KVV staat voor Kant en klaar Vers Vlees en betekent ook wel Kompleet Vers Vlees. Het is voeding voor honden en katten en wordt vaak gebruikt als vervanging voor brokken of blikvoeding. KVV is een gemakkelijker alternatief voor BARF en bestaat uit complete diepvriesmaaltijden. Het is verkrijgbaar in verschillende formaten, variërend in gewicht van 400, 500 tot 1000 gram en is verpakt in plastic bakjes, rollen of kartonnen verpakkingen. Het bevat voornamelijk vers vermengd vlees, botvlees, spiervlees, orgaan en groenten. Afhankelijk van het merk kunnen er nog extra toevoegingen zijn zoals vitaminen, vet en rijst. De samenstelling varieert per merk.

KVV merksoorten

Er zijn verschillende varianten of “smaken” van KVV verkrijgbaar bij verschillende merken. Het is aanbevolen om meerdere varianten van verschillende merken door elkaar te voeren om het dieet van je huisdier zo veelzijdig mogelijk te maken. Echter, er is onzekerheid over de precieze samenstelling en kwaliteit van het vlees en de herkomst ervan. Het is belangrijk om zoveel mogelijk verschillende organen te voeren om zo dicht mogelijk bij het natuurlijke dieet van een prooidier te komen. Sommige KVV-merken bevatten geen toegevoegde vitaminen, terwijl andere merken juist veel vitaminen bevatten. De beste merken zijn gebaseerd op zo natuurlijk mogelijke ingrediënten. De voordelen van KVV zijn de gemakkelijke bereiding en het feit dat het een compleet dieet is, terwijl de nadelen kunnen zijn de onzekerheid over de precieze samenstelling en kwaliteit van het vlees.

Wat zijn de nadelen van KVV

Een nadeel van KVV is dat de precieze samenstelling van het vlees onbekend is. Dit is een probleem dat ook bestaat bij brokken. Als gemak het belangrijkste is, dan is KVV wellicht niet geschikt. Echter, het biedt wel een oplossing zonder te veel moeite. Een ander nadeel kan de overgang van het huisdier naar het nieuwe dieet zijn, hoewel de eigenaren dit vaak spannender vinden dan de hond zelf. Daarnaast is een extra vriezer nodig om het vlees op te slaan, hoewel het tegenwoordig ook verkrijgbaar is bij supermarkten.

Wat zijn de voordelen van KVV

KVV biedt het voordeel van het geven van vers vlees zonder dat je veel kennis van voeding nodig hebt. Je hoeft alleen het vlees te ontdooien in de koelkast en de volgende dag is het klaar om te geven. Hoewel dieren die alleen diepvriesvoeding eten minder snel tandsteen krijgen, missen ze de tandreiniging die ze krijgen door het kauwen van botten. Daarom is het aan te bevelen om licht verteerbare botten zoals kippennekken een paar keer per week te geven. KVV verbetert de glans van de vacht en vermindert de hoeveelheid ontlasting. Dit komt doordat er minder afvalstoffen in het vlees zitten, waardoor het lichaam minder hoeft af te scheiden. KVV is daarom een oplossing voor honden met veel jeuk of allergieën.

KVV is de eerste stap naar het geven van vers vlees.

Conclusie

KVV staat voor Kant en klaar Vers Vlees en is een gemakkelijk alternatief voor BARF als voeding voor honden en katten. Het bevat voornamelijk vers vermengd vlees, botvlees, spiervlees, orgaan en groenten, maar de precieze samenstelling kan per merk verschillen. Hoewel er onzekerheid kan zijn over de kwaliteit en herkomst van het vlees, biedt KVV het voordeel van gemakkelijke bereiding en een compleet dieet. Het kan helpen bij het verbeteren van de vacht en het verminderen van ontlasting. Hoewel er nadelen kunnen zijn, zoals de behoefte aan een extra vriezer en de overgang van het huisdier naar het nieuwe dieet, kan KVV een goede eerste stap zijn naar het geven van vers vlees aan huisdieren.

Bronnen

  1. Fresh vs Raw Dog Food vs Kibble: Which Diet Is Best For Your Dog? (akc.org)
    Auteur:  Ollie Pets
  2. BARF lezing najaarsdag 0109 (mcvoordieren.nl)
    Auteur: Dr. Esther A. Hagen-Plantinga

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *