Honing is een favoriet als je een snack nog zoeter wilt maken. En hoewel we het graag op brood smeren of toevoegen aan onze thee, vragen we ons af of het veilig is om te delen met onze harige vrienden. Maar mag een hond honing? Is het goed voor honden of juist niet?

Leestijd: 3 min.

Is honing goed voor honden?

Honing is veilig voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Honing kan zelfs gunstig zijn voor je pup omdat het rijk is aan antioxidanten, die helpen bij het beschermen van de lichaamscellen van je huisdier tegen schade. Het bevat natuurlijke suikers en kleine hoeveelheden vitamines en mineralen, waaronder:

 • Ascorbinezuur
 • Pantotheenzuur
 • Niacine
 • Riboflavine
 • Calcium
 • Koper
 • IJzer
 • Magnesium
 • Mangaan
 • Fosfor
 • Kalium
 • Zink
Honing uit een potje

Die zoetheid heeft echter een prijs. Het hoge suikergehalte van honing kan leiden tot obesitas bij honden als eigenaren hen te veel honing geven en niet voldoende lichaamsbeweging en evenwichtige voeding bieden. Suikers kunnen ook tandbederf veroorzaken, dus het is misschien een goed idee om de tanden van je hond te poetsen als je ze honing geeft.

Rauwe honing mag niet worden gegeven aan puppy’s of honden met een verzwakt immuunsysteem, omdat het sporen van botulisme kan bevatten. Honing mag niet worden gegeven aan diabetische of honden met obesitas.

Helpt honing tegen hondenhoest?

Wij mensen gebruiken vaak honing om een kriebelende keel te kalmeren en een hoest te stoppen. Het is dan ook een huisrecept die ook voor onze honden gebruikt kan worden. Dat gezegd hebbende, neem altijd contact op met je dierenarts als je hond hoest. Er kunnen veel verschillende aandoeningen zijn die de hoest veroorzaken, sommige ernstiger dan andere. Het is verstandig om de oorzaak van de hoest te laten beoordelen door een professional om ervoor te zorgen dat je hond de juiste behandeling krijgt.

Kan honing ook slecht zijn voor honden?

Hoewel honing veel gezonde en helende eigenschappen kan hebben, is het ongelooflijk rijk aan suiker. Als honden herhaaldelijk suiker eten in de loop van de tijd (of zelfs veel in één keer), kan dit schadelijk zijn voor hun gezondheid.

Rauwe honing

Het eten van suiker kan ervoor zorgen dat je hond een onrustige maag krijgt. Dit zal zich meestal uiten in milde, maar vervelende symptomen zoals verminderde eetlust, vermoeidheid, diarree, obstipatie en/of braken. Maar als je hond veel suiker eet, zowel in één keer als gedurende een langere periode, kunnen er ernstigere gezondheidsproblemen ontstaan, zoals diabetes en obesitas.

Hoeveel honing mag je aan een hond geven?

Honing moet nooit een vast onderdeel zijn van het dieet van je hond. Neem altijd eerst contact op met je dierenarts voordat je je hond een nieuwe soort traktatie geeft. Op basis van hun grootte, zouden honden niet meer dan de volgende porties honing per dag mogen eten:

 • Extra kleine hond = 1/4 theelepel
 • Kleine hond = 1/2 theelepel
 • Middelgrote hond = 1 theelepel
 • Grote hond = 2 theelepels

Je kunt je hond wat honing van een lepel laten likken. Je kan de honing ook verwerken in een zelfgemaakte hondensnack of toevoegen aan een hondensmoothie.

Hond likt honing van lepel

Conclusie


Honing kan veilig in kleine hoeveelheden aan honden worden gegeven. Het bevat antioxidanten en bepaalde vitamines en mineralen die gunstig kunnen zijn voor hun gezondheid. Echter moet honing, vanwege het hoge suikergehalte, met mate worden gegeven om obesitas en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Raadpleeg je dierenarts voordat je je hond honing geeft, vooral als ze een onderliggende gezondheidstoestand hebben. Honing kan als traktatie worden gegeven maar zorg ervoor dat het geen deel uitmaakt van hun dagelijkse dieet.

Bronnen

 1. Arnold, V. L. (2024, 15 februari). Can dogs eat honey? PetMD. https://www.petmd.com/dog/nutrition/can-dogs-eat-honey
 2. Burke, A. (2022, 4 augustus). Can dogs eat honey? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-honey/
 3. Fox, A. (2023, 11 september). Can My Dog Eat Honey? Learn Whether Honey is Beneficial or Harmful For Dogs. https://www.thewildest.com/dog-nutrition/can-dogs-eat-honey
 4. Gagne, M. (2024, 31 januari). Can dogs eat honey? Benefits & cautions. Dogs Naturally – Natural Dog Health And Nutrition. https://www.dogsnaturallymagazine.com/top-reasons-to-give-your-dog-honey/
 5. Koschalk, K. (2023, 15 september). Can Dogs Have Honey? Yes! And Here’s How to Safely Serve It. BeChewy. https://be.chewy.com/can-dogs-have-honey/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *