Leestijd: 8 min.

Enkele dingen maken ons zo bezorgd als we bloed zien. Het is verontrustend om bloed ergens op je hond te vinden, maar het is echt angstaanjagend als je bloed in de urine van je hond ziet, of je het nu zelf opmerkt of dat de dierenarts het ontdekt tijdens het consult van je hond.

Na het lezen van dit artikel weet je
  • De diagnose van hematurie bij je hond
  • Wat bloed plassen bij je hond betekent
  • Het behandelen van hematurie bij je hond

Er zijn veel verschillende ziektes en aandoeningen die bloed in de urine van een hond kunnen veroorzaken, waaronder urineweginfecties, verwondingen, giftige stoffen zoals rattengif, en in zeldzame gevallen zelfs kanker. Dit is wat je moet weten over dit symptoom en wat het zou kunnen betekenen voor je hond.

Diagnose van hematurie bij honden

Het achterhalen van de oorzaak van hematurie bij je hond kan ingewikkeld zijn, zoals je kunt afleiden uit de uitgebreide lijst met mogelijke oorzaken. Gelukkig zijn de meeste dierenartsen goed uitgerust met kennis en instrumenten om de onderliggende aandoening vast te stellen.

Jij kunt ook helpen door zelf te controleren of de urine van je hond van kleur verandert. Dierenartsen raden aan om een stuk wit papier of stof onder je hond te leggen terwijl hij plast. Zo kun je zien of de urine van kleur verandert. Hij raadt ook aan om te proberen een urinemonster op te vangen in een container voor je dierenarts. Als je het monster niet meteen bij de dierenarts kunt krijgen, stelt hij voor om het in de koelkast te bewaren totdat je het naar de dierenarts kunt brengen.

Je dierenarts kan dit proces beginnen met een lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek kan ze de genitale gebieden van je hond visueel inspecteren, de buik, blaas, nieren en prostaat van je hond betasten, en je hond controleren op andere symptomen die er ongewoon uitzien, zoals blauwe plekken.

Hond plast op het gras

Nadat het lichamelijk onderzoek is afgerond, zijn er verschillende diagnostische tests die je dierenarts kan uitvoeren, afhankelijk van de bevindingen van het lichamelijk onderzoek en andere symptomen die je hond mogelijk vertoont.

Enkele van deze tests kunnen een dipstick-kleurmetrische test, urinemonsteranalyse, echografie, röntgenfoto, bloeddrukmeting, katheterisatie, een bloedchemieonderzoek, stollingsprofiel, cystourethroscopie, endoscopie, biopsieën en in sommige gevallen exploratieve chirurgie omvatten.

Deze tests zullen uiteindelijk je dierenarts voorzien van de informatie die ze nodig heeft om de mogelijke oorzaken van het bloed in de urine van je hond te beperken.

Wat betekent bloed plassen bij een hond?

Als een hond bloed plast, kan dit wijzen op verschillende mogelijke oorzaken, waarvan sommige ernstiger zijn dan andere. Enkele scenario’s die dit probleem kunnen veroorzaken zijn urineweginfecties, blaasstenen, letsel aan de urinewegen, een tumor in de urinewegen of de blaas, stollingsproblemen of nierziekte. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling, omdat bloed in de urine van een hond kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die professionele aandacht vereist.

Vaak merken we bloederige urine niet meteen op. We willen immers niet echt naar onze honden staren terwijl ze plassen. Soms is bloed in de urine echter duidelijk zichtbaar, vooral als je hond plast op een lichte ondergrond zoals sneeuw, tapijt of de vloer. De verkleuring kan eruitzien als bijna normaal, amberkleurig, oranje, rood of bruin.

Hond plast in het sneeuw, de bloed in de urine is hierdoor beter te zien

Andere keren is bloed in de urine niet zo duidelijk zichtbaar en is een diagnostische test nodig om rode bloedcellen te ontdekken. De urine van je hond kan er normaal uitzien en toch bloed bevatten.

Er zijn andere aandoeningen die kunnen leiden tot verkleurde urine, dus het eerste wat je moet doen als je merkt dat de urine van je hond een vreemde kleur heeft, is contact opnemen met je dierenarts.

Oorzaken van bloed in de urine bij honden

Bloed in de urine is een symptoom dat voorkomt bij verschillende aandoeningen, net zoals braken en diarree. Hier zijn slechts een paar van de aandoeningen die bloed in de urine van je hond kunnen veroorzaken, om je een idee te geven van de mogelijke oorzaken.

  • Stollingsstoornissen
  • Toxines, zoals bepaalde soorten rattengif
  • Trombocytopenie
  • Nieraandoeningen zoals nierstenen, cystische nierziekte, structurele afwijkingen en erfelijke nierziekte
  • Trauma
  • Nefritis (ontsteking van de nieren)
  • Ontstekingsziekte
  • Infecties zoals urineweginfecties
  • Anatomische afwijkingen in de nieren of urinewegen
  • Besmettelijke ziekten
  • Chemotherapie
  • Loopse periode
  • Tumoren
  • Kanker

Deze lijst kan wat overweldigend zijn, maar gelukkig kan je dierenarts je helpen met diagnostische differentiële diagnoses om de oorzaak te achterhalen.

Bij het voorkomen van diarree is er een makkelijke oplossing, de Probiotics+ van Suppdog. De Probiotics+ snoepjes zorgen dat de darmflora van je hond weer in balans komt, waardoor klachten zoals poot bijten, krabben en diarree verminderd worden.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Brengt de darmflora in balans
  • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
  • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Is bloed in de urine van een hond een symptoom van kanker?

Bloed in de urine kan een symptoom zijn van kanker. Het idee van kanker kan ons een beetje angstig maken, maar gelukkig is kanker van de nieren en urinewegen zeldzaam bij honden. Het komt echter wel voor, vooral bij hondenrassen die vatbaar kunnen zijn voor deze vormen van kanker, zoals West Highland White Terriërs, Scottish Terriërs en Shetland Sheepdogs. Het meest voorkomende type kanker in de urinewegen is een soort kanker die overgangscelcarcinoom (TCC) wordt genoemd.

Hoe weet je nu of het bloed in de urine van je hond een symptoom is van kanker of een andere aandoening?

Naast bloed in de urine zijn er nog enkele andere symptomen van nier- en urinewegkanker, waaronder de blaas, urineleiders en plasbuis. Gewichtsverlies, verlies van eetlust, depressie en koorts zijn allemaal symptomen van nierkanker. Aan de andere kant kunnen problemen bij het plassen, pijnlijk urineren, frequent plassen dat slechts kleine hoeveelheden urine oplevert, en hardnekkige secundaire bacteriële urineweginfecties wijzen op kanker in de urinewegen, zoals TCC. De beste manier om erachter te komen of het bloed in de urine van je hond een teken is van kanker of een andere ziekte, is echter door je hond naar de dierenarts te brengen voor verder onderzoek.

Wat als mijn oude hond bloed plast?

Als je oude hond bloed plast, kan dit een verontrustend symptoom zijn dat aandacht en zorg vereist. Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, kan verschillende oorzaken hebben bij oudere honden. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen en passende behandelingen te bieden.

Enkele mogelijke oorzaken van hematurie bij oudere honden zijn urineweginfecties, blaasstenen, prostaatproblemen (bij mannelijke honden), nierproblemen, tumoren of zelfs stollingsstoornissen. Oudere honden hebben over het algemeen een verhoogd risico op deze aandoeningen vanwege de natuurlijke veroudering van hun lichaamssystemen.

De dierenarts zal waarschijnlijk een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, inclusief het voelen van de buik en het controleren op eventuele afwijkingen. Aanvullende diagnostische tests, zoals bloedonderzoek, urineanalyse, beeldvorming (zoals röntgenfoto’s of echografie) en mogelijk een biopsie, kunnen worden aanbevolen om de specifieke oorzaak van het bloed plassen te identificeren.

De behandeling van hematurie bij oudere honden is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Dit kan medicatie omvatten voor infecties, dieetveranderingen, operatieve verwijdering van blaasstenen, hormoontherapie of chemotherapie voor tumoren, en symptomatische ondersteuning voor nierproblemen. De dierenarts zal een behandelplan op maat opstellen dat rekening houdt met de leeftijd, gezondheidstoestand en specifieke behoeften van je oude hond.

Het is belangrijk om te onthouden dat bloed plassen bij een oude hond niet normaal is en niet moet worden genegeerd. Het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat medische aandacht vereist. Door snel met je dierenarts te overleggen en de juiste diagnose en behandeling te krijgen, kun je ervoor zorgen dat je oude hond de beste zorg krijgt en zijn welzijn behoudt.

Hond bij de dierenarts vanwege bloed in de urine

Kan mijn hond een tumor hebben als hij bloed plast?

Het zien van bloed in de urine van je hond kan zorgwekkend zijn, en je vraagt je misschien af of dit een teken kan zijn van een tumor. Hoewel bloed in de urine meerdere oorzaken kan hebben, is het mogelijk dat het verband houdt met tumoren in het urinewegstelsel van je hond.

Tumoren kunnen zich vormen in verschillende delen van het urinewegstelsel, waaronder de blaas, urinewegen en nieren. Een veelvoorkomende vorm van kanker die hematurie kan veroorzaken, is blaaskanker, zoals overgangscelcarcinoom (TCC). Andere tumoren, zoals nierkanker, kunnen ook bloed in de urine veroorzaken.

Als je vermoedt dat je hond een tumor heeft vanwege bloed in de urine, is het belangrijk om dit met een dierenarts te bespreken. De dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende diagnostische tests aanbevelen, zoals urineanalyse, beeldvorming (zoals echografie of röntgenfoto’s) en soms een biopsie, om een definitieve diagnose te stellen.

De behandeling van tumoren die bloed in de urine veroorzaken, varieert afhankelijk van de locatie, grootte en agressiviteit van de tumor. Opties kunnen chirurgische verwijdering van de tumor, bestraling, chemotherapie of andere gespecialiseerde therapieën omvatten. De dierenarts zal een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van je hond en zal rekening houden met factoren zoals leeftijd, algehele gezondheid en tumorkenmerken.

Het is belangrijk om te onthouden dat bloed in de urine niet altijd wijst op een tumor. Er kunnen andere oorzaken zijn, zoals infecties, stollingsstoornissen of nieraandoeningen. Alleen een professionele evaluatie kan de exacte oorzaak bepalen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling als je hond bloed in de urine heeft, zodat je de beste zorg en ondersteuning kunt bieden aan je geliefde viervoeter.

Kan bloed bij de hond wijzen op een blaasontsteking?

Ja, bloed bij een hond kan wijzen op een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd. Blaasontstekingen komen vaak voor bij honden en kunnen verschillende symptomen veroorzaken, waaronder bloed in de urine. Blaasontstekingen kunnen worden veroorzaakt door bacteriële infecties, irritatie of andere onderliggende gezondheidsproblemen. Het slijmvlies van de blaas raakt ontstoken, wat kan leiden tot bloedingen en bloed in de urine van de hond. Andere symptomen van een blaasontsteking kunnen zijn frequent urineren, pijn bij het plassen, het persen om te plassen of het tonen van ongemak tijdens het plassen. Als je vermoedt dat je hond een blaasontsteking heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De dierenarts kan urinemonsters analyseren en indien nodig antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden en het ongemak te verminderen. Vroege detectie en behandeling kunnen helpen om de blaasontsteking bij je hond effectief te behandelen en te voorkomen dat deze erger wordt.

De behandeling van hematurie bij honden

De behandeling van hematurie bij honden hangt volledig af van de oorzaak. Je dierenarts zal een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de behoeften van je hond, zijn algehele gezondheid en eventuele reeds bestaande aandoeningen.

Neem contact op met je dierenarts voor meer informatie over hematurie, of als je vermoedt dat je hond bloed in zijn urine heeft.

Conclusie

Bloed in de urine van een hond is een zorgwekkend symptoom dat verschillende mogelijke oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Er zijn verschillende aandoeningen die bloed in de urine kunnen veroorzaken, zoals urineweginfecties, blaasstenen, letsel aan de urinewegen, tumoren en nierziekte. Diagnostische tests, zoals urineanalyse en beeldvorming, kunnen helpen bij het vaststellen van de onderliggende oorzaak. Hoewel bloed in de urine ook een symptoom kan zijn van kanker, is dit zeldzaam bij honden. De behandeling van hematurie hangt af van de specifieke oorzaak en wordt bepaald door de dierenarts. Bij vermoeden van bloed in de urine van je hond is het raadzaam om snel professionele hulp te zoeken om de gezondheid van je huisdier te waarborgen.

Bronnen

  1. Anna Burke (1 januari 2020) What Does Blood in Dog Urine Mean? American Kennel Club
    What Does Blood in Dog Urine Mean? – American Kennel Club (akc.org)
  2. PetMD ( 21 appril,2009) Blood in the Urine in Dogs. PetMD
    Blood in the Urine in Dogs | PetMD
  3. Amy Jamieson ( 30 juni, 2021) Blood in dog urine: What vets say you need to know and do. Care.
    Blood in dog urine: What vets say you need to know and do (care.com)


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *