Zalmolie, een bom van Omega-3, maar wat zijn precies de voordelen van dit voedingssupplement voor je hond? In dit artikel nemen we een diepe duik in de wereld van zalmolie. Ontdek de potentiële voordelen van zalmolie voor de gezondheid van honden en leer hoe deze eenvoudige toevoeging aan zijn dieet een positieve impact kan hebben.

Leestijd: 4 min.

Waarom is zalmolie goed voor honden?

Zalmolie is een ware weldoener vanwege zijn drievoudige combinatie van essentiële vetzuren: Omega 3, 6 en 9. Deze krachtige ingrediënten zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van jouw hond. Het is een van de meest gunstige supplementen voor elk dier.

Dieper ingaand op de wetenschap achter zalmolie, is Omega 3 erkend als een moleculair wonder vanwege de aanwezigheid van de vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Deze lange ketenzuren vormen essentiële structurele componenten van gezonde celmembranen. In 2004 kregen Omega 3 en 6 officieel de status van ‘gekwalificeerde gezondheidsclaim’ van de Amerikaanse FDA voor hun bijdrage aan normale, gezonde groei.

Zalm en andere omega 3 rijke producten

Het belangrijkste is dat het lichaam van zoogdieren, waaronder honden, deze DHA en EPA niet van nature produceert. Voor deze essentiële voedingsstoffen, cruciaal voor mentale en fysieke ontwikkeling, moeten we ze uit voedsel halen, zoals zalmolie.

De voordelen van zalmolie voor honden

Na slechts een paar weken zul je merken dat jouw hond gelukkiger, levendiger en gezonder oogt, dankzij de vele voordelen van zalmolie:

 • Betere hersenfunctie, mentale ontwikkeling en geheugen: Zalmolie maakt jouw hond daadwerkelijk slimmer, vooral aanbevolen voor de hersenontwikkeling van opgroeiende puppy’s.
 • Een glanzende, gezonde vacht: De ontstekingsremmende eigenschappen verminderen krabben en beperken het afstoten, waardoor de vacht van jouw hond gladder, glanzender en weelderiger wordt.
 • Geen jeuk of droge huid meer: De vetzuren in zalmolie vormen een beschermende laag die de huid van jouw hond hydrateert en als barrière fungeert tegen allergenen en irriterende stoffen.
 • Versterkte immuniteit tegen ziekten: De helende eigenschappen van DHA en EPA zullen het immuunsysteem van jouw hond versterken, waardoor zijn lichaam beter in staat is om ziekten zoals nier- en leverziekte en alvleesklierontsteking te bestrijden.
 • Verbeterde cardiovasculaire/gezondheid van het hart: De Omega 3-vetzuren beschermen het hart van jouw hond door het beheersen van cholesterol, triglyceriden en bloeddruk, wat de algehele uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid verbetert.
 • Gesmeerde gewrichten voor betere mobiliteit: Zalmolie houdt de gewrichten van jouw hond soepel en gesmeerd, essentieel voor de voortdurende mobiliteit naarmate ze groeien en ouder worden.
 • Heldere ogen en zicht: Zalmolie bevordert heldere, gezonde ogen en verbetert het zicht van jouw hond.
 • Gezonde gewichtstoename (vooral voor puppy’s): Zalmolie is een voedzame bron van vet en een ideale manier om gezonde gewichtstoename bij puppy’s te bevorderen.

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Ondersteunt bij een stralende vacht
 • Zorgt voor gezondere nagels
 • Ondersteunt bij o.a. jeukkrabben & kopschudden

Hoe geef ik mijn hond zalmolie en hoe vaak is dit aan te raden?

Het toedienen van zalmolie aan jouw hond is eenvoudig. Door de sterke vissmaak vinden honden het heerlijk. Volg de richtlijnen voor hun grootte, giet het over hun normale voer en meng goed.

Geef jouw hond dagelijks zalmolie voor de maximale voordelen. Voor kleine honden is een theelepel per dag voldoende; voor middelgrote honden 1-2 theelepels; voor grote honden 2-3 theelepels; en voor reuzenhonden 3-4 theelepels per dag.

Voor de Skin & Coat Oil+ van Suppdog geldt:

Maat hondDagelijkse toediening
Kleine hond (<10kg)2 pompjes door het voer
Medium hond (10-20kg)4 pompjes door het voer
Middelgrote hond (20-30kg)6 pompjes door het voer
Grote hond (30-40kg)8 pompjes door het voer
Extra grote hond (>40kg)10 pompjes door het voer

Hoe bewaar ik zalmolie en bederft het?

Alle visoliën hebben een vervaldatum. Bewaar een ongeopende fles zalmolie op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht. Gebruik het binnen 90 dagen nadat je de verzegeling hebt verbroken en gooi het weg als het viezig ruikt.

Zalm en zalmolie capsules

Kan mijn hond te veel zalmolie krijgen en zijn er bijwerkingen?

Je hond kan te veel zalmolie binnenkrijgen en dit kan leiden tot bijwerkingen. Volg de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden op het etiket om risico’s te vermijden.

In de meeste gevallen zal zalmolie positieve effecten hebben, maar let op mogelijke bijwerkingen zoals jeukende huid, gewichtstoename, obstipatie, diarree of pancreatitis. Raadpleeg een dierenarts als je deze symptomen opmerkt.

Hoe onderscheidt zalmolie zich van andere oliën voor honden?

Hoewel er veel andere oliën zijn die vergelijkbare voordelen bieden, steekt zalmolie er bovenuit vanwege zijn hoge concentratie Omega 3, betere opname in het lichaam van de hond en smaak waar honden dol op zijn.

Andere visoliën, zoals levertraan, bieden vergelijkbare voordelen, maar zalmolie heeft een hogere concentratie Omega 3 en wordt beter opgenomen door het lichaam van de hond.

Zalmolie uit karaf

In tegenstelling tot plantaardige oliën zoals olijf-, kokos– en lijnzaadolie, die we als mensen vaak gebruiken, werken deze niet hetzelfde voor honden. Terwijl visoliën de langketenige vetzuren DHA en EPA bevatten, aanwezig in Omega 3, hebben plantaardige oliën meer van het kortere ketenzuur ALA (alfa-linoleenzuur). Hoewel ALA ook voordelig is voor honden en puppy’s, moeten ze aanzienlijk meer plantaardige olie consumeren om dezelfde krachtige voedingsstoffen te verkrijgen die in kleinere hoeveelheden zalmolie te vinden zijn.

Conclusie


Zalmolie is essentieel voor de gezondheid van jouw hond, dankzij de unieke combinatie van Omega 3, 6 en 9 vetzuren. De voordelen, van verbeterde hersenfunctie tot een glanzende vacht en sterker immuunsysteem, maken zalmolie tot een onmisbaar supplement. Belangrijk is het volgen van de aanbevolen dosering en het monitoren van bijwerkingen. In vergelijking met andere oliën voor honden onderscheidt zalmolie zich door zijn hogere concentratie Omega 3 en betere opname.

Bronnen

 1. Angell PetCo. (2020, 30 september). Is Salmon Oil Good for Puppies? https://www.angellpetco.com/is-salmon-oil-good-for-puppies/
 2. Arford, K. (2023, 9 november). Fish Oil for Dogs. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/fish-oil-for-dogs/
 3. Coston, Z. (2022, 18 november). Is salmon oil good for dogs? Dutch. https://www.dutch.com/blogs/dogs/salmon-oil-for-dogs
 4. Rowlands, R. (2023, 24 november). The Benefits of Salmon Oil for Dogs. The Dog Blog | Pooch & Mutt. https://www.poochandmutt.co.uk/blogs/supplements/benefits-of-salmon-oil-for-dogs
 5. Tashkovska, S. (2023, 24 juli). Discover the 9 Science-Backed Benefits of Salmon Oil for Dogs | Brilliant Petcare. Brilliant Petcare | Proven. Traceable. Norwegian. Brilliant. https://brilliantpetcare.com/benefits-of-salmon-oil-for-dogs/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *