Leestijd: 5

Als jouw hond last heeft van allergieën die hem of haar aanzetten tot constant krabben en kauwen, vergezeld door een rode, geïrriteerde huid en frequente bezoeken aan de dierenarts voor behandelingen die al dan niet effectief zijn, begrijp je de uitdaging van het zien van jouw geliefde viervoeter in dergelijk ongemak. Apoquel voor honden biedt een verlichtende oplossing voor jeuk veroorzaakt door allergieën. Ontdek meer over de werking, dosering en bijwerkingen van Apoquel voor honden.

Waarvoor wordt Apoquel gebruikt bij honden?

Apoquel is de merknaam van oclacitinib, een hondenmedicijn dat is ontworpen om jeuk geassocieerd met allergieën bij honden te verlichten, met name atopische dermatitis. In tegenstelling tot sommige andere allergiemedicijnen voor honden is Apoquel noch een steroïde (zoals prednison) noch een antihistaminicum (zoals difenhydramine). Apoquel is in plaats daarvan een selectieve Janus kinase-remmer en de eerste in zijn soort op de diergeneeskundige markt.

Janus kinase (JAK) zijn enzymen die samenwerken met eiwitten, cytokines genaamd, om de cellen van het lichaam signalen te geven voor essentiële lichaamsfuncties, waaronder immuniteit, de productie van bloedcellen en bloedplaatjes, ontsteking en jeuk. Apoquel remt selectief de cytokinen die betrokken zijn bij allergische reacties met relatief minimale invloed op het immuunsysteem en de productie van bloedcellen.

Dierenartsen schrijven Apoquel vaak voor bij de behandeling van allergieën bij honden omdat het doorgaans mildere bijwerkingen heeft in vergelijking met steroïden en immuunonderdrukkende medicijnen zoals prednison en ciclosporine. Het kan beginnen met het verminderen van jeuk in slechts vier tot 24 uur.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Apoquel bij honden?

Alle medicijnen hebben mogelijke bijwerkingen, en Apoquel vormt hierop geen uitzondering. Honden die Apoquel gebruiken, kunnen enkele of alle van de volgende bijwerkingen ervaren:

 • Braken
 • Diarree
 • Lusteloosheid
 • Verminderde eetlust
 • Veranderingen in bloedonderzoek (vooral afgenomen bloedcelaantallen)
 • Verhoogd risico op infecties (urineweg, huid, luchtwegen, demodectische schurft)
 • Verergering van bestaande tumoren/kanker

Gastro-intestinale bijwerkingen zijn het meest voorkomend bij honden en kunnen worden verlicht door het medicijn met voedsel te geven. Je dierenarts kan routinematige bloedtesten aanbevelen om te zien of Apoquel invloed heeft op de productie van bloedcellen of de functie van organen. Apoquel kan sommige honden vatbaarder maken voor infecties vanwege de invloed op de immuunfunctie. Het kan ook kwaadaardige tumoren verergeren en mag niet worden gebruikt bij honden met een voorgeschiedenis van kanker.

Dosering van Apoquel voor honden

Apoquel is verkrijgbaar als orale tablet in drie sterktes: 3,6, 5,6 en 16 milligram. De aanbevolen doseringsrange is 0,4 tot 0,6 milligram per kilogram lichaamsgewicht, dus de verscheidenheid aan sterktes maakt nauwkeurig doseren eenvoudig voor honden van de meeste groottes. Dierenartsen zijn voorzien van een handige doseringstabel als richtlijn. Je dierenarts zal de juiste dosering voor jouw hond aanbevelen op basis van haar lichaamsgewicht en medische geschiedenis.

Apoquel moet tweemaal daags oraal aan je hond worden toegediend als een pil gedurende de eerste 14 dagen, waarna het wordt verminderd tot eenmaal daags voor onderhoud. Het kan met of zonder voedsel worden gegeven, maar het geven met voedsel kan de kans op gastro-intestinale bijwerkingen verminderen. Apoquel kan langdurig worden gebruikt bij onderhoudsdoses of seizoensgebonden worden gebruikt indien nodig. In tegenstelling tot steroïden kan het zonder afbouwen worden gestopt.

Sommige honden reageren goed op de initiële hogere doses, maar krijgen weer jeuk wanneer de dosis wordt verlaagd naar onderhoudsniveaus. Je dierenarts kan bepalen hoe de dosis moet worden aangepast, maar langdurige behandeling met hogere doses wordt over het algemeen niet aanbevolen. Verander de dosis van Apoquel niet zonder eerst je dierenarts te raadplegen.

Veel dierenartsen schrijven Apoquel voor in combinatie met andere behandelingen om allergieën bij honden te beheersen. Jouw allergische hond kan topische, injecteerbare of andere orale medicijnen naast Apoquel ontvangen. De initiële periode van twee weken met hogere dosering biedt superieure verlichting van jeuk, terwijl andere behandelingen aan de bron van de jeuk beginnen te werken.

Apoquel waarschuwingen voor honden

Apoquel wordt als veilig beschouwd om te gebruiken samen met sommige medicijnen zoals antihistaminica, antibiotica en NSAID’s. Echter moeten sommige medicijnen met voorzichtigheid worden gebruikt, zoals steroïden en immuunonderdrukkende medicijnen. Zorg ervoor dat je dierenarts op de hoogte is van alle andere medicijnen en supplementen die je hond gebruikt voordat je met Apoquel begint. Bespreek ook grondig de medische geschiedenis van je hond met je dierenarts.

Apoquel is bedoeld voor honden van 12 maanden en ouder. De veiligheid ervan is niet beoordeeld bij zwangere of zogende honden. Apoquel mag niet worden gegeven aan honden met een voorgeschiedenis van kanker.

Daarnaast is het mogelijk voor honden om een overdosis Apoquel te nemen, dus houd het, en alle andere medicijnen, buiten het bereik van je hond. Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts voor advies als je hond meer Apoquel inneemt dan voorgeschreven. De dierenarts kan je adviseren om braken op te wekken als de overdosis zich binnen het afgelopen uur heeft voorgedaan. Je hond heeft waarschijnlijk veterinaire behandelingen en ondersteunende zorg nodig om giftige effecten te voorkomen en symptomen te beheersen.

Alternatief voor Apoquel bij honden

Probiotica is een veelbelovend alternatief voor Apoquel bij de behandeling van jeuk en allergieën bij honden. In tegenstelling tot Apoquel, dat symptomen bestrijdt met medicatie, biedt probiotica een natuurlijke benadering met een unieke mix van vitaminen, antioxidanten en levende micro-organismen. Deze formule handhaaft de balans van goede darmbacteriën, ondersteunt het immuunsysteem, en beschermt tegen ongewenste bacteriën en infecties. Probiotica+ vermindert op een holistische wijze symptomen van allergieën en huidaandoeningen, bevordert een gezonde spijsvertering, en gaat gistopbouw tegen.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Conclusie

Apoquel biedt hoop en verlichting voor honden met allergieën en jeuk, maar het is essentieel om het verstandig te gebruiken onder toezicht van een dierenarts. Overleg met je dierenarts over de beste behandelingsaanpak voor jouw hond en wees alert op eventuele bijwerkingen. Een comfortabel en gelukkig leven voor jouw harige vriend is het ultieme doel.

Bronnen

 1. Bijsluiter Apoquel. (2023, 19 juli). Pharmacy4Pets. https://www.pharmacy4pets.nl/apoquel
 2. Coston, Z. (2023, 3 mei). Apoquel for Dogs (Side Effects & Safety). Dutch. https://www.dutch.com/blogs/dogs/apoquel#link6
 3. Stregowski, J. (2022, 18 januari). Apoquel for Dogs: Understanding the Uses, Side Effects, and Dosage for This Common Allergy Medication. Daily Paws. https://www.dailypaws.com/dogs-puppies/health-care/dog-medications/apoquel-oclacitinib
 4. Van Gels, A. (2024, 22 februari). Apoquel® for Dogs. PetMD. https://www.petmd.com/pet-medication/apoquel-for-dogs
 5. Zoetis Petcare. (z.d.). Apoquel Dosing & Administration. https://www.apoquel.com/dosing

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *