Vuurwerk kan ontzagwekkend zijn voor sommige mensen, maar veel honden zijn bang voor vuurwerk en vinden het geluid en de spektakel angstaanjagend. Als jouw hond bang is voor vuurwerk kan hij in een paniekerige toestand terechtkomen. Ontdek hoe je de vuurwerkangst van je hond kunt verminderen en zorg ervoor dat jullie beiden kunnen genieten van een veilige en rustige ervaring tijdens oud en nieuw.

Leestijd: 5 min.

Symptomen van vuurwerk angst bij honden

Door de flitsen en harde knallen van vuurwerk zien honden vuurwerk als een bedreiging of potentieel gevaar, wat resulteert in intense angst en paniekreacties. Als je hond bang is voor vuurwerk, heb je waarschijnlijk de volgende angstige gedragingen waargenomen:

 • Heel alert zijn
 • Hun oren platleggen
 • Weigeren naar buiten te gaan of juist proberen het huis te ontvluchten
 • Onrustig zijn
 • Trillen of beven
 • Hijgen
 • Overmatig vocaliseren (piepen, blaffen, enz.)
 • Zich verstoppen
 • Extreem aanhankelijk worden
Pup bang voor vuurwerk

10 tips & adviezen voor honden die bang zijn voor vuurwerk

Deze symptomen van angst bij honden leiden ertoe dat baasjes overwegen medicijnen te proberen om met het gedrag om te gaan. Echter kunnen de volgende tips kunnen helpen om de vuurwerkangst van honden te verminderen.

Gebruik geluidstraining

Je kunt honden die bang zijn voor vuurwerk helpen om ermee om te leren gaan door trainingssessies op te zetten gedurende het jaar, ruim voor oud en nieuw. Begin door een geluidseffect van vuurwerk af te spelen (veel kun je gratis online vinden) op een zeer laag niveau gedurende een korte periode, terwijl je je hond een reeks kleine hondensnoepjes geeft en veel liefde wanneer ze rustig blijven. Zet vervolgens het geluid uit en stop met het geven van snoepjes.

Blijf het proces herhalen, steeds met het geluid op een laag niveau, totdat je hond hoopvol naar je kijkt zodra het geluid begint. Zorg er altijd voor dat je hond comfortabel is met de geluiden en geen tekenen van angst vertoont.

Geluidstraining voor vuurwerk

Verhoog geleidelijk het geluidsniveau in de daaropvolgende trainingssessies totdat je hond begint de geluiden te associëren met beloningen en positiviteit voor het hebben van een rustig gedrag. Vergeet niet de opnames te variëren met verschillende soorten vuurwerk.

Demp het geluid

Hoewel tegenconditionering met een vuurwerkopname gedurende het jaar je hond kan helpen leren omgaan met het geluid, is een eenvoudige manier om honden vuurwerkangst tijdens oud en nieuw te beheersen om eenvoudigweg het geluid te dempen met iets anders.

Sluit een witte ruis machine aan of zet kalmerende muziek hard genoeg aan zodat het vuurwerk gecamoufleerd wordt. Als de “safe zone” van je hond zijn bench is, kun je ook de bovenkant en zijkanten bedekken met een dikke deken. Zorg wel voor dat je hond de bench kan verlaten wanneer hij dat wil.

Houd je hond bezig

Zorg voor afleiding door je hond iets lekkers te geven om zich op te focussen tijdens vuurwerk, zoals bijvoorbeeld een snack bal. Stop het speelgoed vol met speciale traktaties zoals het favoriete snoepje van je hond, zodat hij iets anders heeft om zich op te focussen tijdens het lawaai. Je kunt je hond ook een bevroren traktatie geven om op te kauwen, zoals een wortel.

Hond afleiden tijdens vuurwerk

Geef je hond extra ruimte of een schuilplaats

Veel honden zoeken tijdens vuurwerk een plek buiten het zicht en gehoor. Dit gedrag is typisch voor honden die zich ongemakkelijk voelen bij de luide en onvoorspelbare geluiden van vuurwerk. Ze kunnen proberen zich te verstoppen onder meubels, in kasten of zelfs achter de gordijnen. Het vinden van zo’n schuilplaats kan helpen om hun angst te verminderen en hen een gevoel van veiligheid te geven tijdens het vuurwerk.

Troost je hond

Je hebt misschien gehoord dat het troosten van je hond in tijden van stress zijn angsten kan versterken. De reacties van je hond op vuurwerk zijn echter gebaseerd op een legitieme angst. Het bieden van troost tijdens deze periode is gepast en vaak nuttig.

Dicht bij je hond zitten, hem voorzichtig aaien en geruststellende woorden zeggen tijdens enge gebeurtenissen zoals vuurwerk kan helpen om je hond te centreren en zijn angst misschien zelfs te verminderen. Bovendien helpt dit je hond te begrijpen dat je zijn partner bent en dat hij altijd bij jou terecht kan als hij bang is.

Bange hond troosten

Overweeg kalmerende supplementen

Kalmerende supplementen kunnen worden gebruikt om je huisdier te ondersteunen tijdens stressvolle gebeurtenissen zoals vuurwerk. Een andere alternatief is een kalmerende halsband of diffuser. Deze kalmerende oplossingen kunnen je harige vriend echt helpen ontspannen tijdens stressvolle tijden.

Coming soon: houdt de website in de gaten om niks te missen🙈

Koppel je hond aan een hond die niet bang is voor vuurwerk

Als je nerveuze hond ziet dat een oudere of dominantere hond ontspant en kalm blijft tijdens het vuurwerk, kan hij dit als een voorbeeld zien. Dit illustreert het belang van een rustige en zelfverzekerde hond als rolmodel binnen de roedel. Wanneer een angstige hond observeert hoe een meer ervaren of zelfverzekerde hond reageert op stressvolle situaties zoals vuurwerk, kan dit een geruststellend effect hebben en de angst van de nerveuze hond verminderen.

Blijf zelf ook kalm

Neem de leiding, maar behoud je kalmte. Honden zijn gevoelig voor zelfs de kleinste veranderingen, zelfs tot aan onze lichaamstemperatuur toe. Als jij je nerveus of gespannen voelt, kan je hond ook vuurwerk als een probleem interpreteren. Als jij dus zelf angstig bent voor vuurwerk, neem dan wat diepe ademhalingen en blijf rustig.

Honden bang onder deken

Probeer een antistress vest

Net zoals het inbakeren helpt om baby’s te kalmeren, kan een strak kledingstuk dat zachte druk uitoefent op de torso van je hond de angst voor vuurwerk verminderen. Zorg er wel voor dat je hond gewend raakt aan het dragen van een drukvest voor vuurwerk, zodat tegen de tijd dat het evenement plaatsvindt, je hond comfortabel is met het kledingstuk.

Raadpleeg een professional

Als het gedrag van je hond niet verbetert, zoek dan een trainer om je te helpen en je hond door ontspanningsprotocollen te begeleiden. Als de vuurwerkangst van je hond hen of jou in gevaar brengt, praat dan met je dierenarts of een gecertificeerde gedragstherapeut over angstmedicatie voor honden en of dit noodzakelijk is.

Conclusie

Het zien van je hond die bang is voor vuurwerk is hartverscheurend. Gelukkig zijn er verschillende strategieën om deze angst te verminderen zonder direct naar medicatie te grijpen. Van geluidstraining tot het bieden van afleiding en troost, tot het overwegen van kalmerende supplementen en andere middelen, er zijn opties om je harige metgezel te helpen.

Bronnen

 1. Campbell, S. (z.d.). Is Your Dog Scared of Fireworks? Here’s What to Do. Zoetis Petcare. https://www.zoetispetcare.com/blog/article/dog-scared-fireworks
 2. McKinnon, H. (2024, 4 januari). Dogs & Fireworks: 10 Calming tips & 5 Reasons why dogs are afraid. The Dog People By Rover.com. https://www.rover.com/blog/why-are-dogs-afraid-of-fireworks/
 3. Schade, V. (2023, 24 juni). 9 Tips for Helping a Dog That’s Scared of Fireworks. https://www.petmd.com/dog/tips-helping-dogs-thats-scared-fireworks
 4. Sexton, C. (2020, 25 juni). Why Fireworks Scare Some Dogs but Not Others. Smithsonian Magazine. https://www.smithsonianmag.com/science-nature/firework-fear-why-your-dog-does-or-doesnt-react-and-how-you-should-180975182/
 5. Traverse, T. (2023, 27 juni). How to Keep Your Dog Calm During Fireworks. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/training/how-to-keep-your-dog-calm-during-fireworks/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *