieuwe begroetingsregel op te volgen. Maak het je hond gemakkelijker door begroetingen laagdrempelig te houden. Honden kunnen onze emoties lezen, dus als je opgewonden bent, zullen zij dat ook zijn. Blijf in plaats daarvan kalm en rustig, zelfs wanneer je ze beloont. Zodra je hond het begint te begrijpen, kun je je enthousiasme beetje bij beetje vergroten totdat je net zoveel opwinding kunt tonen als zij doen.

Voorkom dat je hond opspringt bij gasten

Jij bent niet de enige die het gedrag van je hond versterkt. Andere gezinsleden, gasten en zelfs vreemden op straat kunnen allemaal het opspringen belonen als je niet voorzichtig bent. Gebruik beheerstechnieken zoals het vastbinden van je hond zodat ze niet kunnen naderen. Nog beter, stuur je hond naar hun plek of plaats je hond in hun bench zodat ze niet in de buurt van de deur zijn. Je kunt ook een traphekje gebruiken om de gang te blokkeren.

golden retriever springt op tegen opa

Vraag gasten en vreemden om je begroetingsregel te volgen

Wees niet bang om duidelijk te communiceren met gasten en vreemden over wat je hond moet doen voordat ze hem begroeten. Vraag mensen om je hond volledig te negeren als hij nog aan het leren is, tenzij je zegt dat het goed is. En vermijd vreemden totdat je hond begroetingen heeft geleerd met vrienden en familie die je kunt vertrouwen om samen te werken. Gebruik in plaats daarvan een “kijk naar mij” signaal of leid je hond af met een handaanraking of speeltje totdat de vreemdeling is gepasseerd.

Conclusie

Met deze tips kun je je harige metgezel helpen om op een beleefde manier te begroeten zonder op te springen. Onthoud dat geduld en consistentie de sleutel zijn tot succes bij het aanleren van nieuwe handelingen. Voordat je het weet zal je hond weten hoe hij moet begroeten op een manier die voor iedereen prettig is.

Bronnen

  1. Battersea. (z.d.). How to teach your dog not to jump up. Battersea Dogs & Cats Home. https://www.battersea.org.uk/pet-advice/dog-advice/how-teach-your-dog-not-jump
  2. Bender, A. (2023, 3 maart). How to Stop Your Dog From Jumping Up. The Spruce Pets. https://www.thesprucepets.com/how-to-stop-jumping-in-dogs-1117873
  3. Gibeault, S. (2023a, november 9). How to Stop Your Dog From Jumping Up on People. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/training/how-to-stop-your-dog-from-jumping-up-on-people/
  4. Gibeault, S. (2023b, november 10). Expert Tips to Keep Your Dog from Jumping. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/training/stop-dog-jumping/
  5. The Humane Society of the United States. (z.d.). How to stop your dog from jumping up. https://www.humanesociety.org/resources/how-stop-your-dog-jumping

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *