Hond ligt in zijn mandje, loopt mank na het liggen

Leestijd: 9 min.

Ooit gemerkt dat je hond mank loopt na het liggen? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw hond te maken heeft met startkreupelheid. Gelukkig zijn ze niet allemaal ernstig, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekenen en symptomen van ernstigere aandoeningen om de gezondheid van onze harige vrienden op lange termijn te garanderen.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Of je hond zich gewoon uitstrekt of dat dit wat anders is
 • Waarom je hond zo mank loopt na het liggen
 • Wat andere oorzaken zijn van het mank lopen van je hond na het liggen

Startkreupelheid hond

Als je hond mank loopt nadat hij is gaan liggen, zijn er een paar eerste vragen die je moet overwegen. Hoe lang doet hij dit al? Is hij verder kerngezond? Helaas kunnen onze huisdieren niet praten om ons te vertellen wat er aan de hand is, dus is het aan ons om ze te observeren om te ontdekken hoe ze pijn hebben en uit te zoeken of het tijd is om de dierenarts te bellen, of dat het probleem eenvoudig kan worden behandeld met hondensupplementen voor gewrichten of andere eenvoudige remedies.

Strekt mijn hond zich gewoon uit?

Dat je hond zich uitrekt na het slapen, als hij lui één of beide poten achter zich aansleept, is normaal en zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. De meeste honden doen dit wel eens, tot groot vermaak van hun baasje.

Hond strekt zich uit na het liggen. Kan zijn dat hond daardoor mank loopt

Hondenbenen kunnen ook in slaap vallen op dezelfde manier als onze benen dat kunnen. Als je ooit een slapend been hebt gehad, weet je dat dit af en toe gebeurt, maar dat het snel overgaat met een beetje strekken en bewegen zodra het bloed weer begint te pompen. Dit is volkomen normaal en kan gebeuren bij honden van elke leeftijd. In dit scenario zal je merken dat je hond in zijn poot kan bijten of likken om hem weer wakker te maken, vooral als hij een beetje gevoelig is. Als dit de eerste keer is dat het gebeurt en het gaat snel weg, dan kan een slapende poot de reden zijn voor het mank lopen. Maar dit zou niet elke dag moeten gebeuren; als het vaak gebeurt en hij langere tijd mank loopt, kan het iets veel groters zijn dan een slapend pootje.

Is het ernstig?

Bel onmiddellijk de dierenarts als je pup last heeft van het volgende:

 • Een bungelende ledemaat
 • Overmatige zwelling in de ledematen
 • Een duidelijke breuk (ledematen zien eruit alsof ze in een onnatuurlijke hoek zitten)
 • Voortdurend braken, aanvallen of andere ernstige symptomen
 • Je hond wordt uit het niets volledig kreupel

Je moet de bewegingen van je hond volledig beperken als hij kreupel is of als je een ernstig vermoeden hebt van gebroken ledematen.

Waarom loopt mijn hond mank na het liggen?

Je hond kan om een aantal redenen mank lopen na het liggen. Sommige zijn gemakkelijk te verhelpen, terwijl er voor andere geen eenvoudige oplossing is.

Enkele van de meest voorkomende redenen waarom jouw hond mank loopt na het liggen zijn:

Gewrichtsblessure

Als je hond mank loopt na het liggen, kan hij een gewrichtsband- of gewrichtsletsel hebben, vooral als je hond jong en vrij actief is en graag rondrent.

Symptomen:
Om dit te kunnen vaststellen, controleer je je hond helemaal, waarbij je aandacht besteedt aan de poten en gewrichten, door zachtjes op hun poten, knieën, heupen en dijen te drukken. Als een deel van de poten gevoelig is of een gil veroorzaakt, kan er sprake zijn van een gewrichtsblessure.

Behandeling:
Als je hond een breuk heeft en erg actief is, is het belangrijk om zo’n blessure te onderzoeken. Als je een actieve hond hebt, weet je dat er veel voor nodig is om het rustiger aan te doen, maar rondlopen of rennen kan de blessure veel erger maken. Neem je hond mee naar de dierenarts voor behandeling en probeer hun fysieke activiteit te beperken (als dat kan!). Als je hond niet loopt en helemaal niet wil bewegen of andere symptomen vertoont, moet je snel handelen. Het kan iets veel erger zijn.

Deze hond heeft een gewrichtsblessure en loopt hierdoor mank

Artritis

Artritis is een van de meest voorkomende redenen waarom jouw hond mank loopt na het liggen, vooral bij oudere honden, maar jongere honden kunnen er ook last van hebben. Het is zelfs zo dat 3 op de 5 honden vroeg gewrichtsproblemen krijgen. En vergeet niet dat honden als “senior” worden geclassificeerd als ze 7 jaar oud zijn.

Symptomen:
Als je hond artritis heeft, merk je een geleidelijk begin van kreupelheid op die begint als een beetje stijfheid en zich ontwikkelt tot een kreupele houding die steeds langer aanhoudt, of vaker voorkomt nadat je hond is opgestaan. Je kunt ook een verandering in zijn tempo of manier van lopen opmerken, en zwelling bij de gewrichten. Hij kan minder actief zijn en aarzelen om op te staan en rond te lopen.

Hij kan langzaam en moeizaam opstaan en kleine, beperkte bewegingen maken. Hoe langer ze lopen, hoe beter ze zich zullen voelen, omdat hun gewrichten gesmeerd zullen raken met vocht, waardoor ze gemakkelijker kunnen bewegen.

Behandeling:
Artritis kan hartverscheurend zijn om te zien bij onze meest geliefde harige vrienden en helaas bestaat er geen genezing. Maar het is gemakkelijk te behandelen en de symptomen veel beter beheersbaar te maken met hondensupplementen voor gewrichten. Talloze klanten hebben ontdekt dat supplementen zoals onze Joint Care+ Snoepjes die glucosamine bevatten, wat essentieel is voor de vorming en het herstel van gezond kraakbeen, drastisch kunnen helpen om de pijn van hun hond door artritis te verminderen. Onze snoepjes bevatten ook methylsulfonylmethaan, dat de pijn helpt blokkeren.

Het blijft ook belangrijk dat je hond regelmatig beweging krijgt als hij ouder wordt. Ze kunnen misschien niet meer zo snel of lang lopen als vroeger, maar dit kan helpen om hun gewrichten te smeren en ze makkelijker te laten lopen.

Massage en hondenacupunctuur kunnen ook helpen om de artritispijn te verlichten, hoewel je je huisdier het beste naar een professional kunt brengen; je wilt hem geen pijn doen!

Deze hond heeft last van artritis. Dit kan een reden zijn waarom hij mank loopt

Pootblessure

Je hond kan ook een pootblessure oplopen, vooral als je vrij actief bent. Het maakt niet uit waar je woont, het is gemakkelijk om dingen vast te krijgen in de poten; bladeren, zaden, takken, doornen of zelfs glas kunnen gemakkelijk vast komen te zitten in de ruimtes tussen de pootkussentjes van je hond. De pootkussentjes zelf kunnen beschadigd raken na het lopen op hete of ruwe oppervlakken. Het is belangrijk om deze verwondingen snel te laten behandelen, want ze kunnen leiden tot infectie (en moeten super ongemakkelijk zijn voor je harige vriend!).

Symptomen:
Je hond kan zijn poot meer omhoog houden dan normaal, zijn poot likken en mank lopen. Je kunt misschien zien wat er in zijn poot zit door hem te onderzoeken. Controleer tussen de voetkussentjes en op de kussentjes zelf. Als je pup iets in zijn poten heeft, vindt hij het misschien niet prettig als je ze aanraakt. Zelfs als je ze onderzoekt, kunnen kleine doorns en glas moeilijk te zien zijn in zijn poten. Je hond kan ook gestoken of gebeten zijn door een insect. Ook dit kan moeilijk te zien zijn, maar het kan herkenbaar zijn aan zwellingen in de poten of voeten.

Behandeling:
Neem je hond mee naar de dierenarts waar hij de verwonding kan laten behandelen, en hij kan antibiotica krijgen als dat nodig is.

Pootblessure bij een hond. Hierdoor loopt de hond mank

Andere oorzaken van het mank lopen van je hond na het liggen

Er kunnen andere oorzaken zijn voor het mank lopen van je hond, zoals spierpijn, of zelfs de ziekte van Lyme, andere auto-immuunziekten, verstuikingen of letsel aan de wervelkolom. Als je hond plotseling helemaal kreupel is, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Mocht het zo zijn dat je tijdens het inspecteren vreemde knobbels of bulten op je hond hebt gezien, kunnen dit cysten of tumoren zijn die beknelde zenuwen veroorzaken, en moeten ze ook door een dierenarts worden geïnspecteerd.

Als je vermoedt dat je hond artritis heeft, kunnen onze hondensupplementen voor gewrichten helpen. Suppdog’s Joint Care+ snoepjes zijn de ultieme ondersteuning voor de gewrichten van jouw trouwe viervoeter. Met krachtige ingrediënten helpt het pijn te verminderen, mobiliteit te verbeteren en de algemene gezondheid van de gewrichten te bevorderen.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Ondersteunt botten & gewrichten
 • Bevat de natuurlijke superfoods glucosamine en groenlipmossel
 • Helpt artritis & artrose te bestrijden

Conclusie

Startkreupelheid bij honden na het liggen kan verschillende oorzaken hebben, van onschuldig tot ernstiger. Observatie en aandacht voor symptomen zijn essentieel om de gezondheid van je hond op lange termijn te waarborgen. Gewrichts- of gewrichtsblessures, artritis en pootblessures behoren tot de veelvoorkomende oorzaken. Hondensupplementen zoals Joint Care+ Snoepjes kunnen helpen om de pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en de gezondheid van de gewrichten te bevorderen, waardoor jouw trouwe viervoeter zich beter kan voelen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Bronnen

 1. Mighty Munch (8 mei, 2019) Dog Limping After laying Down? Here’s Why
  Dog Limping After laying Down? Here’s Why – Mighty Munch Blog
 2. AKC Staff (29 juni, 2022) Why Is My Dog Limping? American Kennel Club
  Why Is My Dog Limping? – American Kennel Club (akc.org)
 3. AKC Staff (26 mei, 2022) Osteoarthritis in Dogs — Signs and Treatment. American Kennel Club
  Osteoarthritis in Dogs — Signs and Treatment – American Kennel Club (akc.org)
 4. Dr. Hannah Godfrey (5 september, 2021) Dog Limping: Possible Causes and Solutions from a Vet. The Vets
  Dog Limping: Possible Causes and Solutions from a Vet – The Vets
 5. Dogzadmin (21 oktober, 2017) Dog Paw Injuries. DogzHealth
  Dog Paw Injuries | How to Care for Your Dog’s Paw Pads (dogzhealth.com)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *