Waarom humpt mijn hond mij & niemand anders? In deze blog leren we waarom honden humpen (zelfs nadat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn!), en hoe je een hond kunt laten stoppen met humpen…

Humpen is voor een hond normaal. Dit is veelvoorkomend gedrag bij honden, ongeacht hun geslacht. Het is ook niet alleen gedrag dat honden tonen als ze opgewonden zijn. Honden kunnen ook humpen uit verveling namelijk!

Als je hond een kussen of een speeltje bespringt is het meestal omdat hij opgewonden is of dat hij zijn opgekropte energie kwijt moet! Als je hond jouw bespringt of een andere hond dan is dat vaak omdat hij wil domineren. Het kan ook een teken zijn van stress, te veel prikkels of je hond is gewoon opstandig.

Hoe laat ik mijn hond stoppen met humpen?

Als je hond jong is en je bent niet van plan hem te fokken dan is het verstandig hem te laten steriliseren of castreren. Het aangeraden advies is om dit te doen rond de leeftijd van maanden, of na de eerste loopsheid van een vrouwelijke hond. Dit is niet alleen beter voor hun algemene gezondheid op de lange termijn, maar zal ook hun behoefte om te humpen aanzienlijk verminderen.

Als je al een oudere hond hebt die al geholpen is dan kan je hem door de dierenarts laten nakijken om prostaatproblemen, ziekte of infectie uit te sluiten.

Als alles hierboven al is uitgesloten dan kan je je hond trainen om het humpen te laten stoppen. Vergeet niet je moet je hond nooit straffen voor het humpen, honden begrijpen straffen niet. Het enige wat je honden hiermee leert is dat ze bang voor jou worden & dat is natuurlijk zeker niet de bedoeling!

Als je hond begint met humpen zeg dan een commando waar hij bekend mee is zoals “Af”‘, “Zit” of “Blijf”‘. Wanneer je hond stopt met humpen & je commando uitvoert beloon je hem met een snoepje! Herhaal dit elke keer als je hond begint met humpen. Je kan ook met je hond een grote wandeling doen of met ze spelen om hun opgekropte energie kwijt te raken.

Zorg ervoor dat ze gemakkelijk toegang hebben tot hun speelgoed & dat ze dagelijks voldoende beweging krijgen om hun energie niveau onder controle te houden & verveling tegen te gaan!

Wil je weten hoeveel dagelijkse beweging jouw hondje nodig heeft? Bekijk dan onze handige gids hierbeneden:

Als je zelf moeite hebt om het humpen te stoppen door middel van training & veel oefenen dan kan het de moeite waard zijn om contact te zoeken met een professionele gekwalificeerde hondentrainer!


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *