Leestijd: 3 min.

“Mijn hond kwijlt veel?!” Dit probleem krijgen wij vaak te horen! Als je je zorgen maakt over het kwijlen van je hond, dan worden al je vragen beantwoord in deze blog! Want waarom kwijlt je hond veel en wat is eraan te doen? En zijn er huismiddeltjes tegen kwijlende honden die kunnen helpen?

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Waarom je hond veel kwijlt
  • Hoe je het kwijlen kunt stoppen
  • Een huismiddel tegen kwijlende honden

Waarom kwijlt mijn hond?

Speeksel bestaat voor 98% uit water. Speeksel is essentieel voor de algehele gezondheid van uw pup. De overige 2% van speeksel bestaat uit enzymen, elektrolyten & antibacteriƫle verbindingen en ƩƩn enzym in het bijzonde (amylase) brengt het hele spijsverteringsproces op gang. Amylase helpt bij het afbreken van voedsel, terwijl speeksel in zijn geheel de mond vochtig houdt, voedsel zacht maakt en veilig en comfortabel slikken mogelijk maakt. Speeksel beschermt ook het tandglazuur en helpt de kans op tandvleesontsteking te verminderen door voedselresten van de tanden te verwijderen. Hoewel de productie van speeksel normaal is, is een overmatige hoeveelheid speeksel niet niet normaal.

Waarom kwijlt mijn hond zo veel?

Als je hond veel kwijlt, waarbij het zichtbaar uit de mond druppelt, betekent dit dat er zoveel kwijl geproduceerd wordt dat je hond niet in staat is om alles door te slikken. Te veel kwijl kan veroorzaakt worden door:

Opwinding of angst: sommige honden beginnen te kwijlen als ze opgewonden, geagiteerd of nerveus zijn.

Reactie op lekker eten: net als bij mensen, als honden iets lekkers ruiken dan kan hun lichaam speeksel gaan produceren in afwachting van iets lekkers.

Misselijkheid: als je hond wagenziek is of zich slecht voelt dan kan dit er toe leiden dat de speekselklieren gaan overwerken & als gevolg kan je hond gaan kwijlen,

Een blessure: als je hond een zweertje, een sneetje heeft of een brandwondje heeft in zijn mond dan kan dit ervoor zorgen dat de speekselklieren gaan overwerken om speeksel aan te maken.

Groei: tumoren in de mond, wratten & andere gezwellen kunnen hyper-salivatie veroorzaken.

Hitteberoerte: honden die aan hitteberoerte lijden kunnen overmatig kwijlen & hijgen.

Aanleg van ras: hondenrassen zoals Berner Sennenhonden, Bulldogs & Mastiffs hebben een uitgezakte mond & staan daarom bekend om hun kwijlen. Dit komt omdat hun mond niet effectief is om speeksel binnen te houden

Bijtende stoffen: als je hond iets zuurs heeft gelikt (citroensap bijvoorbeeld) kan dit ervoor zorgen dat het mondslijmvlies geĆÆrriteerd raakt waardoor je hond begint te kwijlen.

Gebitsproblemen: complicaties in de mond zoals ontstoken of geĆÆnfecteerd tandvlees, loszittende tanden, gingivitis of parodontitis als gevolg van ophoping van tandplak & tandsteen kunnen overmatig kwijlen veroorzaken bij een hondje.

Wanneer je hond last heeft van tandplak of tandsteen, heeft Suppdog daar het perfecte product voor: de Dental Formula+. De Dental Formula+ kun je bij het water doen van je hond, en zorgt voor een frisse adem, gaat tandsteen tegen, verwijdert tandplak en zorgt voor sterke en witte tanden.

Een gek voorwerp: je hondje kan een takje of wat plantenresten vast hebben zitten achter in zijn mond. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van kwijlen bij honden.. Controleer de mond van jouw hondje als je hond veel begint te kwijlen.

Een maag-darmprobleem: zure reflux kan ongewenste vloeistof terug de slokdarm (keel) in sturen en hyper-salivatie veroorzaken. Aandoeningen zoals een vergrote slokdarm en hiatale hernia’s kunnen ook voor overmatig kwijlen verzorgen.

Hond die veel kwijlt

Hoe stop je het kwijlen?

Als je je zorgen maakt over het kwijlen van jouw hondje, twijfel dan niet om een dierenarts te bezoeken om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten! Als er een onderliggende oorzaak wordt gevonden (gebitsprobleem of een maag-darmprobleem) kan de behandeling variƫren van het eenvoudig reinigen van de tanden tot een medicijnkuur om een infectie te verhelpen.

Wanneer je een hondenras hebt dat aanleg heeft om te kwijlen, dan kun je niet veel anders doen dan het kwijlen omarmen! Helaas kunnen ze er niks aan doen dat hun mond gevormd is zoals hij is. Achja het is maar een beetje kwijl toch? We houden niet minder van ze.

Hetzelfde geldt als de reden voor het kwijlen de geur van lekker eten is… Helaas, dan moet je gewoon een handdoek pakken & snel dooreten om het te laten stoppen. Het neus van jouw hondje is zo goed, daar kunnen ze ook niks aan doen.

Huismiddel tegen kwijlende honden

Wanneer je hond kwijlt dat veroorzaakt wordt door angst, dan zou je hem kalmerende supplementen kunnen geven of het probleem met je dierenarts bespreken. Hetzelfde geldt voor wagenziekte – hiervoor zijn anti-misselijkheids medicijnen voor honden die je bij jouw dierenarts kunt halen.

Het is altijd belangrijk om de algehele gezondheid van jouw hondje op peil te houden elke dag, voornamelijk de hygiƫne van zijn mond. Bacteriƫn in de mond kunnen het lichaam van jouw hondje binnendringen & ernstige ziekten veroorzaken. Dus naast het voorkomen van kwijlen, kan een goede mondverzorging ook helpen om de gezondheid & het welzijn van jouw hondje te behouden.

Als je een hondje hebt die graag snuffelt in vuilnis & alles probeert op te eten. Zorg ervoor dat schadelijk stoffen opgesloten zitten & buiten het bereik van jouw hondje gehouden worden. Dit voorkomt dat hij dingen eet die overmatig speeksel veroorzaakt. Vergeet natuurlijk niet regelmatig in de mond van jouw hondje te kijken op voorwerpen die er niet in thuishoren zoals dennenappels of takken.


Profielfoto van CĆ©menne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

CĆ©menne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *