Hond ligt op zijn rug en heeft ringworm zitten op zijn rechter poot

Leestijd: 6 min.

Doordat er zoveel parasieten zijn, is het verleidelijk is om ringworm in dezelfde categorie te plaatsen als haakwormen, zweepwormen, spoelwormen en lintwormen. Ondanks de naam is ringworm echter geen worm – het is een schimmel. Deze schimmelinfectie komt veel voor over de hele wereld en treft bijna alle soorten huisdieren, inclusief honden. Daarom moeten hondeneigenaren de symptomen, oorzaken en behandelingsopties van ringworm bij honden kennen.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Wat de symptomen zijn van ringworm bij honden
 • Hoe je ringworm bij honden moet behandelen
 • Hoe je ringworm bij honden kunt voorkomen

Wat is ringworm?

Ringworm, zoals de schimmel gewoonlijk wordt genoemd, is vernoemd naar het ronde, verhoogde, rode ringvormige uiterlijk dat meestal te zien is bij ringworminfecties bij mensen. Ringworm, wetenschappelijk bekend als dermatofyten, is een verzameling van schadelijke schimmels. Bij honden wordt 70 procent van de gevallen van ringworm veroorzaakt door de schimmel Microsporum canis, 20 procent wordt veroorzaakt door de schimmel Microsporum gypseum, en slechts 10 procent wordt veroorzaakt door Trichophyton mentagrophytes.

De schimmel groeit en leeft in de buitenste laag van de huid en in de haarzakjes van geïnfecteerde honden, en soms ook in de nagels. De infectie is oppervlakkig en heeft in de meeste gevallen alleen invloed op een paar delen van het lichaam van de hond. Puppies, oudere honden en honden met een verminderde immuniteit hebben soms last van meer verspreide ringworminfecties.

Hond heeft goed zichtbare ringworm op zijn nek

Hoe verspreidt ringworm zich bij honden?

Ringworm bij honden verspreidt zich door direct contact met de schimmel. Dit kan gebeuren wanneer een hond in direct contact komt met een geïnfecteerd dier of persoon, of wanneer hij een besmet object aanraakt, zoals een bank, kam, voerbakken, beddengoed of tapijt. De schimmelsporen die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding kunnen tot 18 maanden levensvatbaar blijven en verspreiden zich meestal door het afwerpen of breken van geïnfecteerd haar.

Symptomen van ringworm bij honden

Ringworm is geen levensbedreigende ziekte, maar het is zeer besmettelijk en vereist de tussenkomst van een dierenarts. Het kennen van de symptomen van ringworm bij honden kan helpen om de ziekte op te merken voordat het zich verspreidt naar mensen of andere huisdieren.

Bij honden presenteert ringworm zich meestal als ronde gebieden van haarverlies over het hele lichaam. Deze plekken kunnen genezen in het midden terwijl ze groter worden, waardoor een vlekkerig uiterlijk ontstaat, en ze kunnen ontstoken of met korstjes bedekt raken.

Ringworm jeukt meestal niet. De aangetaste haarzakjes zijn broos en breken gemakkelijk, wat helpt bij de verspreiding van de ziekte in je huis. In sommige gevallen infecteert de schimmel de klauwen, waardoor ze broos en ruw worden.

Wanneer je hond geen last heeft van Ringworm, maar wel van jeuk, heeft Suppdog de Probiotics+ ontwikkeld. Deze snoepjes brengen de darmflora weer in balans, verminderen maagklachten, jeuk, gras eten en poten likken en kauwen.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Neem contact op met jouw dierenarts als je hond een of al deze symptomen vertoont:

 • Ronde plekken met haarverlies
 • Droog, broos haar
 • Met korstjes bedekte, ontstoken huid
 • Ruwe, broze klauwen

Haarverlies, veranderingen in de vacht of ontstoken huid kunnen wijzen op een andere aandoening. Huidproblemen worden geassocieerd met veel ernstige onderliggende aandoeningen bij honden, zoals de ziekte van Cushing, hypothyreoïdie, een tekort aan voedingsstoffen, of kunnen eenvoudigweg symptomen zijn van andere huidaandoeningen zoals allergieën, een andere parasiet of een infectie. Lees meer over de oorzaken van droge huid bij honden.

Kunnen andere dieren ringworm krijgen?

Katten kunnen ook ringworm krijgen, en de schimmel die verantwoordelijk is voor de meeste gevallen van ringworm bij honden, Microsporum canis, is ook verantwoordelijk voor 98 procent van de ringworm bij katten. Aangezien veel hondenbezitters ook katten in huis hebben, betekent dit dat het risico op verspreiding van de schimmel van katten naar honden en van honden naar katten relatief hoog is.

De meeste soorten huisdieren kunnen ringworm krijgen, inclusief vee, dus bespreek met jouw dierenarts het risico op verspreiding van ringworm tussen jouw huisdieren en andere dieren.

Kunnen mensen ringworm krijgen?

Je bent misschien bekend met ringworm onder een andere naam, zoals “zwemmerseczeem”. Ringworm bij honden is niet alleen een probleem voor je viervoeter. Mensen kunnen ook Microsporum canis krijgen, wat een andere reden is waarom het belangrijk is om deze aandoening serieus te nemen. Jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben een verhoogd risico om ringworm van honden op te lopen, maar iedereen kan besmet raken met deze onaangename en vervelende parasiet.

Bij mensen presenteert ringworm zich als een ongeveer ronde uitslag die vaak rood en jeukend is. Als jij of een familielid een uitslag op je lichaam opmerkt nadat je hond is gediagnosticeerd met ringworm, neem dan contact op met je huisarts.

Behandeling van ringworm bij honden

Je dierenarts zal je hond diagnosticeren met ringworm door een diagnostische test en een lichamelijk onderzoek uit te voeren. Hij zal waarschijnlijk een monster van haar of huidcellen nemen voor een schimmelkweek of geïnfecteerd haar onderzoeken onder een speciale ultraviolette lamp, ook wel een Wood’s lamp genoemd.

Zodra ringworm is gediagnosticeerd, zal je dierenarts een behandelplan bespreken voor je hond. Dit behandelplan hangt af van de ernst van de zaak, het aantal huisdieren in het huishouden en of er kinderen of mensen met een verminderde immuniteit in huis zijn.

De behandeling van ringworm bij honden bestaat meestal uit drie stappen:

 1. Lokale therapie: Dit omvat het aanbrengen van een speciale antischimmelzalf, -crème of -shampoo op de aangetaste gebieden van de huid van je hond.
 2. Orale medicatie: Je hond kan ook medicijnen krijgen die via de mond worden ingenomen, zoals antischimmeltabletten of -vloeistoffen. Deze medicijnen bestrijden de schimmel van binnenuit.
 3. Milieudecontaminatie: Het is belangrijk om de omgeving van je hond grondig schoon te maken om herbesmetting te voorkomen. Dit omvat het wassen van beddengoed, het stofzuigen van tapijten en het desinfecteren van alle oppervlakken waarmee je hond in contact is gekomen.

Het is belangrijk om de behandeling volgens de instructies van je dierenarts voort te zetten, zelfs als de symptomen lijken te verdwijnen, om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt uitgeroeid.

Ringworm van de hond wordt behandeld met een antischimmelcrème

Topische therapie voor ringworm

Je dierenarts zal waarschijnlijk een topische therapie aanbevelen, zoals een crème, zalf en/of medicinale shampoo om de infectie te behandelen en onder controle te houden. Je dierenarts kan ook voorstellen om langharige honden te knippen om de behandeling te versnellen en het haar van de aangetaste gebieden te scheren. Topische therapie kan enkele maanden duren om de infectie volledig te elimineren, maar het helpt wel om verdere besmetting van de omgeving te voorkomen.

Orale medicatie voor ringworm

Orale therapie wordt meestal in combinatie met topische therapie gebruikt. Antischimmel orale medicijnen helpen bij het bestrijden van de infectie en moeten, net als topische therapie, gedurende minimaal zes weken worden toegediend, maar in sommige gevallen kan het maanden duren voordat ze volledig effect hebben.

Je dierenarts zal je waarschijnlijk vragen of je andere huisdieren hebt en kan adviseren om hen ook te testen en te behandelen voor ringworm, zelfs als ze momenteel geen tekenen van een ringworminfectie vertonen. Het is ook erg belangrijk dat eigenaren gedurende de voorgeschreven periode blijven behandelen voor ringworm. Alleen omdat de klinische symptomen verdwijnen, betekent niet dat je hond niet langer besmettelijk is, en je dierenarts wil waarschijnlijk je hond opnieuw testen op ringworm voordat hij je het “alles is in orde” geeft.

Milieudecontaminatie

De sporen die zich in de haarzakjes bevinden, blijven maandenlang besmettelijk en overleven op banken, verzorgingsinstrumenten, beddengoed, meubels en kleding. Het opruimen van al dit haar is een onderdeel van de behandeling, maar zoals veel hondeneigenaren weten, ook een uitdaging.

Sommige eigenaren houden hun honden in kamers die gemakkelijk schoon te maken zijn tijdens de periode dat ze geïnfecteerd zijn met ringworm. Dit maakt het gemakkelijker om losse haren te verwijderen en te dweilen met een desinfecterend middel dat wordt aanbevolen door je dierenarts. Als je je hond niet kunt beperken tot harde vloeren, kan dagelijks stofzuigen met een stofzuiger voor dierenharen en het verwijderen van haar van meubels en oppervlakken helpen voorkomen dat ringworm zich verspreidt.

Het voorkomen van ringworm bij honden

De meeste eigenaren hoeven zich niet regelmatig zorgen te maken over het voorkomen van ringworm, tenzij ze al een geval van ringworm bij een of meer huisdieren hebben gehad. De beste manieren om herinfectie van ringworm bij honden te voorkomen, zijn het grondig reinigen van de omgeving van het huis en alle gereedschappen en beddengoed waarmee de dieren regelmatig in contact komen, en het opvolgen van de instructies van je dierenarts.

Het kennen van de symptomen van ringworm bij honden kan je helpen om de verspreiding van ringworm van honden naar mensen of andere huisdieren te voorkomen. Neem contact op met je dierenarts voor meer informatie over ringworm of als je vermoedt dat je hond ringworm heeft.

Conclusie

Ringworm, hoewel het geen worm is maar een schimmel, is een veelvoorkomende infectie bij honden en andere huisdieren. Het is belangrijk voor hondeneigenaren om zich bewust te zijn van de symptomen, oorzaken en behandelingsopties van ringworm om de verspreiding ervan te voorkomen. Ringworm kan niet alleen van honden op mensen worden overgedragen, maar ook van honden op andere huisdieren. Het is essentieel om de omgeving van de hond grondig schoon te maken en de instructies van de dierenarts op te volgen om herinfectie te voorkomen. Het kennen van de symptomen van ringworm helpt bij vroegtijdige detectie en behandeling. Indien er vermoedens zijn van ringworm bij een hond, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts voor een juiste diagnose en behandelplan. Door de juiste maatregelen te nemen, kunnen eigenaren de verspreiding van ringworm beperken en de gezondheid van hun huisdieren en gezinsleden beschermen.

Bronnen

 1. Anna Burke (6 maart, 2022) Ringworm in Dogs: Symptoms, Treatment, and Prevention. American Kennel Club
  Ringworm in Dogs — Symptoms, Treatment, and Prevention (akc.org)
 2. Stephanie Howe ( 1 februari, 2022) Ringworm in Dogs. PetMD
  Ringworm in Dogs | PetMD
 3. P.A.M Overgauw (september, 2008) Schimmelinfecties bij dieren. Springer Link
  Schimmelinfecties bij dieren | SpringerLink

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *