Waarom verhaart mijn hond zo veel? Het is een vraag die veel hondeneigenaren zich stellen, vooral wanneer ze merken dat hun geliefde viervoeter meer haren verliest dan normaal. Het fenomeen van verharen is een natuurlijk onderdeel van het leven van honden en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Ontdek waarom honden verharen en hoe je het verharen van je hond kunt beheren.

Leestijd: 7 min.

Waarom verhaart mijn hond zo veel?

Honden vertrouwen op hun vacht om hun huid te beschermen, hun lichaamstemperatuur te reguleren en de interne organen te isoleren tegen kou en hitte. Net zoals ons dagelijks haarverlies, is wat verharing bij huisdieren normaal. Sommige hondenrassen verharen van nature meer dan andere, vooral tijdens seizoensveranderingen. Maar overmatig verharen bij honden kan ook een teken zijn van ziekte of aandoening die veterinaire zorg vereist. Daarom is het belangrijk om het normale verhaalpatroon van je hond te bepalen en te weten wat te doen als je hond veel verhaart.

Wat is een normale hoeveelheid hondenverharing?

De hoeveelheid verharing die “normaal” is voor je huisdier hangt af van veel variabelen, waaronder ras, anatomie, fysiologie en genetica. De gedachte dat langharige honden het meest verharen is een fabel. Sterker nog, kortgeharige honden hebben dichtere vachten en verharen over het algemeen meer, maar de lengte van hun haar maakt het minder opvallend.

Labrador en Akita

Natuurlijk zijn er geen harde regels. Maar sommige honden verharen gewoon natuurlijk veel. Een hondenras dat extreem verhaart is de Labrador Retriever. Andere hondenrassen die veel verharen zijn onder andere:

 • Akitas
 • Chow Chows
 • Dalmatiërs
 • Duitse Herders
 • Siberische Husky’s

Seizoensverandering


Bepaalde hondenrassen, vooral die met dubbele vachten, vertonen een aanzienlijke seizoensgebonden verharing, met een piek in het vroege voorjaar en het vroege najaar. Daarnaast kan de hoeveelheid verharing toenemen als reactie op veranderingen in temperatuur en blootstelling aan zonlicht. Naarmate de warmere maanden naderen, vervangen honden hun dikkere winterjas door een lichtere zomervacht. In aanloop naar de koudere maanden ruilen ze deze lichtere vacht weer in voor een dikkere, warmere laag voor de winter.

Het voeren van een onevenwichtig dieet

De belangrijkste reden voor overmatig verharen bij honden is een slecht dieet. Mensen gaan naar de supermarkt, kopen een 10 kilo zak goedkoop voer, en zien dan het verharen van hun huisdier toenemen. Hoewel het voer aan de minimale kwaliteitseisen voldoet, bevat het mogelijk niet genoeg eiwitten of voedingsstoffen voor je huisdier. Kies een hoogwaardig hondenvoer, het beste voer voor je hond hangt af van hun leeftijd, levensstijl en gezondheid. Praten met je dierenarts zal je helpen de beste keuze te vinden.

Onevenwichtig dieet voer

Voedselintolerantie of allergieën

Voedselallergieën of intolerantie zijn een veelvoorkomende oorzaak van overmatig verharen bij honden. Dit veroorzaakt vaak jeukende huid en huidinfecties, wat niet alleen bijdraagt aan meer verharing, maar ook aan gebieden van totale haaruitval bij deze honden.

Milieuallergieën, zoals die voor pollen, gras of huidschilfers, kunnen er ook voor zorgen dat je hond veel verhaart. Het is dus belangrijk om de veranderingen in de vacht van je hond te bespreken met je dierenarts voordat je overschakelt naar een hondenvoer dat vriendelijk is voor allergieën. Het probleem kan namelijk niet aan hun voedsel liggen.

Het gebruik van de verkeerde shampoo

Indien je hond veel verhaart en je twijfelt aan de oorzaak, zoals de voedingskwaliteit, voedselintoleranties of allergieën, is het raadzaam om je verzorgingsroutine te overwegen. Extreme verharing bij je hond kan veroorzaakt worden door het gebruik van de verkeerde shampoo tijdens het wassen. Gebruik nooit shampoo voor mensen op je hond, aangezien dit te agressief is voor hun huid en vacht, met mogelijk overmatig verharen, schilfering en zelfs huidinfecties tot gevolg. Kies in plaats daarvan voor een shampoo die speciaal is ontwikkeld voor honden, en zorg ervoor dat je alle resten grondig uit de vacht van je trouwe viervoeter spoelt.

Hond wassen met verkeerde shampoo

Stress

Stress, zoals een plotselinge verandering in routine of het verwelkomen van een nieuw familielid in huis, kan ook overmatig verharen veroorzaken. Je kunt ook merken dat je hond veel verhaart tijdens vuurwerk, onweersbuien of zelfs een bezoek aan de dierenarts. Dit komt door de stressreactie van het lichaam. Hoewel niet precies bekend is waarom honden verharen als ze gestrest zijn, wordt vermoed dat dit komt door epinefrine (ook bekend als adrenaline), dat het primaire stresshormoon in het lichaam is.

Huidparasieten

Als je hond meer dan gebruikelijk verhaart en overmatig krabt, kan dit wijzen op de aanwezigheid van vlooien, teken of schurftmijten. Deze parasieten, samen met de jeuk en het krabben dat ze veroorzaken, kunnen leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen, zoals huidontsteking en secundaire huidinfecties.

Het is aan te raden om alle honden het hele jaar door preventieve behandelingen tegen vlooien en teken te geven. Aangezien deze parasieten kunnen worden overgebracht door kleding of kunnen binnenkomen via ramen en deuren, hebben zelfs huisdieren die binnenshuis verblijven (inclusief binnenkatten) regelmatige preventieve maatregelen nodig.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Vermindert jeuk & irritaties
 • Ondersteunt een gezonde huid & vacht
 • Preventieve werking tegen ongedierte

Hormonale onevenwichtigheden, tumoren en andere onderliggende ziekten

Overmatig verharen kan ook een teken zijn van hormonale onevenwichtigheden. Sommige honden verharen overmatig na het baren of na castratie of sterilisatie. Verharing op verschillende delen van het lichaam, klonten van verharing en verkleuring van de huid kunnen ook tekenen zijn van een reeks ernstige problemen, waaronder:

 • Bacteriële infecties
 • Ringworm en andere schimmelinfecties
 • Schildklieraandoeningen
 • Syndroom van Cushing
 • Inflammatoire darmaandoeningen (IBD)
 • Huidallergieën

Kan ik voorkomen dat mijn hond verhaart?

Je kunt een hond niet laten stoppen met verharen. Maar je kunt wel een hond kiezen die niet zoveel verhaart. Er bestaat niet zoiets als hypoallergene honden, maar sommige veroorzaken minder problemen dan andere. Ze hebben haar dat meer lijkt op mensenhaar, produceren minder huidschilfers dan andere honden en verharen niet.

Hond die verhaart

Hierdoor zijn ze ideale huisdieren voor mensen die allergisch zijn voor dierenhuidschilfers of dierenhaar. Ze zijn ook geweldige metgezellen voor hondenbezitters die niet van de rommel houden die verharen kan veroorzaken. Deze hondenrassen zijn onder andere:

 • Afghan Hound
 • Bichon Frise
 • Chinese Crested
 • Maltezer
 • Schnauzer
 • Poedel
 • Portugese Waterhond

Veel hondeneigenaren zoeken naar honden die zijn gefokt met deze rassen, zoals de poedel. Er is echter geen garantie dat een “doodle” mix niet verhaart.

Hoe kan ik het verharen van mijn hond beheren?

Hoewel je het verharen bij geen enkele hond kunt stoppen, zijn er stappen die je kunt nemen om het beheersbaar te maken:

Borstel de vacht van je hond

Elke hond heeft een unieke vacht. Het is belangrijk om de juiste borstel te kiezen voor hun specifieke vacht:

 • Borstels met haren: deze borstels zijn een uitstekende keuze voor alle vachttypen. Voor een langere vacht, vertrouw op lange haren. Voor kortharige honden, kies een stijve borstel.
 • Borstels met afgeronde pinnen: deze borstels zijn de perfecte keuze voor wollige of krullende vachten die moeten worden ontward.
 • Slicker borstels: deze borstels worden het best gebruikt bij honden die vatbaar zijn voor klitten.
 • Rubberen borstels: deze borstels kunnen worden gebruikt bij kortgeharige honden of om de huid van elke hond te masseren. Rubberen borstels helpen bij het verwijderen van huidschilfers, dode huid en oud haar. Veel honden genieten van het gevoel van geborsteld worden met een rubberen kam, wat werkt als een zachte massager.
Verschillende honden borstels

Gebruik verhaar gereedschap

Of je hond nu seizoensgebonden of het hele jaar door verhaart, verhaar gereedschappen zijn erg handig. Ze maken het gemakkelijk om dood haar van je hond te verwijderen voordat ze zicht door je huis verspreiden. Verhaar gereedschappen zijn borstels met roestvrijstalen tanden, die perfect zijn voor het omhoog trekken en verwijderen van de extra ondervacht van je hond. Het gebruik van een verhaar gereedschap kan helpen bij het verwijderen van dood haar voordat het van je hond wordt afgeschud. Je moet wel voorzichtig zijn bij het gebruik van een verhaar gereedschap. Als er te veel druk wordt uitgeoefend kan dit kleine krassen op de huid van de hond veroorzaken.

Voer je hond een gezond dieet

Wanneer je hond goede voeding krijgt, worden hun haarzakjes sterker en veerkrachtiger. Dit betekent dat ze beter in staat zijn om de groei van gezonde, glanzende vacht te ondersteunen en tegelijkertijd de kans op overmatig verharen als gevolg van een ondervoede vacht te minimaliseren. Een uitgebalanceerd dieet, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten, draagt bij aan de algehele gezondheid van de huid en vacht, waardoor je hond er niet alleen van binnenuit beter uitziet, maar zich ook beter voelt.

Gezond dieet voor je hond

Houd je pup gehydrateerd

Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water. Dit is essentieel voor hun algehele gezondheid en kan ook helpen om hun huid gehydrateerd te houden. Een goed gehydrateerde huid is essentieel om verharing en haaruitval te verminderen, aangezien uitgedroogde huid kan leiden tot irritatie en jeuk, wat op zijn beurt kan resulteren in meer verharing en haarverlies. Door ervoor te zorgen dat je hond voldoende water drinkt, help je niet alleen hun huid gezond te houden, maar draag je ook bij aan hun algehele welzijn en comfort.

Was je hond regelmatig

Badtijd is niet alleen belangrijk om je hond schoon te houden, maar het speelt ook een cruciale rol bij het beheren van het verharen. Tijdens het wassen wordt niet alleen vuil en overtollige olie van de vacht verwijderd, maar het helpt ook bij het losmaken en verwijderen van dode haren voordat ze vanzelf uitvallen. Het gebruik van een de-shedding shampoo tijdens het baden kan dit proces nog verder verbeteren. Deze speciale shampoos zijn geformuleerd om losse haren te helpen verwijderen en tegelijkertijd de gezondheid van de huid en vacht te bevorderen.

Regelmatig wassen van je hond

Conclusie

Hoewel het niet mogelijk is om het verharen volledig te stoppen, kunnen hondeneigenaren stappen ondernemen om het te beheersen, zoals regelmatige verzorging, een gebalanceerd dieet en het gebruik van geschikte verzorgingsproducten. Het begrijpen van het verhaarpatroon van de hond en het opmerken van eventuele veranderingen is essentieel voor het vroegtijdig aanpakken van mogelijke gezondheidsproblemen. Door goede zorg en preventieve maatregelen te nemen, kunnen baasjes bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van hun hond.

Bronnen

 1. AKC. (2023, 9 november). Dog Shedding: What to Expect And How to Manage It. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-shedding-what-to-expect-and-how-to-manage-it/
 2. Petbarn. (2024, 13 februari). 5 hacks to help you manage your pet’s shedding. Petbarn Articles. https://www.petbarn.com.au/petspot/dog/grooming-dog/5-hacks-help-manage-pets-shedding/
 3. PetMD. (2023, 16 november). Why is my dog shedding so much? https://www.petmd.com/dog/symptoms/skin/excessive-shedding-in-dogs
 4. St Clair, J. (2024, 16 januari). Is Your Dog Shedding Like Crazy? Here’s What to Do. TopDog Health. https://topdoghealth.com/what-to-do-when-dog-is-shedding-too-much/
 5. WebMD. (2021, 5 februari). Dog shedding. https://www.webmd.com/pets/dogs/excessive-shedding-dogs

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *