Eieren zijn niet alleen een geliefd ontbijt voor veel mensen, maar ook een potentieel voedzaam supplement voor honden. Maar is het veilig om je hond eieren te voeren? In deze blog gaan we dieper in op de vraag of honden eieren kunnen eten en welke voordelen dit kan bieden. Ook bespreken we het belang van een gebalanceerd dieet en hoe producten kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering bij je viervoeter. Lees verder om te ontdekken hoe eieren kunnen passen in het dieet van je hond en waar je op moet letten bij het introduceren van dit voedingsmiddel.

Leestijd: 4 min.

Mogen honden eieren eten?

Ja, honden kunnen eieren eten1. Voor wilde honden waren eieren uit een vogelnest een smakelijke snack, inclusief de schalen. Als eieren op een veilige manier worden gegeven, kunnen honden ze zonder problemen eten. Eieren bieden gezondheidsvoordelen wanneer ze met mate in het dieet van de hond worden opgenomen.

Hond eieren eten

Zijn eieren goed voor honden?

Ja, eieren bevatten hoge niveaus van vitamines (zoals D, E, A en B12), essentiële vetzuren zoals linolzuur, ijzer, fosfor, foliumzuur, selenium, riboflavine en eiwitten! Al deze elementen kunnen het algehele welzijn van je hond verbeteren en bijdragen aan een mooie huid en vacht.

Maar zoals bij de meeste voedingsmiddelen, kan het eten van te veel eieren leiden tot overgewicht bij je hond. Houd daarom in de gaten hoeveel eieren je hond per dag mag hebben, afhankelijk van zijn grootte, ras en huidig gewicht. Een grote hond mag bijvoorbeeld niet meer dan 1 ei per dag eten. Als je specifieke hoeveelheden voor je hond wilt weten, raadpleeg dan je dierenarts.

Sommige honden mogen geen eieren eten, dus als je hond bepaalde aandoeningen heeft, raadpleeg dan altijd eerst je dierenarts voordat je eieren aan je hond geeft.

Eieren moeten geen vervanging zijn voor de hoofdmaaltijd van je hond, maar kunnen wel een lekkere traktatie of kleine toevoeging zijn aan het voer dat rijk is aan eiwitten.

Is rauw ei goed voor honden?

Technisch gezien wel, maar het is niet aangeraden om honden rauwe eieren te geven volgens de meeste dierenartsen. Net zoals bij mensen, kunnen honden ook salmonella oplopen door ongekookte eieren, wat kan leiden tot een koortsachtige ziekte en medische behandeling kan vereisen.

Als het ei bedorven is en ongekookt is, kan dit ook ongewenste bacteriën in het lichaam van je hond brengen. Als je hond regelmatig rauwe eieren eet, kan dit hoewel zeer zeldzaam, leiden tot een biotine-tekort op de lange termijn. Biotine is een vitamine die bijdraagt aan een gezonde huid, en kan ook bijdragen aan de spijsvertering en celregeneratie. Eiwit bevat avidine, een enzymen die voorkomt dat het lichaam biotine opneemt.

Kunnen honden gekookte eieren eten?

Honden zouden eigenlijk gekookt ei moeten eten, en dat kunnen hardgekookt, gebakken, geroerd of gepocheerd zijn. Zolang het ei gekookt en ongekruid is. Dus, dat betekent dat je geen zout en peper, andere kruiden of specerijen moet toevoegen en ze niet moet koken in vet (zoals boter) en oliën. Dit betekent vaak dat gekookte eieren de veiligste en gemakkelijkste versie eieren zijn voor de meeste hondeneigenaren om aan hun hond te geven.

Honden voerbak met gekookt eieren

Kunnen honden eierschalen eten?

Ja, met toestemming van je dierenarts. Eierschalen bevatten veel calcium en kunnen voedzaam zijn voor honden2. Maar ze zijn scherp en kunnen de mond van een hond verwonden als hij erop bijt of ze inslikt of hun interne organen beschadigen als de schil door hun systeem gaat. Je kunt de eierschalen wel malen tot poeder om dit risico te verminderen.

Verwarm de oven op 200°C en bak de eierschalen 15-20 minuten. Verwijder ze daarna uit de oven en maal ze met een vijzel en stamper tot poeder. Je kunt dan een beetje poeder over het voer strooien als topper. Bewaar wel de rest in de koelkast in een luchtdichte container.

Waar moet je op letten?

Je moet altijd voorzichtig zijn bij het introduceren van nieuw voedsel bij een hond om diarree te voorkomen – vooral bij puppy’s. Voer een kleine hoeveelheid gekookt ei aan je hond en let op hun reactie voordat je overweegt om het regelmatiger te geven. Zoals bij mensen reageren honden anders op verschillende soorten voedsel en sommige honden kunnen allergisch zijn voor eieren, dus wees altijd voorzichtig bij het proberen van nieuw voedsel, snacks en traktaties, ongeacht of ze als veilig worden beschouwd.

Voor een optimale gezondheid van je hond kun je ook Suppdog’s Probiotica+ overwegen. Deze supplementen ondersteunen de darmflora en bevorderen een gezonde spijsvertering, wat belangrijk is bij het introduceren van nieuw voedsel zoals eieren.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Conclusie

Hoewel honden eieren kunnen eten en er gezondheidsvoordelen aan verbonden kunnen zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de hoeveelheid en de bereidingswijze. Raadpleeg altijd je dierenarts als je twijfels hebt over het voeren van eieren aan je hond. Gekookte eieren zonder toegevoegde kruiden of specerijen zijn de veiligste optie voor honden. Eierschalen kunnen voedzaam zijn, maar mogen alleen gegeven worden na overleg met een dierenarts en na ze te hebben vermalen tot poeder om het risico op verwondingen te minimaliseren. Het welzijn van je hond staat altijd voorop bij het kiezen van voedsel voor je harige vriend.

FAQ

Een grote hond mag bijvoorbeeld niet meer dan één ei per dag eten, terwijl kleinere honden slechts een halve of een kwart ei mogen hebben. Raadpleeg je dierenarts voor de specifieke hoeveelheid die geschikt is voor jouw hond.

Honden mogen geen chocolade, uien, knoflook, druiven, rozijnen, alcohol, en gekruid of vet voedsel eten. Deze voedingsmiddelen kunnen giftig zijn en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Technisch gezien wel, maar het is niet aangeraden om honden rauwe eieren te geven volgens de meeste dierenartsen. Rauwe eieren kunnen salmonella bevatten en een biotine-tekort veroorzaken. Het is beter om eieren altijd gekookt te geven om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Ja, gekookte eieren zijn veilig en voedzaam voor honden, mits ze ongekruid zijn. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines die goed zijn voor de gezondheid van je hond.

Ja, eierschalen bevatten veel calcium en kunnen voedzaam zijn voor honden. Maar ze zijn scherp en kunnen de mond van een hond verwonden als hij erop bijt of ze inslikt of hun interne organen beschadigen als de schil door hun systeem gaat. Je kunt de eierschalen wel malen tot poeder om dit risico te verminderen.

Afhankelijk van de grootte van de hond, kan één keer per dag voldoende zijn. Voor specifieke richtlijnen, vooral als je hond gezondheidsproblemen heeft, is het raadzaam om je dierenarts te raadplegen.

Ja, eieren bevatten veel voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen die bijdragen aan de algehele gezondheid van je hond. Geef ze echter met mate en zorg ervoor dat ze goed gekookt zijn.


  Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

  Ontmoet de auteur

  Cémenne Snijder
  Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
  Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *