Dog barking

Blaft jouw hond ook naar niets? In deze blog gaan we erop in waarom honden dat doen. We zoeken uit wat de verschillende triggers zijn voor honden die blaffen naar niets, of het daadwerkelijk niets is, en hoe je kunt helpen hun geblaf te verminderen…

“Waarom blaft mijn hond tegen niets?” Voordat we ingaan op de redenen waarom honden blaffen naar niets, is het belangrijk om te onthouden dat onze viervoeters de wereld niet op dezelfde manier ervaren als wij. Ze hebben meer geavanceerde zintuigen, wat betekent dat ze de neiging hebben om dingen op te pikken die onze minder geavanceerde neuzen, ogen en oren niet kunnen! Blaffen ze dan echt om niets, of zit er meer logica achter hun behoefte om uit het niets te janken…?

Waarom blaffen honden naar niets?

  • Zij hebben iets geroken wat jij niet geroken hebt; Honden hebben een geweldig reukvermogen! Het is hun primaire geur, terwijl die van ons ons zicht is. Honden kunnen zelfs ziektes ruiken (we hebben allemaal de video’s op sociale media gezien van hulphonden die hun baasje laten weten dat ze op het punt staan een aanval te krijgen, uren voordat het gebeurt!) Hun hersenen hebben ook een aanzienlijk groter gebied gewijd aan het uitwerken van geuren dan wij, dus ze kunnen blaffen omdat iets onbekends hun neusje is binnengedrongen en hen heeft gealarmeerd.
  • Zij hebben iets gehoord wat jij niet hebt gehoord; honden kunnen zeer hoge tonen horen, dus ook tonen die wij mensen niet kunnen horen. Honden kunnen ook veel stillere geluiden horen op een hogere frequentie. Dit betekent dat ze geluiden om je heen kunnen horen die jij niet hoort, en dat ze blaffen om je erop te attenderen/te waarschuwen voor het onbekende geluid.
  • Zij hebben iets gezien wat jij niet hebt gezien; wat voor jou een pikdonker gebied lijkt, is dat niet zo voor je hond. Dit komt omdat onze honden bij minder licht beter kunnen zien dan wij. Ze hebben een geavanceerde reflecterende laag achter hun netvlies die de hoeveelheid licht die hun oog ontvangt vergroot in vergelijking met het onze. Als jouw hond blaft tegen een pikdonker raam, tuin of gebied, kan het zijn dat hij iets ziet wat jouw zicht gewoon niet kan verwerken!
  • Ze hebben te maken met Canine Cognitive Dysfunction; als jouw hond ouder is dan 7 jaar, betekent dit dat hij nu wordt beschouwd als een senior hond. Dit gaat gepaard met de natuurlijke achteruitgang van het lichaam en zijn functioneren. Oudere honden zijn ook gevoeliger voor stress, verlatingsangst en hebben de neiging om meer aandacht te willen, dus kunnen ze ook om die redenen hun stem laten horen. Ze kunnen echter ook last hebben van CCD: Canine Cognitive Dysfunction. Dit gaat meestal gepaard met andere veranderingen zoals het per ongeluk bevuilen van het huis, het blijven hangen in hoeken van de kamer. CCD kan het voor jouw volwassen hond erg moeilijk maken om met zijn omgeving om te gaan. Als je CCD vermoedt, laat hem dan nakijken door een dierenarts en vraag hun professioneel advies.
  • Ze verliezen hun zicht of gehoor; oudere honden verliezen, net als wij mensen, hun gehoor en zicht naarmate ze ouder worden. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker schrikken en neemt de algemene bezorgdheid en stress bij jouw hond toe met betrekking tot de omgeving waarin ze zich bevinden. Ze kunnen reageren door te blaffen als een manier om dit kenbaar te maken.

Hond blaft naar niets: wat moet je doen?

  • Erken het; Schreeuw niet tegen je hond omdat hij blaft in een poging om hem te laten stoppen. Dit kan er ook toe leiden dat ze meer gaan blaffen… Als je rustig “bedankt” of “ik weet het” zegt of een ander vertrouwd signaal, kan dit ze het gevoel geven dat hun baasje (jij dus!) het onder controle heeft en dit kan voldoende zijn om ze te laten stoppen met blaffen.
  • Train ze; Als het bovenstaande niet helpt, en ze blijven blaffen, dan komt dat omdat ze denken dat je ze niet gehoord of begrepen hebt, of omdat ze de potentiële bedreiging blijven afblaffen. Leer jouw hond een “stilte” cue door een woord te kiezen zoals “genoeg”, “stil” of “stop”. Wanneer ze blaffen (als je de trigger kent, zoals de deurbel, kun je dit doelbewust laten afgaan om de training te starten), zeg dit woord totdat ze stil zijn en geef ze een traktatie wanneer ze stil zijn. Door dit te herhalen, leren ze dat dat woord betekent dat ze stil moeten zijn.

Suppdog pro tip: De meest effectieve trainingstijd is maximaal 10 minuten. Langer en je hond zal zich gaan vervelen en het niet meer oppakken. Keer een paar uur later terug naar het trainingsproces om het nieuwe commando voorzichtig te versterken, maar train nooit langer dan 10 minuten per sessie.

  • Steun je oudere hond; Als je vermoedt dat jouw hond blaft omdat hij ouder wordt en CCD ervaart, ga dan met hem naar de dierenarts om iets medisch uit te sluiten. Als alles lichamelijk in orde is, kun je thuis kleine stappen ondernemen om jouw oudere hond te helpen kalmeren en troosten, zodat het blaffen afneemt.

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *