Hond met pollenallergie ligt in het gras

Seizoensgebonden allergieën bij honden

Pollen zijn kleine deeltjes of stofjes van bloemen, bomen en andere planten die door de wind, op dieren en insecten worden meegenomen naar andere planten. Pollen zijn heel klein en bijna onzichtbaar voor het blote oog. Het kan aan de vacht en poten van je hond blijven plakken nadat ze buiten zijn geweest. Het kan ook je huis binnenkomen door de wind, je huid of kleding. Hoewel pollen essentieel zijn voor planten om zich te verspreiden en te groeien, veroorzaken ze een van de meest voorkomende seizoensgebonden allergieën bij honden.

Seizoensgebonden allergieën

Een seizoensgebonden allergie is een allergie die erger wordt gedurende bepaalde tijden van het jaar. Pollen is hiervan een klassiek voorbeeld, maar er zijn ook andere seizoensgebonden allergieën die opkomen tijdens specifieke tijden van het jaar. Er zijn veel soorten pollen en de niveaus variëren per seizoen en regio. Grassen en bomen die in de lente bloeien, verschillen van planten die in de herfst bloeien. Hoewel de meeste bomen in de lente beginnen te bloeien, is het onkruid genaamd ‘ambrosia’ een van de meest voorkomende herfstpollen in veel delen van het land.

Wanneer honden pollen inademen of binnenkrijgen door hun poten of vacht te likken, kunnen ze verschillende allergische reacties krijgen. Het kleine pollen deeltje wordt door het immuunsysteem van de hond gezien als een vreemde stof, waardoor het immuunsysteem in actie komt. De belangrijkste cel die het immuunsysteem mobiliseert tijdens deze aanval, heet een mastcel. Mastcellen zijn verantwoordelijk voor de productie van histamine, samen met andere biochemische stoffen. Wanneer histamine vrijkomt, veroorzaakt het jeuk, roodheid en zwelling.

Symptomen van pollenallergieën bij honden

Hond heeft last van jeuk vanwege pollenallergie

Oorzaken van pollenallergieën bij honden Pollenallergieën

bij honden worden veroorzaakt door een overdreven reactie van het immuunsysteem van de hond op pollen. Het immuunsysteem is ontworpen om de hond te beschermen tegen vreemde stoffen zoals bacteriën, virussen en schimmels.

Bij allergieën ziet het immuunsysteem de pollen als een grotere vijand dan ze eigenlijk zijn. Het immuunsysteem mobiliseert de troepen, wat leidt tot ontsteking in de huid en weefsels waarmee het allergeen in aanraking komt. Dit resulteert in fysieke veranderingen in het lichaam van de hond, omdat de ontsteking leidt tot roodheid, zwelling, jeuk en een toename van de productie van tranen of vocht in een poging van het immuunsysteem om de vreemde stof kwijt te raken.

Er is een genetische component bij allergieën. Sommige honden hebben meer kans op een reactie van hun immuunsysteem op pollen vanwege hun genen. Echter, het exacte mechanisme van waarom allergieën zich ontwikkelen bij sommige honden en niet bij anderen is nog niet volledig begrepen.

Rassen die vatbaarder zijn voor allergieën zijn onder andere:

 • Pitbull Terriërs
 • Franse en Engelse Bulldogs
 • Golden en Labrador Retrievers
 • Duitse Herders
 • Cocker Spaniëls
 • Boxers
 • West Highland White Terriërs

Hoe dierenartsen pollenallergieën bij honden diagnostiseren

Pollenallergieën worden vaak gediagnosticeerd aan de hand van de geschiedenis van je hond en een lichamelijk onderzoek. De dierenarts van je hond kan enkele tests uitvoeren om er zeker van te zijn dat er niets anders is dat de jeukende huid van je hond veroorzaakt. Ze zullen je huisdier grondig controleren op tekenen van externe parasieten, zoals vlooien of teken. Ze kunnen ook wat huid afschrapen om te kijken naar mijten.

De gouden standaard voor het diagnosticeren van omgevingsallergieën is intradermale (wat “binnen de huid” betekent) allergietest. Dit wordt meestal uitgevoerd door een gespecialiseerde dierenarts, een dermatoloog. Voor deze test scheren ze een plekje op de zijkant van je hond om te zien hoe de huid reageert op verschillende veelvoorkomende allergenen in die regio. Dit lijkt erg op hoe allergieën bij mensen worden gediagnosticeerd, en de behandeling kan worden afgestemd op de resultaten van deze test voor elke hond afzonderlijk.

In een reguliere dierenartsenpraktijk kan de dierenarts ervoor kiezen om bloedonderzoek te doen om antilichamen tegen verschillende allergenen te zoeken. Hoewel deze methode niet zo nauwkeurig is als intradermale huidtesten, is het een andere test die beschikbaar is om te achterhalen welke pollen mogelijk meer problemen veroorzaken voor het immuunsysteem van je huisdier.

Behandeling van pollenallergieën bij honden

Medicatie voor pollenallergieën

Pollenallergieën worden op verschillende manieren behandeld, afhankelijk van de ernst van de reactie en de mate van blootstelling aan het allergeen. Milde allergieën worden vaak seizoensgebonden behandeld met antihistaminica. Er kunnen vrij verkrijgbare medicijnen zoals Benadryl® en Zyrtec® worden aanbevolen, afhankelijk van de klinische symptomen.

Hoewel er verschillende vrij verkrijgbare allergiemedicijnen zijn die bij honden worden gebruikt, is het altijd belangrijk om met je dierenarts te praten over de juiste dosering en of een medicijn veilig is voor je huisdier. Geef je hond nooit medicijnen bedoeld voor mensen zonder eerst met je dierenarts te overleggen.

Meer ernstige pollenallergieën kunnen een voorgeschreven allergiemedicatie zoals Apoquel® of steroïden vereisen. Sommige honden kunnen verlichting vinden door een langwerkend injecteerbaar medicijn zoals Cytopoint®.

Allergietesten voor honden

Als je ervoor kiest om je huisdier te laten testen om precies te achterhalen voor welke pollensoorten ze allergisch zijn, kunnen er op maat gemaakte allergie-injecties worden gemaakt voor je hond. Deze injecties werken door middel van een proces dat hyposensibilisatie (of allergie-desensibilisatie) wordt genoemd, waarbij het immuunsysteem van je hond wordt blootgesteld aan zeer kleine microdoses van het allergeen om geleidelijk de tolerantie ervoor te vergroten.

Supplementen en voorgeschreven voeding

Verschillende supplementen en voorgeschreven voeding kunnen ook gunstig zijn voor honden met allergieën. Omega-vetzuren helpen bij het versterken van de natuurlijke barrièrefunctie van de huid. Producten zoals Suppdog Probiotica+ omega-3-vetzuren en zijn gemakkelijk toe te dienen aan honden. Sommige voorgeschreven dieetvoeders, zoals Suppdog multifitamine+, zijn verrijkt met ingrediënten die de huid ondersteunen en kunnen pollenallergieën het hele jaar door beter beheersbaar maken.

Topische behandeling

Topische behandeling kan ook nuttig zijn bij het verminderen van pollenallergieën. Geneeskrachtige en medicinale shampoos, kunnen helpen bij het verminderen van gisten en bacteriën op de huid, zodat ze niet kunnen overwoekeren terwijl het immuunsysteem bezig is met de pollenallergie.

Oorinfecties komen ook vaak voor bij patiënten met allergieën. Regelmatig schoonmaken van de oren met hondvriendelijke oorreinigers kunnen helpen bij het verminderen van de frequentie van oorinfecties.

Een belangrijk onderdeel van allergiebeheer is de bestrijding van vlooien en teken. Veel honden hebben naast pollenallergieën ook allergieën voor vlooien en teken. Het regelmatig gebruiken van hoogwaardige preventieve producten kan de algehele ontsteking en jeukende huid verminderen, wat andere allergieën kan verergeren.

Hond moet niezen vanwege pollenallergie

Herstel en onder controle houden van pollenallergieën bij honden

Pollenallergieën worden beheerd in plaats van genezen. Zodra je hebt vastgesteld welk seizoen je huisdier het meest beïnvloedt, is het nuttig om allergiemedicijnen te starten vlak voordat de pollen waar ze allergisch voor zijn gaan bloeien. Sommige honden hebben het hele jaar door allergieën en zijn allergisch voor verschillende soorten pollen die meerdere seizoenen beslaan. Deze honden moeten mogelijk hun hele leven lang regelmatig allergie medicatie gebruiken, zoals tabletten of injecties.

Onbehandelde allergieën kunnen leiden tot secundaire huidinfecties en aanzienlijk ongemak. Als je wacht op voorgeschreven allergiemedicatie van je dierenarts, overweeg dan om in de tussentijd een herstelkraag te gebruiken om te voorkomen dat je hond zichzelf likt en bijt wanneer je niet direct toezicht hebt, om hotspots en ander zelfverwondend gedrag te voorkomen.

Pollenallergieën kunnen niet worden voorkomen tenzij je naar een andere regio verhuist waar de pollen waar je hond allergisch voor is niet voorkomen. Ondanks dit zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de hoeveelheid pollen in het leven van je hond te verminderen:

 • Als je hond allergisch is voor graspollen, veeg dan hun poten en onderbuik af nadat ze buiten zijn geweest.
 • Houd je huisdier koel en binnenshuis om opflakkeringen te verminderen.
 • Regelmatig baden, elke twee tot vier weken, kan het pollen op hun huid en vacht verminderen.
 • Het gebruik van een hoogwaardig HEPA-filter kan helpen bij het verminderen van het pollen in huis dat via de huid en kleding naar binnen wordt gebracht.
 • Was regelmatig al het beddengoed van je huisdier om de ophoping van pollen op oppervlakken waar ze regelmatig mee in contact komen te minimaliseren.

Conclusie

Seizoensgebonden allergieën bij honden, veroorzaakt door pollen, kunnen aanzienlijk ongemak en irritatie veroorzaken. Pollen worden gezien als vreemde stoffen door het immuunsysteem van de hond, wat resulteert in allergische reacties zoals jeuk, roodheid en zwelling. Symptomen van pollenallergieën bij honden variëren, maar kunnen onder andere jeukende ogen, huidproblemen, niezen en maag-darmklachten omvatten. Het diagnosticeren van pollenallergieën bij honden kan worden gedaan door middel van een grondig lichamelijk onderzoek en allergietesten. De behandeling van pollenallergieën kan bestaan uit medicatie, allergie-injecties, voedingssupplementen en topische behandelingen. Het beheren van pollenallergieën is essentieel, omdat ze niet kunnen worden genezen. Het verminderen van de blootstelling aan pollen en het nemen van preventieve maatregelen, zoals het schoonhouden van de poten en het gebruik van luchtfilters, kan helpen de symptomen te verminderen. Een goede samenwerking met een dierenarts is belangrijk om de beste behandelingsopties voor de individuele hond te bepalen en een comfortabel leven te garanderen voor honden die lijden aan seizoensgebonden allergieën.

Bronnen

 1. Melissa Boldan (20 juni, 2023) Pollen Allergies in Dogs. PetMD
  Pollen Allergies in Dogs | PetMD
 2. Anna Burke (21 september, 2021) Dog Allergies: Symptoms and Treatment. American Kennel Club
  Dog Allergies: Symptoms and Treatment – American Kennel Club (akc.org)
 3. Erica Jensen – Jarolim, Lukas Einhorn, Ina Herrmann, Johan G. Talhammer, Lucia panakova (7 april, 2015) Pollen Allergies in Humans and their Dogs, Cats and Horses: Differences and Similarities. Springer Link
  Pollen Allergies in Humans and their Dogs, Cats and Horses: Differences and Similarities | SpringerLink

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *