Wat te doen als je hond uit zijn bek stinkt?

Er zijn maar weinig geuren zo onaangenaam als de adem van een hond die stinkt. Je hond denkt misschien dat je zijn kusjes waardeert, maar als hij een slechte adem heeft, is dichtbij komen het laatste wat je wilt doen.

Slechte hondenadem is niet alleen vies – het kan ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Voordat je je hond een ”hondenmintje” geeft, neem even de tijd om wat onderzoek te doen naar mogelijke oorzaken van slechte adem en wat je kunt doen om het te behandelen en te voorkomen.

Redenen waarom honden uit hun bek kunnen stinken

Hondenbezitters denken vaak dat de slechte adem van hun hond gewoon “hondenadem” is. Echter, er is meestal een goede reden achter de geur. Laten we ontdekken wat de 5 meest voorkomende redenen zijn voor honden die uit hun bek stinken…

1. Tandplak, tandsteen en slechte mondhygiëne bij honden

De meest voorkomende oorzaken van slechte adem bij honden zijn slechte mondhygiëne, tandplak en tandsteen. Net zoals bij mensen kan de opbouw van tandplak en tandsteen leiden tot de ontwikkeling van bacteriën die slechte adem veroorzaken. Als jouw hond niet veel kauwt en je zijn tanden niet regelmatig poetst of laat reinigen, is de meest waarschijnlijke oorzaak van zijn slechte adem de opbouw van tandplak.

Op de lange termijn kan slechte mondhygiëne ook leiden tot parodontale ziekte. Te veel tandplak en tandsteen kunnen het tandvlees van de tanden duwen, waardoor nieuwe gebieden ontstaan waar bacteriën kunnen groeien. Dit zorgt niet alleen voor ontstoken tandvlees bij de hond, maar het kan ook leiden tot gaatjes, infecties, weefselafbraak, tandverlies en zelfs de vorming van pus. Het spreekt voor zich dat dit ook zorgt voor hele, hele slechte adem.

2. Soms kan een hond die uit zijn bek stinkt maagproblemen hebben

Een hond die uit zijn bek stinkt, kan inderdaad een teken zijn dat er iets mis is met zijn maag of spijsverteringsstelsel. Net als mensen kunnen honden last hebben van verschillende maagproblemen, en een slechte adem is een van de symptomen die daarbij kunnen optreden. Er zijn verschillende redenen waarom een hond uit zijn bek kan stinken als gevolg van maagproblemen:

 1. Slechte spijsvertering: Een van de meest voorkomende oorzaken van een slechte adem bij honden is een slechte spijsvertering. Als de hond voedsel niet goed kan verteren, kunnen er onverteerde voedselresten in de maag achterblijven en gaan rotten, waardoor een onaangename geur ontstaat.
 2. Gasvorming: Wanneer een hond voedsel eet dat moeilijk verteerbaar is, kan dit leiden tot overmatige gasvorming in de maag. Het ophopen van gassen kan ervoor zorgen dat de adem van de hond een onaangename geur krijgt.
 3. Maaginfecties: Bacteriële of virale infecties in de maag kunnen leiden tot een onaangename geur uit de bek van de hond. Deze infecties kunnen ontstaan door het eten van bedorven voedsel of door het opnemen van schadelijke bacteriën.
 4. Gebitsproblemen: Naast maagproblemen kan een slechte adem bij honden ook worden veroorzaakt door gebitsproblemen, zoals tandbederf of tandvleesaandoeningen. Slechte tandhygiëne kan leiden tot de opbouw van tandplak en bacteriën in de mond, wat resulteert in een onaangename geur.
 5. Dieetveranderingen: Plotselinge veranderingen in het dieet van een hond kunnen de spijsvertering verstoren en een onaangename ademgeur veroorzaken. Het is belangrijk om eventuele dieetveranderingen geleidelijk door te voeren om het spijsverteringssysteem van de hond de tijd te geven zich aan te passen.

Als een hond een slechte adem heeft die aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen zoals braken, diarree, lusteloosheid of verlies van eetlust, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

3. Onaangename voedingsgewoonten

Honden kunnen soms vies zijn. Soms leiden hun gewoonten rechtstreeks tot slechte adem. Als jouw hond regelmatig in de vuilnisbak rommelt of toegang heeft tot rottende dierlijke resten, dan kan zijn slechte adem het gevolg zijn van onbegeleid snacken. Honden lijken ook universeel gek te zijn op kattenpoep, en een huishouden met katten kan te veel verleiding bieden voor jouw hond om te weerstaan. Dit is niet alleen stinkend, maar ook onhygiënisch. Alsof kattenpoep nog niet erg genoeg was, eten sommige honden hun eigen ontlasting of de ontlasting van andere honden, een aandoening genaamd “coprofagie”, wat slechte adem bij honden en af en toe lichte misselijkheid bij hun geschokte eigenaren veroorzaakt.

Baasje heeft last van stinkende adem van hond

4. Diabetes

Als de slechte adem van jouw hond een zoete of fruitige geur heeft, moet je een afspraak maken met de dierenarts. Zoete, fruitige adem is een symptoom van diabetes, een ernstige maar behandelbare aandoening. Bespreek met de dierenarts de andere symptomen van diabetes waar je op moet letten, zoals vaker drinken en plassen, en maak een afspraak om jouw hond te laten onderzoeken.

5. Kunnen nieren veroorzaken dat mijn hond uit zijn bek stinkt?

Een hond die ontlasting eet, kan adem hebben die naar ontlasting ruikt, maar als de adem van jouw hond naar urine ruikt, komt dit waarschijnlijk niet doordat ze urine heeft gedronken. Een urinegeur in de adem van jouw hond is een waarschuwingssignaal van nierziekte en vereist een bezoek aan de dierenarts.

De slechte adem van je hond verhelpen

Het is belangrijk om de onderliggende problemen achter stinkende hondenadem te begrijpen, maar wat we echt willen weten is hoe we er vanaf kunnen komen. Het behandelen van slechte hondenadem hangt af van de oorzaak, maar gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden.

Als tandplak, tandsteen en tandvleesziekte de oorzaak zijn van de slechte adem van je hond, dan is het beste wat je kunt doen een afspraak maken met je dierenarts om te zien of je hond in aanmerking komt voor een tandreiniging. Je dierenarts zal bloedonderzoek doen om ervoor te zorgen dat je hond de narcose aankan, en tijdens deze afspraak kan ook worden gekeken naar andere mogelijke oorzaken van de slechte adem van je hond. Tijdens de reiniging kan het nodig zijn dat je dierenarts losse of beschadigde tanden verwijdert, afhankelijk van de ernst van de tandvleesziekte.

Als het gaat om onbegeleid snacken, is het belangrijk om de prullenbak goed af te sluiten. Daarnaast moet je voorkomen dat je hond toegang heeft tot onaangename buitenvondsten, zoals aangereden dieren. Plaats de kattenbak buiten het bereik van je hond om het eten van kattenpoep te voorkomen. Ruim de ontlasting van je hond direct op om te voorkomen dat hij het opeet.

Diabetes, nier- en leverziekte zijn allemaal aandoeningen die behandeld moeten worden door een dierenarts. Zodra het onderliggende probleem is opgelost, zou de slechte adem van je hond ook moeten verdwijnen.

Het voorkomen van een stinkende adem bij honden

De makkelijkste manier om een slechte adem bij je hond te voorkomen, is door regelmatig de tanden van je hond te poetsen. Het poetsen van de tanden vermindert tandplak en bevordert een betere mondhygiëne, net zoals bij mensen. Met een beetje training leren de meeste honden het zelfs leuk te vinden om hun tanden te laten poetsen. Gebruik speciale hondentandpasta, die speciaal voor honden is ontwikkeld. Poets de tanden van je hond nooit met tandpasta voor mensen, omdat dit ingrediënten kan bevatten die giftig zijn voor honden, zoals xylitol.

Naast het tandenpoetsen is het belangrijk om je hond de juiste kauwspeeltjes te geven. Deze helpen bij natuurlijke tandverzorging. Daarnaast zijn tandverzorgende traktaties ook essentieel om de tandgezondheid van je hond te ondersteunen.

Baasje poetst tanden van hond met speciale hondentandpasta

Bij SuppDog hebben we de perfecte oplossing voor een goede mondhygiëne van je harige vriend.

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

Geef dagelijks 1 vitamine snoepje en ondersteun jouw hond bij de kern van zijn problemen: de darmen.

Bekijk Probiotics+
Suppdog Probiotica+ potje

Onze Dental Sticks+ zijn speciaal ontworpen om tandplak en tandsteen te voorkomen. Door regelmatig op deze kauwsnacks te kauwen, kan je hond zijn tanden reinigen en verveling verminderen. Zo blijft je hond niet alleen gezond, maar ook gelukkig!

Het is essentieel om kauwspeeltjes te kiezen die geschikt zijn voor de grootte en leeftijd van je hond. Bij Suppdog begrijpen we dit en daarom bieden we een verscheidenheid aan Dental Sticks+ → aan die perfect zijn afgestemd op de behoeften van verschillende hondenrassen en -groottes.

Daarnaast hebben we ook onze Dental Formula+ →, een speciale formule die de mondgezondheid van je hond bevordert. Deze formule is ontwikkeld om tandplak en tandsteen te verminderen, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een frisse adem. Met onze Dental Formula → ben je er zeker van zijn dat je hond de best mogelijke tandverzorging krijgt.

Dus, als je wilt dat je hond stralend witte tanden heeft en een frisse adem behoudt, kies dan voor Suppdog’s Dental Sticks+ → en Dental Formula+ →. Geef je trouwe viervoeter de beste tandverzorging die hij verdient!

Een evenwichtig dieet, beweging en regelmatige dierenartscontroles voorkomen systemische aandoeningen zoals diabetes bij honden. Daarnaast helpt het gezond houden van je hond om andere gezondheidsproblemen te vermijden en kan het de dierenarts helpen om de onderliggende oorzaak van de slechte adem van je hond te ontdekken voordat het erger wordt.

Conclusie

Een slechte adem bij honden kan wijzen op gezondheidsproblemen en vereist aandacht. Oorzaken zoals slechte mondhygiëne, onbegeleid snacken en aandoeningen zoals diabetes en nierziekte moeten worden behandeld door een dierenarts. Tandenpoetsen, goede voeding en regelmatige controles helpen slechte adem te voorkomen. Suppdog biedt tandverzorgingsproducten die tandplak verminderen en een frisse adem bevorderen. Kies voor een gezonde mondhygiëne en geniet van een aangename adem bij je hond.

Bronnen

 1. Anna Burke (14 december, 2021) How to Get Rid of Stinky Dog Breath? American Kennel Club
  How to Get Rid of Stinky Dog Breath – American Kennel Club (akc.org)
 2. Anton C. Beynen (28 september, 2017) Diet and doggy breath. Creature Companion
  Microsoft Word – Beynen AC, 2017. Diet and doggy breath.docx (researchgate.net)
 3. Riley Shugg (15 februari, 2022) Bad Breath in Dogs: Causes and Treatment. PetMD
  Bad Breath in Dogs: Causes and Treatment | PetMD

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *