Hoe zijn hondenbrokken ontstaan?

In Nederland gebruikt een overweldigende meerderheid van mensen, boven de 90%, brokken als voer voor hun huisdieren. Het gebruik van brokken ontstond in Engeland in 1850 in de vorm van biscuits. Daarna werd het geleidelijk aan in meer landen ingevoerd, waaronder Nederland, waar het in de jaren ’30 geïntroduceerd werd en steeds bekender werd.

Waarom zijn ze toen geïntroduceerd

Vóór de introductie van commerciële honden- en kattenvoeding, waren honden vaak buiten bij boerderijen of aten ze wat er beschikbaar was in huis. Hun dieet werd aangevuld met botten en etensresten en soms kregen ze ook hart en pens als traktatie. Katten werden vaak ingezet om muizen en gevogelte te vangen en dit benadrukte hun natuurlijke vaardigheid als vleeseters.

Het probleem met deze manier van voeren was dat de dieren vaak niet de juiste voedingsstoffen binnenkregen voor een evenwichtig dieet. Dit leidde soms tot ziekte en gezondheidsproblemen omdat het dieet niet compleet was. Het is belangrijk om te begrijpen dat een complete maaltijd meer vereist dan alleen het geven van restjes en afval.

Wensen van de consument

In de jaren dertig van de vorige eeuw kwam professor Donath met een oplossing voor het voedingsprobleem van huisdieren. Hij bedacht een aanvullende voeding die in combinatie met vlees een volledig dieet zou vormen voor honden en katten. Dit was de geboorte van de commerciële brok.

Sindsdien hebben commerciële fabrikanten van honden- en kattenvoer hun aanbod steeds beter afgestemd op de wensen van de consument. Ze bieden nu een breed scala aan opties, zoals natte en droge voeding, evenals speciale diëten voor huisdieren met bepaalde gezondheidsproblemen. Deze ontwikkelingen gaan nog steeds door, waarbij fabrikanten streven naar het bieden van de best mogelijke voeding voor onze huisdieren.

Zijn hondenbrokken echt zo simpel, gemakkelijk en compleet?

Het is belangrijk om te beseffen dat honden en katten duizenden jaren lang zijn grootgebracht op botten en etensresten voordat commerciële brokken op de markt kwamen. Met de juiste voedingsverhoudingen bleven huisdieren in goede gezondheid, zonder dat er brokken werden gevoerd.

De brokkenindustrie is inmiddels een miljoenenindustrie geworden en fabrikanten proberen daar een graantje van mee te pikken. Voor consumenten is het geven van brokken erg gemakkelijk en lijkt het compleet te zijn, waardoor ze niet meer hoeven na te denken over de voedingssamenstelling. Hierdoor lijkt de grootste angst van veel dierenliefhebbers, namelijk tekorten bij hun huisdieren, te worden opgelost.

Echter, brokken hebben meer nadelen dan we misschien denken. In het E-book “De Waarheid over Hondenbrokken” zijn alle feiten terug te vinden over de nadelen van brokken voor huisdieren. Het is belangrijk om deze feiten in overweging te nemen bij het bepalen van de juiste voeding voor onze huisdieren.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *