Hoe kalmeer je een agressieve hond

Elke hond heeft een verschillend karakter met zijn eigen trekjes. Sommige honden zijn kalm en andere kunnen verlegen, speels of agressief zijn. Hoe dan ook het is belangrijk om te weten welke karaktereigenschappen jouw hond heeft.

Als jouw hond tekenen van agressie vertoont dan kan dat zorgwekkend & stressvol zijn. Zeker als je niet weet wat de oorzaak is van uitbarstingen. Er zijn veel redenen waarom jouw hondje tekenen van agressief gedrag kan vertonen (tegen andere honden of mensen). Eventuele triggers kunnen zijn: harde geluiden, angst, vreemde voorwerpen etc.

Het kan soms moeilijk zijn om hondenagressie te beperken, vooral als de aanleiding iets is waar je geen controle over hebt. En helaas is er niet één reden waarom je hond zich agressief gedraagt. Dus, hoe kalmeer je je hond?

Agressieve honden: De verschillende types van agressiviteit

De oorzaak van dit negatieve gedrag kan komen een van het volgende:

Frustratie

Frustratieagressie kan ontstaan wanneer een hond wordt vastgehouden, zoals aan de lijn of in een kooi.

Sociale agressie

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de hond als puppy niet/nauwelijks contact had met andere honden, waardoor hij ze als bedreigingen ervaart.

Aangeleerde agressie

Dit is agressie die gestimuleerd wordt door training of positieve aanmoediging.

Angst agressie

Angstagressie is vergelijkbaar met de vlucht- of vechtreactie en is een vorm van zelfverdediging voor honden.

Beschermende agressie

Honden zullen agressief gedrag vertonen als een andere hond of wezen hun territorium of gezin binnendringt.

Pijn veroorzaakte agressie

Honden die gewond zijn, hebben de neiging uit te halen als ze benaderd worden om potentiële bedreigingen af te weren.

Agressie door hormonen

Dit is agressief gedrag dat ontstaat wanneer honden in de buurt zijn van andere honden die ze zien als concurrentie voor een partner.

Maar hoe kalmeer je dan een agressieve hond?

Identificeer de signalen

Naast grommen en blaffen, zijn er nog andere tekenen van agressie waar je op moet letten, zoals:

  • Gespitste oren
  • Opgezette nek
  • Postuur
  • Direct oogcontact naar de bron van agressie

Zodra je de tekenen van agressie herkent, dan weet je wanneer je moet ingrijpen. Dan kan je ervoor zorgen om de hond af te leiden of hem uit de gespannen te situatie te behalen. Doordat je de tekenen van agressie nu kent kan je je zoeken aan de aanleiding waarom je hond agressief gedrag vertoont.

Agressief hondengedrag kan ook wijzen op een angstige hond of een hond die slechte herinneringen heeft. In dit geval is het noodzakelijk om hun triggers te identificeren en te beginnen met het aanpassen van hun gedrag. Zeker als de trigger onvermijdelijk is, probeer dan je hondje langzaam bloot te stellen aan een trigger.

Bijvoorbeeld, als de angst van uw hond onweer is, kan je een geluidsfragment van onweer afspelen. Begin op een laag volume en beloon je hond met traktaties wanneer hij erin slaagt kalm te blijven terwijl hij naar donder luistert. Doe dit herhaaldelijk en verhoog geleidelijk het volume, zodat je hond uiteindelijk gewend raakt aan het geluid van onweer.

Beweging

Net als mensen kan jouw hond veel energie en spanning in zich hebben opgekropt. Zonder een manier om deze te uiten, kan dit resulteren in agressief gedrag vanwege het frustratie om zijn energie kwijt te kunnen.

Neem je hondje mee op regelmatige wandelingen; één of twee keer per dag – hoe meer energie ze verbranden, hoe beter hun gemoedstoestand en emoties zullen zijn. Als ze een gebrek aan energie hebben, zullen ze moeilijker agressief en prikkelbaar worden.

Socializen

Idealiter begin je hier zo vroeg mogelijk mee (dus wanneer jouw hond een pup is)! Playdates met andere honden is hier cruciaal in. Honden zijn van nature roedeldieren, wat betekent dat ze ongelooflijk sociaal zijn. Als ze dit aangeboren gedrag niet hebben, kan dit leiden tot problemen zoals agressie of kwetsbaarheid tegenover andere honden.

Als je merkt dat je hond gespannen en boos wordt in de buurt van andere honden, kan je hem het beste langzaam kennis laten maken met andere honden. Een simpele wandeling door het park met andere honden zou al voldoende moeten zijn.

Gedragstrainingen volgen

De oorzaak van slecht gedrag is moeilijk te achterhalen en het kan soms jaren duren voordat je erachter bent wat de agressie van je hond veroorzaakt. Als je je hond hebt geadopteerd of gered, kan er sprake zijn van een posttrauma dat de oorzaak is van agressie. Je hond meenemen naar een paar gedragslessen kan hiervoor de oplossing zijn.

Een cursus of een trainingskamp zal je helpen te leren hoe je je hond op de juiste manier moet begeleiden en het zal je hond goed doen omdat hij leert om te gaan met andere honden (socializen).

Gebruik supplementen

Het belonen van goed gedrag is uiterst belangrijk wanneer je je hond nieuwe vaardigheden en lessen probeert bij te brengen. Hoe meer je het goede prijst, hoe groter de kans dat ze zich op deze manier zullen willen blijven gedragen.

Maar als je hond normale stress niet kan hendelen dan is het moeilijk om je hond kalm te houden. Dan zou je kunnen kijken naar kalmerende supplementen. Er zijn supplementen speciaal gemaakt met de functie om stressvolle honden te kalmeren.

Hoe gelukkiger je hond zich voelt, des te kleiner is de kans dat hij agressief wordt.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *