Het is goed om te weten of honden eieren kunnen eten en of ze gezondheidsvoordelen hebben voor onze viervoeters. In deze blog leer je of honden eieren kunnen eten en of ze daarvan profiteren. Hoewel honden eieren kunnen eten, is het wel belangrijk om op te letten hoeveel eieren je hond eet en of het gekookt is. Raadpleeg altijd eerst je dierenarts als je twijfels hebt over het voeren van eieren aan je hond.

Mogen honden eieren eten?

Ja, honden kunnen eieren eten. Voordat honden gedomesticeerd waren, zouden eieren uit een vogelnest een heerlijke snack zijn geweest voor wilde honden om op te knabbelen. Schillen en al! Zolang eieren op een veilige manier worden gegeten, kan een geëvolueerde, gedomesticeerde hond eieren eten. Eieren kunnen ook veel gezondheidsvoordelen bieden als ze in matige hoeveelheid in hun dieet worden opgenomen.

Zijn eieren goed voor honden?

Ja, eieren bevatten hoge niveaus van vitamines (zoals D, E, A en B12), essentiële vetzuren zoals linolzuur, ijzer, fosfor, foliumzuur, selenium, riboflavine en eiwitten! Al deze elementen kunnen het algehele welzijn van je hond verbeteren en bijdragen aan een mooie huid en vacht.

Maar zoals bij de meeste voedingsmiddelen, kan het eten van te veel eieren leiden tot overgewicht bij je hond. Houd daarom in de gaten hoeveel eieren je hond per dag mag hebben, afhankelijk van zijn grootte, ras en huidig gewicht. Een grote hond mag bijvoorbeeld niet meer dan 1 ei per dag eten. Als je specifieke hoeveelheden voor je hond wilt weten, raadpleeg dan je dierenarts.

Sommige honden mogen geen eieren eten, dus als je hond bepaalde aandoeningen heeft, raadpleeg dan altijd eerst je dierenarts voordat je eieren aan je hond geeft.

Eieren moeten geen vervanging zijn voor de hoofdmaaltijd van je hond, maar kunnen wel een lekkere traktatie of kleine toevoeging zijn aan het voer dat rijk is aan eiwitten.

Is rauw ei goed voor honden?

Technisch gezien wel, maar het is niet aangeraden om honden rauwe eieren te geven volgens de meeste dierenartsen. Net zoals bij mensen, kunnen honden ook salmonella oplopen door ongekookte eieren, wat kan leiden tot een koortsachtige ziekte en medische behandeling kan vereisen.

Als het ei bedorven is en ongekookt is, kan dit ook ongewenste bacteriën in het lichaam van je hond brengen.

Als je hond regelmatig rauwe eieren eet, kan dit hoewel zeer zeldzaam, leiden tot een biotine-tekort op de lange termijn. Biotine is een vitamine die bijdraagt aan een gezonde huid, en kan ook bijdragen aan de spijsvertering en celregeneratie. Eiwit bevat avidine, een enzymen die voorkomt dat het lichaam biotine opneemt.

Kunnen honden gekookte eieren eten?

Honden zouden eigenlijk gekookt ei moeten eten, en dat kunnen hardgekookt, gebakken, geroerd of gepocheerd zijn. Zolang het ei gekookt en ongekruid is. Dus, dat betekent dat je geen zout en peper, andere kruiden of specerijen moet toevoegen en ze niet moet koken in vet (zoals boter) en oliën. Dit betekent vaak dat gekookte eieren de veiligste en gemakkelijkste versie eieren zijn voor de meeste hondeneigenaren om aan hun hond te geven.

Kunnen honden eierschalen eten?

Ja, met toestemming van je dierenarts. Eierschalen bevatten veel calcium en kunnen voedzaam zijn voor honden. Maar ze zijn scherp en kunnen de mond van een hond verwonden als hij erop bijt of ze inslikt of hun interne organen beschadigen als de schil door hun systeem gaat. Je kunt de eierschalen wel malen tot poeder om dit risico te verminderen.

Verwarm de oven op 200°C en bak de eierschalen 15-20 minuten. Verwijder ze daarna uit de oven en maal ze met een vijzel en stamper tot poeder. Je kunt dan een beetje poeder over het voer strooien als topper. Bewaar wel de rest in de koelkast in een luchtdichte container.

Waar moet je op letten?

Je moet altijd voorzichtig zijn bij het introduceren van nieuw voedsel bij een hond om diarree te voorkomen – vooral bij puppy’s. Voer een kleine hoeveelheid gekookt ei aan je hond en let op hun reactie voordat je overweegt om het regelmatiger te geven. Zoals bij mensen reageren honden anders op verschillende soorten voedsel en sommige honden kunnen allergisch zijn voor eieren, dus wees altijd voorzichtig bij het proberen van nieuw voedsel, snacks en traktaties, ongeacht of ze als veilig worden beschouwd. Als je bezorgd bent over de gezondheid van je hond na het eten van eieren, rauw of gekookt, neem dan contact op met je dierenarts.

Conclusie

Hoewel honden eieren kunnen eten en er gezondheidsvoordelen aan verbonden kunnen zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de hoeveelheid en de bereidingswijze. Raadpleeg altijd je dierenarts als je twijfels hebt over het voeren van eieren aan je hond. Gekookte eieren zonder toegevoegde kruiden of specerijen zijn de veiligste optie voor honden. Eierschalen kunnen voedzaam zijn, maar mogen alleen gegeven worden na overleg met een dierenarts en na ze te hebben vermalen tot poeder om het risico op verwondingen te minimaliseren. Het welzijn van je hond staat altijd voorop bij het kiezen van voedsel voor je harige vriend.

Bronnen

  1. Can Dogs Eat Eggs? – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: Kaitlyn Arford
  2. Chicken eggshell as suitable calcium source at home: International Journal of Food Sciences and Nutrition: Vol 64, No 6 (tandfonline.com)
    Auteurs: Maela Lupo, Damián A. Delorenzi, Verónica E. Di Loreto, Alfredo Rigalli

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *