Leestijd: 4 min.

Metacam is een krachtige ontstekingsremmer voor honden en katten. Dit diergeneesmiddel geeft verlichting van ontsteking en pijn bij zowel acute als chronische aandoeningen bij honden. Leer alles over het gebruik, de bijwerkingen en de voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat jouw harige metgezel de beste zorg krijgt.

Wat is Metacam?

Metacam is een merknaam voor het diergeneesmiddel Meloxicam (andere merknamen zijn; Loxicom, OroCAM, Rheumocam). Het is ontstekingsremmende medicatie (NSAID) die wordt gebruikt om pijn, ontsteking en koorts te verlichten bij honden en katten. Metacam is geïndiceerd voor de behandeling van osteoartritis (ook wel artrose genoemd). Het wordt ook gebruikt voor pijnbestrijding na chirurgische ingrepen.

Hoe geef ik mijn hond Metacam?

Metacam is verkrijgbaar als orale vloeistof, orale spray, injectie of kauwtabletten.

  • Orale vloeistof: Schud de fles goed voor het geven van de orale vloeistof. Meet de dosis zorgvuldig af zoals voorgeschreven door je dierenarts.
  • Kauwtabletten: Kauwtabletten moeten worden gegeven zoals voorgeschreven door je dierenarts.
  • Orale spray: De orale spray wordt in de wangruimte gespoten. Je dierenarts zal specifieke instructies geven voor het toedienen van het medicijn.
  • Injectie: Je dierenarts zal zelf de injecteerbare versie van het medicijn toedienen.

Dit medicijn heeft snel effect, binnen ongeveer 1 tot 2 uur, en verbetering van klinische symptomen zou moeten volgen.

Wat als ik mijn hond de medicatie vergeet te geven?

Als je vergeet je huisdier een dosis te geven, geef dan de volgende dosis zodra je eraan denkt. Als het minder dan 12 uur is voor de volgende geplande dosis, kun je het volgende doen:

Sla de gemiste dosis over, geef het op het volgende geplande tijdstip en ga door met het reguliere doseringsschema, of geef de gemiste dosis en wacht vervolgens de aanbevolen interval voordat je de volgende dosis geeft (blijf het dan regelmatig op dat nieuwe tijdstip geven). Geef nooit je huisdier twee doses tegelijk of extra doses.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Metacam?

De meest voorkomende bijwerking van Metacam bij honden is gastro-intestinale klachten, waaronder braken, zachte ontlasting en gebrek aan eetlust.

Zelden kunnen ernstigere bijwerkingen optreden. Als er veranderingen zijn in urineren of geelzucht van de huid (vaak opgemerkt aan de binnenkant van de oren), stop dan met het geven van het medicijn en neem onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Geef nooit Metacam die is voorgeschreven voor het ene huisdier in je huishouden aan een ander huisdier zonder eerst je dierenarts te raadplegen.

Eventuele waargenomen bijwerkingen moeten worden gemeld aan je dierenarts.

Zijn er risicofactoren voor Metacam?

Metacam niet worden gebruikt bij:

  • Huisdieren met allergieën voor aspirine of andere NSAID’s
  • Huisdieren met bloederige ontlasting of braaksel
  • Huisdieren met bestaande nier- of leveraandoeningen
  • Huisdieren met verlies van eetlust
  • Huisdieren die andere NSAID’s of corticosteroïden gebruiken
  • Uitgedroogde huisdieren
  • Fok-, zwangere of zogende dieren
  • Puppy’s jonger dan 6 weken

Het moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij:

  • Huisdieren met zweren of die deze in het verleden hebben gehad
  • Huisdieren met bestaande hartproblemen
  • Oude, zwakke of fragiele huisdieren
  • Huisdieren met een bloedstollingsstoornis

Metacam in combinatie met andere medicijnen

Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van Metacam in combinatie met veel verschillende medicijnen, waaronder bepaalde antibiotica (zoals gentamicine, amikacine), anesthetica, anticoagulantia (zoals heparine, warfarine), diuretica (zoals furosemide), antischimmelmiddelen (zoals fluconazol) en immunosuppressieve medicijnen (zoals methotrexaat, ciclosporine).

Het is nooit een goed idee om meloxicam te combineren met corticosteroïden (zoals prednison, prednisolon) of andere NSAID’s.

Zorg ervoor dat je dierenarts op de hoogte is van alle medicijnen (inclusief vitamines, supplementen of kruidengeneesmiddelen) die je huisdier gebruikt.

Hoe bewaar ik Metacam?

Bewaar Metacam op kamertemperatuur. Gebruik het niet na de vervaldatum die op de fles staat vermeld.

Houd het buiten het bereik van kinderen.

Wat moet ik doen ik geval van nood?

Als je een overdosis vermoedt of een ongewenste reactie op de medicatie, bel dan onmiddellijk je dierenarts. Als ze niet beschikbaar zijn, volg dan hun instructies om contact op te nemen met een spoedeisende hulp.

Conclusie

Metacam biedt een effectieve oplossing voor pijn, ontsteking en koorts bij honden en katten. Met zorgvuldige toediening, bewustzijn van mogelijke bijwerkingen en aandacht voor risicofactoren, kan dit medicijn een waardevolle bijdrage leveren aan het welzijn van je huisdier. Raadpleeg altijd je dierenarts voor gepersonaliseerd advies en blijf alert op veranderingen om ervoor te zorgen dat jouw trouwe metgezel een gezond en comfortabel leven leidt.

Bronnen

  1. Brooks, W. (z.d.). Meloxicam (Metacam). Veterinary Partner. https://veterinarypartner.vin.com/default.aspx?pid=19239&catId=102894&id=4952109
  2. Gollakner, R. (z.d.). Meloxicam. VCA Animal Hospitals. https://vcahospitals.com/know-your-pet/meloxicam
  3. Hollinger, H. (2020, 7 augustus). Metacam. Wag! https://wagwalking.com/treatment/metacam
  4. Homer, C. (2024, 13 februari). Metacam for Dogs: NSAIDs side effects & alternatives. The Dog Blog | Pooch & Mutt. https://www.poochandmutt.co.uk/blogs/health/metacam-for-dogs-nsaids-side-effects-alternatives
  5. Howe, S., DVM. (2023, 16 maart). Meloxicam (Metacam®, OroCAM®, Loxicom®, Meloxidyl®, Meloxicam Injection, Meloxicam Solution for Injection). PetMD | PetMD. https://www.petmd.com/pet-medication/meloxicam-metacam-orocam-loxicomr-meloxidyl-meloxicam-injection-meloxicam

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *